125 éves a Mezőberény ÖTE
2018. augusztus 20. 09:59
A Mezőberény ÖTE a hétvégén ünnepelte fennállásának 125 éves jubileumát. Az MTSZ-t az ünnepségen Dobson Tibor tű. ddtbk. elnök képviselte.

– Példaértékű, amit tesznek a városért – mondta Siklósi István, Mezőberény polgármestere. – Családjuktól veszik el az időt, hogy segítsék Mezőberényt, az itt élőket. Mindig, minden helyzetben lehet rájuk számítani és nem csak a hagyományos tűzoltó szerepkörben, hanem a rendezvényektől a fagallyazásig minden területen. Nem csak szakmailag, hanem emberileg is sokat jelent a munkájuk, és az utánpótlást is képzik.

A megemlékezés részeként a tűzoltó laktanya falán emléktáblát avattak szombaton délután, amelyet Kiss András tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke leplezett le. A program ezt követően látványos felvonulással folytatódott.

A 125. évforduló alkalmából a művelődési központban ünnepséget rendeztek. Halász József, a Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kiemelte, a szervezet elődjét 1893-ban alapították, aminek mozgatórugója Horváth János postamester volt. Akkoriban több nagy tűzvész is pusztított a településen, a legtöbb ház nádfedésű volt, miközben a lakosság jelentős része állattartással foglalkozott, aminek velejárója volt a száraz szalma és széna. Így különösen fontos volt a biztonság. A szervezet több átalakuláson ment keresztül, 1930-ban pedig a község jelentős anyagi támogatásának köszönhetően a vármegye talán legjobb felszerelt és legjobban képzett tűzoltó csapata volt.

Dobson Tibor köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mennyire sokat jelent a mezőberényihez és a hasonló múlttal és szervezettséggel rendelkező önkéntes egyesületek tevékenysége. Kitért arra arra, hogy a konkrét tűzoltó munka mellett mellett a fiatalok nevelésében és a hagyományok őrzésében is szerepet vállal a szervezet. Az ünnepség végén számos elismerés talált gazdára.

Tudósítás és fotó: BEOL