Hírek

Múltidéző, lovas tűzoltó kocsi
2016. június 15. 15:10
Újabb látványossággal bővült Császár központi tere, ahol a közelmúltban felállított, régi időket idéző gémeskút közelében egy másik „óság” látható ezentúl. Nem más, mint egy 1892-ben gyártott, lóvontatású, kézi erővel működtetett szivattyú, amit a tüzek oltásához használtak egykoron.

Igaz, nem ebben a községben, hanem az erdélyi Homoródgyepesen, melynek jelenlegi vezetői adták ajándékba ezt a ritkaságot a Császári Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek néhány hónapja. A szervezet elnöke, Egyházi Endre – segítőivel együtt – sokat dolgoztak a felújításán. A fakerekek restaurálása után a fémszerkezeteket rozsdátlanították, majd mindegyiket bekenték alapozóval, végül újrafestették.

A falunap keretében Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke és Beke Gyöngyi polgármester együtt leplezte le a múltidéző emléket, miközben sűrűn esett az eső. Ezt követően a falu elsőszámú választott vezetőjét Dobson Tibor azzal lepte meg, hogy a helybéli önkéntes tűzoltó egyesület fejlesztéséhez nyújtott támogatásáért díszoklevelet, és egy szépen gravírozott kristálykorsót nyújtott át neki. E nemes gesztust a jelenlévők vastapssal jutalmazták.

(forrás: mediaworks.hu)