Hírek

Viharkárok a napelemes rendszerekben
2024. január 04. 13:37
A viharkárok a napelemes rendszerek kárstatisztikájában külföldi adatok alapján 20% körüli értékkel szerepelnek. A károk felszámolásában résztvevő tűzoltók azzal szembesülnek, hogy a napelemmodulokat és azok rögzítési rendszereit érinti különösen vihar. Mi a teendő károsodás esetén? Hogyan és hol lehet beavatkozni?

Viharkár előtt – lekapcsolni!

A napelemmodulok és tartószerkezeteik szél hatására bekövetkező károsodása esetén a napelemes rendszert le kell állítani, mielőtt hozzáérnénk annak bármelyik eleméhez. A szolármodulok és a stingek egyenáramú csatlakozóit csak az áramkör megszakítása után szabad széthúzni és a szolármodulokat megérinteni a DC terhelés-megszakító kapcsoló kikapcsolásával.

Tehát, szélkár után a napelemmodulokhoz és a tartószerkezet fém részeihez csak akkor szabad hozzányúlni, ha

  • a PV rendszer egyenáramú terhelés-megszakítói ki vannak kapcsolva, és
  • a napelemmodulok elektromos üresjáratban vannak.

Érdemes számba venni, hogy milyen típusú károk érhetik a napelemes rendszereket, mert ezek más-más beavatkozást igényelnek.

 

A PV modulok kiszakadnak a helyükről és/vagy lerepülnek

A szél erősségétől függően a fotovoltaikus modulok kiszakadhatnak a rögzítésükből, vagy komplett rendszerek lerepülhetnek a tetőről. Nagyon nagy szélsebességnél még a legjobb rendszer is megadhatja magát. Ennek oka lehet:

  • a rendszer hibás beépítése,
  • a túl öreg tető vagy
  • az alépítmény elégtelen kiépítése emelt lapostetős rendszerek esetén.

 

Repülő darabok csapódnak a PV rendszerhez

Ebben az esetben a szél által felkapott repülő tárgyak vagy letört ágak nekiütköznek a fotovoltaikus rendszernek, ami károkhoz vezet. A károk az üvegtöréstől, az ágak vagy egyéb tárgyak által okozott repedésig, karcolásig terjednek, vagy mikrorepedéseket okozhatnak a modulokban

 

Kilazulnak a napelemmodulok

Ha a napelemmodulok a vihar miatt meglazultak, akkor ez később okozhat problémát, ezért az utólagos felderítésnek erre is ki kell térnie. Mert ha ezek a modulok minden újabb széllel fel-le mozognak, akkor ezekben a nem kívánt mikrorepedések is megjelenhetnek, ami a fotovoltaikus rendszer hozamveszteségéhez vezethet.

 

A poszt a Rescue Security & Safety VII projekt részeként jelent meg.

A projektet a Miniszterelnökség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta