Gyászhír
2024. április 03. 08:31
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Skobrák Róbert ny. tű. őrnagy, a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság nyugállományú parancsnoka 2024. március 27-én, életének 71. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Skobrák Róbert a Kijevi Műszaki Egyetemen végzett villamosmérnökként. A Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon kezdte tűzoltói pályafutását. 1983. május 01-jétől 1984. június 30-ig megelőzési főelőadó, majd parancsnokhelyettes volt. Ezt követően – 1987. augusztus 01-jétől 1995. március 31-ig – nyugállományba vonulásáig parancsnokként teljesített szolgálatot.

A Létesítményi Tűzoltóságok megalakításával új kihívások várták. Tiszaújvárosban 1995 április 1.-től megalakítója és ügyvezető igazgatója a Tűzoltó Műszaki Mentő Kft-nek, amely a város két nagy ipari létesítményének tűzvédelméért felelt. Ennek mai jogutódja a FER Tűzoltóság Tiszaújváros.

Új alapokra helyezte a létesítményi tűzvédelmet. Jelentős érdemeket szerzett a tűzoltó technikai eszközpark fejlesztésében és különös figyelmet fordított a habbaloltás fejlesztésére, valamint a tűzoltók szakmai képzésére, motiválásában a teljesítmény alapú bérezésre, és a kor igényeit meghaladó elhelyezési körülmények kialakítására is. A tűzoltósportban kiemelkedő eredményeket értek el vezetése alatt a TMM kft. tűzoltói.

Egyik vezetője volt az 1973. október 11-én végrehajtott tűzoltási kísérletnek, amely során 60 ezer köbméter kőolajos tartálytüzet szimuláltak a tűzoltók, melyet egy addig nem alkalmazott habbal oltási technikával oltottak el.

Munkáját mindig alaposan és körültekintően végezte, szolgálati ideje alatt többször is elismerésben részesítették. Többek között: 1989-ben Tűzbiztonságért arany érmet, 1991-ben pedig soron kívüli előléptetés elismerést kapott. Nyugállományba vonulását követően, 2006. május 01-jei hatállyal nyugállományú tűzoltó őrnaggyá léptették elő.

A TMM kft. ügyvezető igazgatói beosztásából 2010 évben vonult nyugdíjba. A búcsúztatás időpontjáról családja a későbbiekben ad tájékoztatást.