Hírek

EDR-rádiók a Győr-Moson-Sopron megyei önkénteseknek is
2020. január 20. 09:40
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség közösen kiírt 2019 évi pályázatán Győr-Moson-Sopron megyében Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszerben működő rádiókra kilenc egyesület nyert támogatást.

Az önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt KEHOP pályázaton pedig nyolc mentőszervezet szintén EDR kézi rádiókat kapott. Január 16-án délelőtt az önkéntes tűzoltó egyesületek hét kézi EDR rádiót, 1 mobil rádió hátsó kezelő tartozékot és egy autóba szerelhető rádiót vehettek át a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Az önkéntes mentőszervezetek közül pedig egy megyei és hét járási mentőszervezet kapott Sepura kézi rádiót.

A pályázati adatokat, amely azt is tartalmazta, hogy a ma kiosztott eszközök értéke közel hat millió forint, valamint 2013 óta már 98 rádiót vehettek át az önkéntesek, Galumba Lajos tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő ismertette. Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató is köszöntötte az önkénteseket, aki beszédében megköszönte az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek előző évi tevékenységét, valamint kiemelte, hogy az elmúlt években országosan is lendületet kapott az önkéntesség és megyénkben is évről-évre érezhető a fejlődés. A most átadott eszközök használatával bővül az önkéntesek kommunikációs lehetősége. Ezek a rádiók rendkívül fontosak a beavatkozások hatékonysága szempontjából, hiszen sokszor csak így biztosítható a folyamatos és gyors kommunikáció a hivatásos és önkéntes egységek között. A mai átadásra a készülékeket már felprogramozta igazgatóságunk informatikai osztálya, a kezelésükről néhány gyakorlati tanáccsal még ellátta a résztvevőket Karácsony Attila tűzoltó százados.

Az EDR készülékekkel a belső és külső kommunikáció hatékonyabb lesz a hálózat fejlett szolgáltatásainak köszönhetően, a szervezetek közötti együttműködés sokkal könnyebbé és gyorsabbá válik. A rendszer lehetőséget teremt a hagyományos módon nehezen lefedhető területeken is a működő, zavartalan kommunikációra. A készülék cseppálló, szélsőséges időjárási körülmények között is megbízható a működése. A szakszerű használatról az illetékes hivatásos tűzoltó-parancsnokságok tartanak oktatást az önkéntesek részére, mely térítésmentes és az egyesületekből bármennyien jelentkezhetnek.

Fotó: Ruskáné Takács Anita tű.szds. (GYMS MKI)