Hírek

Beavatkozások 2024. feb. 19–25.
2024. február 28. 08:00
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Győr-Moson-Sopron

Tűz keletkezett egy családi ház alsó szintjén lévő szobában a konnektor körül hétfő éjszaka Beleden, a Jókai utcában. A tűz kismértékben átterjedt az ágyneműre, azonban mire a répcelaki önkormányzati és a beledi önkéntes tűzoltók kiérkeztek, a tulajdonos eloltotta a tüzet. Az egység átvizsgálta és kiszellőztette az ingatlant. A tűz keletkezésekor négyen voltak az épületben, mindenki időben kimenekült, senki nem sérült meg.

Mintegy tíz négyzetméteren égett a száraz fű egy hétvégi ház udvarán vasárnap délelőtt a győri Fenyves soron. A győri hivatásos tűzoltók és a győrszentiváni önkéntes tűzoltó egyesület tagjai vonultak a helyszínre, akik vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet. A lángok nem terjedtek át másra. A tüzet a tulajdonos okozta, ezért a tűzoltók helyszíni bírsággal sújtották.

Somogy

Karádon egy családi ház kéménye mellett beizzottak a padlásdeszkák hétfőn, amelyeket a helyi önkéntes, a balatonboglári önkormányzati és a siófoki hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugárral oltottak el. Egy somogyvári családi ház kéményében meggyulladt a lerakódott korom és a padlás füsttel telítődött. A helyi önkéntes és a marcali hivatásos tűzoltók eltávolították a fűtőberendezésből a tüzelőanyagot, majd kitisztították a kéményt. A tulajdonos figyelmét felhívták rá, hogy a kéményt addig ne használja, amíg azt a kéményseprő felül nem vizsgálta.

Egy főépülettel egybeépített, műhelynek használt melléképület gyulladt ki Balatonföldváron, Kőröshegyi útján szerdán. A helyi önkéntes tűzoltók kezdték oltani a tüzet, majd a siófoki hivatásos tűzoltókkal közösen fékezték meg azt. A lángok nem terjedtek át a főépületre, szerszámok és különböző használati tárgyak azonban elégtek. A tűzoltók a munkálatok közben kivittek az épületből két gázpalackot is, amelyeket nem ért hőhatás. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Jász-Nagykun-Szolnok

Lesodródott az útról, majd tetejére borult egy személyautó hétfő délután Kengyel külterületén. A tiszaföldvári önkormányzati és a kengyeli önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a helyi polgárőrök kerekeire állították a járművet, melynek sofőrjét a mentők könnyű sérülésekkel szállították kórházba. Az egységek áramtalanították a gépkocsit, majd elvontatták a helyszínről.

Pest

Gázcsonknak ütközött egy személyautó szerda reggel Csőváron, a Rákóczi úton. Az ütközés hatására szivárgott a gáz a megrongálódott csőből. A Csővári Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei és a berceli hivatásos tűzoltók ideiglenesen megszüntették a gázszivárgást, majd átadták a helyszínt a gázszolgáltató munkatársainak.

Komárom-Esztergom

Teljesen kiégett egy gépkocsi motortere és utastere szerdán, kora este Bakonyszombathelyen, a Szabadság utcában. A három utas időben el tudta hagyni a járművet, amelynek lángjait a kisbéri hivatásos tűzoltók oltották el. Az utómunkálatokban a rédei és a bakonyszombathelyi önkéntes tűzoltók is bekapcsolódtak.

Kigyulladt egy kisteherautó hátsó része vasárnap reggel Tatán, a Fatelep utcában. Mire a helyszínre riasztott tatabányai hivatásos, illetve kocsi önkéntes tűzoltók kiérkeztek, a lángokat az ott tartózkodók eloltották. A tűzoltók vízsugárral visszahűtötték a járművet, megszüntetve ezzel a visszagyulladás kockázatát. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

Zala

Két helyen adott munkát a tűzoltóknak a szeles időjárás csütörtökön délután Zalában. Zalaegerszegen, a Sugár utcában kidőlt fa akadályozta a forgalmat. A város hivatásos tűzoltói kéziszerszámokkal és motoros láncfűrésszel szüntették meg a forgalmi akadályt. Pókaszepetken tíz méter magas fa dőlt ki az Ady Endre utcában. A fát a helyi, illetve a zalaistvándi önkéntes tűzoltók távolították el. Az esetek során személyi sérülés nem történt. 

Vas

Villanyvezetéket szakított el, majd úttestre dőlt egy fenyő csütörtök délelőtt Felsőszölnök közelében. A szentgotthárdi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakembereit. Az egységek motoros láncfűrésszel feldarabolták a fát, valamint eltávolították azt a közútról.

Fejér

Több helyszínen több gépkocsi karambolozott a sűrű ködben vasárnap reggel az M7-es autópálya Fejér vármegyei szakaszán. A főváros felé vezető oldalon, Velence és Kápolnásnyék között egy több száz méteres szakaszon történtek karambolok, huszonhárom jármű ütközött össze, köztük volt egy távolsági autóbusz, három nyerges vontató, két kisteherautó, egy tréler és tizenhat személygépkocsi. A sztráda szemközti oldalán, a Balaton irányában, Pázmánd közelében két helyszínen összesen tizenkét jármű futott egymásba. A székesfehérvári, a dunaújvárosi, a sárbogárdi, a pétfürdői, a siófoki, a szigetszentmiklósi és a törökbálinti hivatásos, valamint a pázmándi és a mezőfalvai önkéntes tűzoltók, illetve a Sárvíz Tűzoltó Egyesült önkéntesei vonultak ki a balesetekhez. Az egységek áramtalanították a járműveket és segítettek a mentőszolgálat munkatársainak a busz utasainak ellátásában. A balesetben egy személygépkocsi egy kamion hátuljába hajtott, az autó vezetője életét vesztette. A tűzoltók a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a nyerges vontató hátulját daruval megemelték, majd gépjárműfecskendővel kivontatták az autót, és feszítővágóval szabadították ki a baleset áldozatát a roncsok közül. A tömegbalesetben tizenöten megsérültek, köztük két gyermek is. A mentők négy embert súlyos, tizenegyet könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A karambolok miatt több tucat autó a sztrádán rekedt, ezeket visszafordították, és tűzoltói felvezetéssel kísérték le az autópályáról. A mentésben negyven hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt.

Kigyulladt egy körülbelül kétezer négyzetméteres baromfinevelde vasárnap reggel Kápolnásnyéken. A csarnok jellegű épület háromnegyede égett, a tűz átterjedt a tetőre is, amely az oltási munkálatok közben beszakadt. A lángokat a sárbogárdi, az érdi, a pusztaszabolcsi és a szigetszentmiklósi hivatásos, valamint a kápolnásnyéki, a pázmándi és a velencei önkéntes tűzoltók fékezték meg. Az egységek megbontották a tetőszerkezetet, majd hőkamerával átvizsgálták az épületet. A tűzben kétezer tyúk elpusztult. A tűz pontos keletkezési idejének, helyének és okának feltárása érdekében tűzvizsgálati eljárás indult.

Nógrád

Összehordott hulladék égett egy tizenhat négyzetméteres, romos épületben vasárnap délután Mátraverebélyben, a Tátra téren. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei rövid időn belül megfékezték a lángokat.

Tolna

Kéményben lerakódott korom égett tegnap reggel Bonyhádon, a Borbély utcában. A tűzesethez a város hivatásos és önkéntes tűzoltóit riasztották, akik a még izzó részeket eltávolították az égéstermék-elvezetőből, továbbá értesítették a kéményseprőket.