150 éves az MTSZ

Százötven éve, 1870-ben alakult meg a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség, a jelenlegi Magyar Tűzoltó Szövetség közvetlen jogelődje. Másfél évszázad történelem: nem csupán a tűzoltóké – legyen szó akár önkéntes, akár önkormányzati, akár létesítményi tűzoltókról –, hanem egész Magyarországé. Nincs mit csodálkozni ezen: a szövetség egész élete, a mindennapjai, tagjainak küzdelmei elválaszthatatlanul összeforrottak hazánk történéseivel.

A jubileumi év részeként a Magyar Tűzoltó Szövetség 2020-ban kiadványokkal, programokkal emlékezik meg az eddig munkáról, a dicső múltról, melyekről honlapunkon számolunk be.

Bízom benne, hogy Ön, tisztelt Olvasó, figyelemre érdemesnek találja történetünket.

Budapest, 2020. február 1.

Dobson Tibor
tűzoltó dandártábornok
elnök
Magyar Tűzoltó Szövetség

Jubileumi év – események, kiadványok

Az eseményeket/kiadványokat kronológiai sorrendben, az esemény/kiadás dátuma szerint töltjük fel.

Monográfia a Magyar Tűzoltó Szövetség történetéről

A Magyar Tűzoltó Szövetség megbízásából készült történelmi monográfia elsődleges célja, hogy mindenkihez közel hozza a tűzoltás hazai történetét, és megmutassa: ez egyúttal hazánk története is. A szövetség egész élete, a mindennapjai, tagjainak küzdelmei elválaszthatatlanul összeforrottak hazánk történéseivel. Az MTSZ tagjai, tisztségviselői a magyar történelem viharainak részesei, elszenvedői és alakítói voltak.

A könyv aloldalához (ahol a könyv letölthető pdf változatban) kattintson ide, vagy a könyv borítójára.

A könyv megvalósulását Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

Megjelenés: 2020. január

Emléktábla-avatás

Az MTSZ 2020. február 1-jén 11 órakor, az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél – a Budapesten megalakított, első hivatásos tűzoltóság egykori épületének közelében – emléktáblát avatott gróf Széchenyi Ödön tiszteletére.

Az avatásról készült beszámolónk olvasásához kattintson ide, vagy a balra látható fotóra.

A rendezvény  megvalósításának támogatói: Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága.

2020. február 1.

Emlékbélyeg

A Magyar Posta hazánk egyik kiemelkedő eseményeként értékelte a Magyar Tűzoltó Szövetség megalakításának 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból – a szövetség elnökével történt egyeztetéseket követően – 2020. május 9-én kétféle címletben emlékbélyeget ad ki.

Az ezzel kapcsolatos hír ide, vagy a balra látható fotóra kattintva olvasható.

Emlékérmék

A Magyar Nemzeti Bank 2020-ban a Magyar Tűzoltó Szövetség alapításának 150. évfordulója alkalmából két, Holló István tervező keze munkáját dícsérő emlékérmet ad ki, 10 ezer és kétezer forint értékben, valamint egy 50 forint értékű, hagyományos pénzforgalmi érmet.

Az ezzel kapcsolatos hír ide, vagy a balra látható fotóra kattintva olvasható.

Bemutatkozó kiadvány

Az MTSZ 150 éves múltját és jelenét röviden, 16 oldalon bemutató kiadvány, amely 2020. március 4-én készült el, a történeti monográfia felhasználásával készült, magyar és angol nyelven. A magyar nyelvű változat letölthető balra, a borítórészletre, vagy ide kattintva.

2020. márc. 5.

Látogatás Törökországban

Az eredeti tervek szerint 2020. március 24-én delegáció utazott volna Isztambulba, hogy tisztelegjen az MOTSZ alapítójának és első elnökének, gróf Széchenyi Ödönnek a sírjánál, valamint hogy emléktáblát avasson a török tűzoltó múzeumnál. Az esemény a kialakult járványügyi vészhelyzet miatt elmarad.

1874-ben a török szultán Gróf Széchenyi Ödönre bízta a török tűzoltóság megszervezését. A Gróf tűzoltólaktanyát és gyakorlóteret építtetett, s az évekig tartó munka annyira lefoglalta, hogy végül Konstantinápolyban maradt.
Az egymást váltó török szultánok megbecsülték, több kitüntetést, magas rangot kapott. 1878-ban Abdul Hamid szultán török császári ezredessé, 1880-ban pasává nevezte ki. 1899-ben a legnagyobb török kitüntetést, az Ozmanie-rend nagyszalagját adományozták számára.
Gróf Széchenyi Ödön 1922. március 24-én hunyt el Isztambulban, nyolcvankét éves korában. Temetése a szultán képviselőinek részvételével török-magyar temetés, valamint katonai és tűzoltó megemlékezés is volt egyben a császári pasa és magyar gróf végrendelete szerint.

Ünnepi állománygyűlés és megemlékezés az Országházban

A kialakult járványügyi vészhelyzet miatt elmarad.

Bélyegkiállítás

Az MTSZ a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségével együttműködve tűzoltó bélyeggyűjtők kiállítását szervez, 30 keretoldalon. A kialakult járványhelyzet miatt módosul az esemény; az eredeti, pápai helyszín helyett valószínűleg Budapesten, és a nyári időpont helyett valószínűleg ősszel.

Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége

egyelőre bizonytalan

X. Országos Hagyományos És Ifjúsági Tűzoltó Verseny

Debrecenben, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár sportlétesítményében

júl. 3–5.

III. Kárpát – medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozó

A Kodály köröndtől a Hősök teréig összesen 15 határon túli és hazai önkéntes tűzoltózenekar zenés felvonulását követhetik végig a budapestiek és az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények miatt Magyarországra látogató külföldi vendégek. A zenekarok bemutatkoznak egy gálaműsorban a Hősök terén felállított színpadon.

aug. 21–23.

Ünnepi  kibővített elnökségi ülés

A Magyar Tűzoltó Szövetség kibővített, ünnepi ülése, amely a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon zajlik (Bp., VIII. kerület, Dologház u. 1–3.). Az esemény után állófogadás következik, majd az elnökség koszorút helyez el a február 1-jén felavatott emléktáblánál.

dec. 5.