Hírek

Beavatkozások 2024. márc. 25–31.
2024. április 04. 08:07
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Nógrád

Összeütközött három személyautó hétfő délután Karancsságon, a Palóc út és a Kossuth út kereszteződésében. Az ütközés hatására két gépkocsi az árokba sodródott. A szécsényi hivatásos tűzoltók és a Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A mentőszolgálat munkatársai egy embert könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak.

Száraz fű égett négyszáz négyzetméteren hétfő délután egy Dudáska dűlői családi ház kertjében, Szügyben. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók és a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkénteseinek kiérkezése előtt a tulajdonos eloltotta a lángokat. Az egységek az izzó kerítésoszlopokat oltották el.

Több kúpcserép meglazult egy háromemeletes salgótarjáni társasház tetején, veszélyeztetve a gyalogosforgalmat. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóit kedden délután hívták segítségül, akik a rendőrök kiérkezéséig a helyszínt biztosították, a területet körbeszalagozták. A műszaki mentés idejére a Budapesti út három forgalmi sávját le kellett zárni, így a forgalom egy sávon, rendőri irányítás mellett haladt. A salgótarjáni hivatásos és a magyargéci önkéntes tűzoltók létraszer segítségével közelítették meg a tetőt, és a meglazult cserepeket eltávolították. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínen volt. A társasház közös képviselőjének figyelmét felhívták, hogy vizsgáltassa át a tetőszerkezetet. Személyi sérülés nem történt.

Vas

Száraz fa dőlt az út felé hétfőn délután Csénye közelében. A növényt egy másik száraz fa tartotta, így az nem borult a közútra. A sárvári hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók mindkét fát motoros láncfűrésszel feldarabolták és eltávolították az útról.

Zala

Kigyulladt egy kétszáz négyzetméteres melléképület hétfőn délelőtt Zalalövő irsapusztai településrészén. A lángok két másik, egyenként ötven négyzetméteres melléképületre is átterjedtek. A közeli lakóépületeket és egy faipari üzemet is veszélyeztető lángokat az esethez riasztott körmendi, zalaegerszegi és lenti hivatásos, valamint a helyi önkéntes tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg. Munkájukat egy erőgép is segítette. Személyi sérülés nem történt.

Bács-Kiskun

Tűz ütött ki egy nagy méretű családi ház melléképületében kedden délután Kiskunmajsán, a Kuksós utcában. A lángok átterjedtek a családi házra és a garázsra is. A kiskunmajsai, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi és a ruzsai hivatásos, valamint a kiskunmajsai önkéntes tűzoltók nyolc vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzoltók egy embert kivittek a házból, majd átadták a mentőknek. A tetőtér-beépítéses lakóház tetőszerkezete, a nappali, a lépcsőház és a garázs teljesen kiégett. A garázsból egy személyautót kimentettek a tűzoltók. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

Egy családi házhoz épített garázs, valamint a ház tetőszerkezete égett szerda délután Bácsalmáson, a Petőfi utcában. A bácsalmási önkormányzati és önkéntes, valamint a bajai hivatásos tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzoltók az oltási munkálatok közben kivittek az épületből egy gázpalackot, amelyet nem ért hőhatás. Személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt a nádas Kalocsa közelében, az 51-es és az 512-es főút kereszteződésének közelében kedden délben. A kalocsai hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet, de nagyjából négy hektáron így is leégett a nádas. Az erős szél szította a lángokat, megnehezítve a tűzoltók munkáját. A leégett terület egytizede fás-bokros volt. A nádas égett Tabdi külterületén is délután kétszáz méter hosszan és öt méter szélességben. A kiskőrösi hivatásos és a tabdi önkéntes tűzoltók a tüzet vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy nagyhalászi melléképület. A Petőfi Sándor utcai ingatlantűzhöz a nyíregyházi hivatásos, az ibrányi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek vízsugarakkal oltották el a harminchat négyzetméteres melléképületben, vélhetően elektromos zárlat miatt pusztító lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy negyven négyzetméteres melléképület szerdán délben Székelyen. A Kossuth úti tűz lángjai átterjedtek a mellette lévő, száz négyzetméteres lakóház tetőszerkezetére is. A nyíregyházi és a baktalórántházi hivatásos, valamint a demecseri önkéntes tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Senkinek nem esett baja, viszont a ház lakhatatlanná vált, az ott élő három embert rokonok fogadták be.

Komárom-Esztergom

Családi ház udvarán tárolt tűzifa gyulladt ki kedden délután Súron, a Táncsics Mihály utcában. A kisbéri hivatásos és rédei önkéntes tűzoltók vízsugarakkal körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. A tűz nem jelentett a környezetére veszélyt, az eset során senki nem sérült meg.

Csongrád-Csanád

Csongrád-Csanád vármegye több pontján csaptak fel a lángok kedden a száraz aljnövényzetben. Délelőtt Kisteleken, a Kossuth utcában tíz négyzetméteren égett a száraz növényzet. Ásotthalom mellett, a Kissori út 13-as kilométerszelvénye közelében százötven négyzetméteren égett a fenyőerdő aljnövényzete. Délután Kistelek közelében, a vasúti pálya mellett húsz négyzetméternyi száraz fű és avar lángolt. A szegedi, a kisteleki és a csongrádi hivatásos tűzoltók oltották el a tüzeket, munkájukat a kisteleki, a ruzsai és az ásotthalmi önkéntes tűzoltók segítették. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Fejér

Motor és személygépkocsi ütközött össze szerdán délután Sárszentmihályon. A helyi Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították a járműveket, és a Fejér Medic Egyesület tagjaival elsősegélyben részesítették a motor vezetőjét, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők.  A székesfehérvári hivatásos tűzoltók félretolták a motort, és a forgalom irányításában vettek részt.

Baranya

Árokba hajtott egy személyautó szerdán, késő délután Bicsérd külterületén, a 6-os számú főúton, miután egy szemből érkező autó ismeretlen okból áttért a másik sávba, és a sofőr elrántotta a kormányt, hogy elkerülje az ütközést. Az autó megcsúszott, az árokba hajtott, majd felborult. A gépjárműben három ember utazott, köztük egy várandós nő. A helyszínre a pécsi hivatásos és szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók vonultak, akik biztosították a helyszínt, átvizsgálták a sérült járművet, valamint irányították a forgalmat. A mentőszolgálat munkatársai mindenkit megvizsgáltak, de szerencsére senki nem sérült meg, viszont a kismamát elővigyázatosságból további kivizsgálásra a szülészetre szállították.

Heves

Lángra kapott egy családi ház tetőszerkezete és fa nyílászárói szerdán éjszaka Mezőtárkányban, a Munkácsy úton. Az esethez a füzesabonyi és a mezőkövesdi hivatásos, illetve e helyi önkéntes tűzoltók vonultak, akik vízsugarakkal fékezték meg a lángokat. A tűzoltók nem találtak senkit az épületben. Az utómunkálatok során a tetőt is meg kellett bontani, hogy az izzó részekhez hozzáférjenek a tűzoltók. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Tolna

Háromszáz négyzetméteren égett az aljnövényzet szerdán délután Bátaszéken, egy külterületen fekvő erdőben. A tűzesethez a bátaszéki önkormányzati és önkéntes tűzoltókat riasztották, akik vízsugarak és kéziszerszámok segítségével eloltották a lángokat.