Hírek

Beavatkozások 2024. jan 7–13.
2024. január 17. 13:26
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Zala

Az ételt kiszállító idősgondozónak nem tudott ajtót nyitni egy ember Kemendolláron, a Kemendi utcában. A helyi önkéntes és a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók is helyszínre vonultak. A tűzoltók felnyitották az ingatlant, majd az időközben kiérkező mentőbe segítették az egészségügyei ellátásra szoruló idős embert.

Szikrákat szórt egy családi ház kéménye, a padlásteréből pedig füst áramlott Muraszemenyén, a II. Rákóczi Ferenc utcában kedden. A letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók is a helyszínre érkeztek, eltávolították a kéményből, valamint a tüzelőberendezésből a tüzelőanyagot és az izzó, parázsló részeket, majd kitisztították a kéményt. A kéménytűz a lakóház épületszerkezeteire nem terjedt át. Az eset során senki sem sérült meg.

Pest

Tűz keletkezett egy családi ház kazánhelyiségében hétfőn délután Sülysápon, a Szőlő utcában. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a tűz már átterjedt az épület tetőszerkezetére is. A helyi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. Az egységek az égő helyiségből két felhevült gázpalackot kivittek és visszahűtöttek.

Megcsúszott az úton, majd felborult egy személyautó vasárnap este a 10-es főút 22-es kilométerénél, Pilisvörösvárnál. Az elsőként a helyszínre érkezett pilisvörösvári önkéntes tűzoltók eltávolították a jármű akkumulátorát. A fővárosi hivatásos egység a baleset helyszínét biztosította, majd a gépjárművet a kerekeire állította. A balesetben nem sérült meg senki.

Somogy

Egy könnyűszerkezetes családi ház gyulladt ki kedden késő este Balatonlellén, a Május 1. utcában. Az elsőként kiérkező balatonboglári önkormányzati tűzoltók két vízsugárral kezdték oltani a tüzet, egy vízsugárral a mellette álló melléképület védték. A lángokat végül a siófoki hivatásos, valamint a látrányi önkéntes tűzoltókkal közösen sikerült elfojtani. A munkálatok közben a lakóház összedőlt, a tűzoltást egy erőgép is segítette, amely átforgatta a törmelékeket.

Meggyulladt a kéménybe épített gerenda kedd este egy felújítás alatt álló házban, Tapsony Petőfi Sándor utcájában kedden. Először a melléképület teteje kapott lángra, majd a tűz a főépület tetőszerkezetére is átterjedt. A lángokat a marcali hivatásos, valamint a böhönyei önkormányzati és önkéntes tűzoltók fékezték meg. A házban nem lakott senki.

Csongrád-Csanád

A tűzifa kapott lángra egy ásotthalmi tanya melléképületében kedden este. A tűz a tetőszerkezetet is elérte. A ruzsai és a szegedi hivatásos, valamint az ásotthalmi és a mórahalmi önkéntes tűzoltók fojtották el a lángokat, a tűzeset során két ember füstmérgezést szenvedett.

Egy húsz négyzetméteres melléképület lángolt csütörtök délelőtt Tiszaszigeten. A tüzet a szegedi hivatásos tűzoltók három egysége, valamint a helyi önkéntes egyesület tagjai oltották el. Személyi sérülés nem történt.

Vas

Árokba hajtott csütörtök reggel egy személyautó a jánosházi Széchenyi utcában. Az autó az oldalára dőlt, ezért annak vezetője önerőből nem tudta elhagyni a járművet. A sárvári hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók segítséget nyújtottak az autó vezetőjének az autóból való biztonságos kiszállásban, valamint megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben az autó vezetője nem sérült meg.

Tolna

Kigyulladt egy családi ház csütörtök este Bölcskén, a Katona József utcában. A tűzesethez a paksi hivatásos és a bölcskei önkéntes tűzoltók vonultak, akik három vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Nógrád

Száraz fű égett körülbelül háromszáz négyzetméteren csütörtök este Magyargécen, az Arany János utcában. A Magyargéc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei puttonyfecskendő segítségével megfékezték a lángokat. Az eset során anyagi kár nem keletkezett, nem sérült meg senki.

Heves

Karambolozott két személygépkocsi vasárnap délután Füzesabonyban, a Fácános úton. Az autókban összesen négyen utaztak. A füzesabonyi hivatásos és önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, letolták az úton lévő kocsit, a másik járművet pedig kitolták az árokból. A mentők egy embert kórházba szállítottak.

Nógrád

Kigyulladt egy családi ház fatárolóként használt, kilenc négyzetméteres melléképülete vasárnap este Csitáron, az Akácfa úton. A balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy szabadnapos tűzoltó eloltotta a lángokat, valamint két propánbutángáz-palackot is kivitt az épületből. Az egységek visszahűtötték a melléképületben felhalmozott fát és a tűzzel érintett gázpalackot. A káreset felszámolásában a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei is részt vettek. Személyi sérülés nem történt.

Két esetben riasztották kéményben keletkezett tűzhöz a Nógrád vármegyei tűzoltókat vasárnap. Délután Drégelypalánkon, a Bem utcában, pár órával később Ipolytarnócon, a Rákóczi utcában izzott át a lerakódott égéstermék egy-egy családi ház kéményében. Előbbi helyszínen a rétsági, utóbbin a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a HELP Mentőegyesület önkéntesei avatkoztak be. Az egységek az izzó korom eltávolítása után felhívták a lakók figyelmét, hogy az érintett égéstermék-elvezetőket ne használják annak felülvizsgálatáig. A drégelypalánki ingatlan lakói nem tudták más módon megoldani az épület fűtését, ezért ideiglenesen rokonok fogadták be őket. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.