Hírek

Beavatkozások 2024. jan 1–7.
2024. január 09. 08:18
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Tolna

Összeütközött két személyautó hétfőn délután Kétyen, a 65-ös számú főút tizennyolcadik kilométerénél. A járművekben összesen hárman utaztak. A szekszárdi hivatásos, továbbá a kétyi és a zombai önkéntes tűzoltókat riasztották, akik mindhárom utast feszítővágó segítségével szabadították ki a járművekből, majd átadták a mentőszolgálatnak. Két utast súlyos sérülésekkel a pécsi és a szekszárdi kórházba szállítottak, a harmadik utas életét azonban már nem lehetett megmenteni. A mentési munkálatok és a rendőrségi helyszínelés idejére az utat teljes szélességében lezárták.

Hajdú-Bihar

Egy lakóház padlástere és egyik szobája égett hétfőn késő délután Konyáron, az Alsósziget utcában. A berettyóújfalui hivatásos és a konyári önkéntes tűzoltók vízsugarakkal eloltották a lángokat. A mentőszolgálat a ház két lakóját kórházba szállította.

Győr-Moson-Sopron

Tűzifa gyulladt meg egy kazánházban hétfő délután Abdán, a Petőfi Sándor utcában. A győri hivatásos tűzoltók, valamint a börcsi és az abdai önkéntes tűzoltó egyesület tagjai vízsugarakkal fékezték meg a lángokat. A tűzoltók a tűz által érintett melléképületből két gázpalackot kivittek, és az éghető anyagokat is kihordták. A tűz nem terjedt át a lakótérre, a füst azonban beszivárgott, ezért az egységek ventilátor segítségével átszellőztették a házat. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Lerakódott korom izzott vasárnap este egy csáfordjánosfai családi háznál, a Rákóczi utcában. A répcelaki önkormányzati, valamint a répceszemerei és helyi önkéntes tűzoltók az égésterméket eltávolították a kazánból, a kémény teljes vonalát hőkamerával átvizsgálták. A tűzeset során nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Somogy

Kedd reggel egy mikrobusz és egy személyautó ütközött Pamuk külterületén, ahol a marcali hivatásos és a somogyvári önkéntes tűzoltók végezték a műszaki mentést. A két járműben összesen öten utaztak, a személyautó sofőrje megsérült a balesetben.

Komárom-Esztergom

Két személyautó ütközött össze szerdán, dél előtt pár perccel Komáromban, a Czuczor Gergely utca és a Beöthy Zsolt utca kereszteződésénél. Az egyik gépjármű nekiütközött egy út menti beton villanyoszlopnak, amely ennek következtében megrepedt. A komáromi hivatásos és önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, megszüntették a forgalmi akadályt és az áramszolgáltató kiérkezéséig biztosították a helyszínt. A baleset során személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt egy családi házhoz épített melléképület tetőszerkezete vasárnap délelőtt Banán, a Jókai Mór utcában. A negyven négyzetméteres melléképületben állatokat tartottak, azokat kiterelték. Az ácsi és nagyigmándi önkormányzati, valamint banai és bábolnai önkéntes tűzoltók három vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a húsz négyzetméteren pusztító tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Kisebb tűz keletkezett egy nagyecsedi családi háznál szerda este. Az ingatlan kéményénél a födémszerkezet izzott két négyzetméteren. A helyi önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal megbontották a kémény melletti részt és gyorssugárral megszüntették a parázslást. A ház lakhatatlanná vált, az ott élő két felnőtt és három gyermek elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak. Személyi sérülés nem történt.

Fejér megye

Egy parkoló személygépjármű motortere gyulladt ki szerdán, a reggeli órákban Kápolnásnyéken. A jármű tulajdonosa porral oltó tűzoltó készülékkel elfojtotta a lángokat, majd a helyszínre riasztott pusztaszabolcsi hivatásos és kápolnásnyéki önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet.

Csongrád-Csanád

Lesodródott az úttestről, majd kidöntött egy villanyoszlopot és az árokba borult egy személyautó csütörtökön délután az 5509-es úton, Ásotthalom közelében. A ruzsai hivatásos és a mórahalmi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. A baleset során egy ember megsérült.

Vas

A szombati nap esőzései következtében a talaj felázott, fellazult, ezért a vasárnap Vas vármegyét elérő 70-80 kilométer/órás széllökések következtében fák jelentettek veszélyt a közúti közlekedésre, több helyen kidőlt fák nehezítették a forgalmat, de volt olyan káresemény, ahol jelzőlámpát tépett le, vagy villanyoszlopot borított ki a vihar. A vármegyei tűzoltóegységek segítségét a nap folyamán több mint harminc helyen kérték. Bozsokon, a kőszegi Óház úton, a Királyvölgy úton, a sárvári Ipartelep úton, Vasszilvágyon, Szőcén, Tömördnél, Nyőgéren, Egervárnál, Őrimagyarósdon, Hetyefőn és Csipkereknél is fa dőlt az útra. Kenyeriben egy fát az internetkábel tartott a magasban, Szombathelyen a Kilátó úton egy parkoló autót rongált meg egy fa. Csákánydoroszlónál egy közútra dőlt fának egy személyautó is nekihajtott. A celldömölki Baross utcában és Bozsokon is lakóépületre borult egy-egy több tíz méter magas fa. A szombathelyi Zanati úton az egyik jelzőlámpát rongálta meg a viharos erejű széllökés. A kárhelyszíneken a szombathelyi, sárvári, sümegi, körmendi hivatásos, a vasvári, celldömölki, répcelaki, csepregi és kőszegi önkormányzati, valamint a kőszegszerdahelyi, kőszegdoroszlói, bozsoki, horvátzsidányi, kenyeri, porpáci önkéntes tűzoltók dolgoztak. A kidőlt fákat motoros láncfűrész segítségével feldarabolták és eltávolították a közútról. Volt olyan kárhelyszín, ahol a magasban lévő faág, vagy lógó jelzőlámpa eltávolításához magasból mentő tűzoltó gépjárműre is szükség volt. Egyik eset során sem sérült meg senki.

Kéménytűz miatt riasztották vasárnap este a celldömölki önkormányzati és az egyházashetyei önkéntes tűzoltókat egy bobai családi házhoz, az István király utcába. A családi házzal egybeépített melléképületben egy vegyestüzelésű kazán üzemelt, amelynek a kéménye izzott. Az egységek a tüzelőberendezésből kéziszerszámokkal eltávolították az égésterméket, az izzást megszüntették. Az eset során nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Zala

Kigyulladt egy áram alatt lévő trafóház Újudvaron, az Ország úton vasárnap. A lángok a trafóházat tartó oszlopra is átterjedtek. A nagykanizsai hivatásos és a gelsei önkéntes tűzoltók vízsugárral megfékezték a lángokat. A tűzoltók a helyszínt átadták az áramszolgáltató szakembereinek. A tűzeset során senki sem sérült meg.