Hírek

Beavatkozások 2024. ápr. 8–14.
2024. április 16. 07:52
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Bács-Kiskun

Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze hétfő délelőtt az 55-ös főút Baja és Pörböly közötti szakaszán. A bajai hivatásos, valamint a bátaszéki önkormányzati és önkéntes tűzoltók a forgalmi akadályt megszüntették, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. Személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt egy melléképület szerda délelőtt Katymáron, a Május 1. utcában. Mire a bácsalmási tűzoltók a helyszínre érkeztek, már félig leégett a mintegy ötven négyzetméteres építmény. A bácsalmási önkormányzati és önkéntes, valamint a bajai hivatásos tűzoltók vízsugarak és kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet.

Két személyautó és egy busz ütközött csütörtökön este a 44-es főúton, Nyárlőrinc és Lakitelek között. A kecskeméti hivatásos és a nyárlőrinci önkéntes tűzoltók áramtalanították az egyik járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben senki sem sérült meg.

Borsod-Abaúj-Zemplén

Teljes terjedelmében égett egy tizenhat négyzetméteres fatároló kedden délután Bükkszentkereszten, a Zrínyi utcában. A miskolci hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a helyi önkéntes tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését és elfojtották a lángokat. A miskolci egységnek már csak az izzó, parázsló részeket kellett megszüntetnie.  A néhány méterre álló, használaton kívüli lakóházra nem terjedt át a tűz és sérülés sem történt.

Győr-Moson-Sopron

Két személyautó ütközött szerda délután a 1401-es számú úton, Halászi és Arak között. Az egyik autó sofőrje a roncsok közé szorult, őt a mosonmagyaróvári hivatásos és a darnózseli önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki, majd átadták a mentőszolgálatnak. Mindkét kocsiban csak a sofőr utazott, súlyosan megsérültek, kórházba vitték őket. Az egységek áramtalanították a járműveket. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Vas

A viharos szél következtében nyolc alkalommal riasztották szerdán viharkár miatt a Vas vármegyei tűzoltókat. Az esetek többségében útra, járdára, kerítésre dőltek fák, akadályozva a közlekedést és a gyalogosforgalmat, de volt olyan kárhelyszín, ahol bádoglemezt szakított fel a nagy erejű szél. Körmenden tizenöt méter magas fűz borult az útra, Kemenessömjénben hárs dőlt a járdára és kerítésre, míg Csánigon egy tizenöt méteres fa borult az alatta húzódó villanyvezetékre. Kőszegen, a Rohonci utcában egy féltetős épület bádoglemez fedését tépte fel a vihar. A szombathelyi, körmendi, sárvári hivatásos kőszegi, celldömölki, csepregi és répcelaki önkormányzati, valamint a nicki önkéntes tűzoltók a kidőlt fákat, leszakadt faágakat motoros láncfűrésszel feldarabolták, a meglazult tetőelemeket rögzítették. Azoknál a kárhelyszíneknél, ahol a beavatkozást feszültség alatt lévő villanyvezeték nehezítette, a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakembereit is. Egyik eset során sem sérült meg senki.

Tizenöt méter magas fa dőlt vasárnap reggel az útra Velemben, a Szent Vid felé vezető úton. A kőszegi önkormányzati, a kőszegszerdahelyi és bozsoki önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel a fát feldarabolták, a közútról eltávolították. Az eset során nem sérült meg senki.

Fanyesedék égett csütörtök este Toronyban, az Akácos úton. A szombathelyi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal a tűz továbbterjedését megakadályozták és eloltották a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Veszprém

A kéményről terjedt át a tűz egy száz négyzetméteres családi ház tetőszerkezetére Taliándörögdön, a Tavasz utcában. Az ajkai és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók, valamint a helyi önkéntesek a Veszprém vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett öt vízsugárral oltották el a lángokat. A munkát az erős szél nehezítette. Az utómunkálatok során a tetőcserepeket és a szigetelést is el kellett távolítani. Személyi sérülés nem történt.

Zala

Kigyulladt egy szeméttel teli huszonöt négyzetméteres melléképület Bakon, a Kossuth utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, közben eltávolították a felhalmozott éghető anyagokat is. Az égő melléképülethez közel egy autó parkolt, amely a hőhatás következtében füstölni kezdett, a tűzoltók sikeresen megakadályozták, hogy kigyulladjon. A helyszínre a helyi önkéntes tűzoltók is kiérkeztek, akik a forgalom irányításában segédkeztek. A helyszínről a mentőszolgálat egy idős embert enyhe füstmérgezés miatt kórházba szállított.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Árokba hajtott egy személygépkocsi vasárnap reggel a 41-es főút 13-as kilométerszelvényénél, Napkornál. A járműben csak a sofőr utazott, akit a nyíregyházi hivatásos tűzoltók emeltek ki, majd adtak át a mentőknek. Könnyű sérülésekkel szállították kórházba. Az autót a napkori önkéntes tűzoltók áramtalanították.

Komárom-Esztergom

Kigyulladt egy csarnoképület vasárnap délután Tatán, a Halász utcában, ahol mintegy száz négyzetméteren egy ragasztógép és környezete égett. Az eset idején tíz ember tartózkodott az épületben, akik a tűz keletkezésekor sértetlenül elhagyták azt. A tatabányai, komáromi és nyergesújfalui hivatásos és kocsi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával eloltották a lángokat. Az utómunkálatok során az egységek kiszellőztették a füsttel telt épületrészeket és a csarnok tetőszerkezetén hőkamerák segítségével izzásokat kerestek.