Megmozdult az önkéntesek hada – 111 településről érkeztek Szabolcsba
2019. július 03. 08:11
Volt olyan egyesület, akinek több, mint 400 km-t kellett megtenni, mégis indult az első hívó szóra, vitte magával a felszereléseit. Ágoston Gábor, a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség elnökének beszámolóját közöljük.

Közel 2400 kárbejelentésre kellett kivonulni, s egész hétvégén kora reggeltől késő estig zúgtak a motorfűrészek, épületeket, fákat szabadítottak ki, megrongálódott tetőket javítottak. A reggeli feladatkiosztáskor egy-egy csapat átlagosan 10 címet kapott és járt házról-házra.

Egyeztetést követően a Felvidéki csapattal indultunk a 400 kilométeres útra. A nyíregyházi regisztrációt követően Kisvárdára irányítottak minket. Mivel este 6-kor indultunk, és éjszaka, sötétben értük oda, a látvány csak reggel volt megdöbbentő.

A reggeli feladatszabást követően eltűntek a csapatok Kisvárdán, csak a motorfűrészek hangja hallatszott, sorra számolták fel a káreseményeket. „Köszönöm önöknek, hogy jöttek és segítettek.” „Tényleg olyan messziről jöttek nekünk segíteni?” Ezek a szavak fogadták a csapatokat.

Ebéd után érkezett egy felkérés a csapatunkhoz, hogy a TUNGSRAM területén több csoport vezetéket húzott le a földre egy nagy fa, ezt célzottan 15 órai kezdettel kellene megoldanunk. Különösen veszélyes feladat volt a több irányból érkező vezetékek sokasága. Taktikai megbeszélést követően nekiláttunk a nagyobb lombkoronát eltávolítani, ezt követően már csak egy-egy fűrészes munka maradt. Minden nagyobb faág levágásával közelebb kerültük a vezetékek kiszabadításához. A végén, mikor a gyökérzet visszazuhant, megnyugodtunk. Ezt a feladatot is sikeresen tejesítettük.

Már este volt, mire a felvidéki csapattal ismét találkoztunk. Éppen egy tető fedésén dolgoztak, bekapcsolódtunk a lécvágásba, a palahordásba. Így itt 17 fővel dolgozva gyorsabban végeztünk a ház fedésével.

Vasárnap reggel ismét a feladatok kiosztása következett. A rádióból és tévéből hallani lehetett: 2400 bejelentés, 70 feletti településszám. A 2400 vasárnapra 80 alá csökkent. Délelőtt mindenki folytatta a munkát, délre majdnem minden káresetnél jártak már az tűzoltó egységek. Csak az elhúzódó felszámolások adtak még további munkát. Délután hazaindultak a csapatok, az utakon tűzoltó autók, kisbuszok vitték a fáradt tűzoltókat. Vasárnap este későn értek haza. Hétfőn a napi munkájuk várta őket.

Ágoston Gábor
elnök