Hírek

Visszatekintő: 2023
2024. január 02. 14:00
A Magyar Tűzoltó Szövetség életében számos közérdeklődésre számot tartó esemény történt tavaly; évindító bejegyzésünkben most a fontosabbakat foglaljuk össze.

Koszorúzás Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából

A Magyar Tűzoltó Szövetség nevében a szervezet elnöke a Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából megkoszorúzta a hősi halott légoltalmi tűzoltó és tűzszerész bajtársaink tiszteletére is állított Nemzeti Tűzoltó Emlékhelyet Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Bővebben >>

V. Képzők képzése program

A Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltó Szövetség és a Budapesti Tűzoltó Szövetség szervezésében az V. „Képzők képzése” tűzoltó oktatási program zajlott 2023. március 10-11-én Csíkszentmiklóson, a csíki-medence tűzoltóságainak a részvételével.

Bővebben >>

X. Országos Tűzoltó-Kapocskupa

A Magyar Tűzoltó Szövetség és a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében Vértessomlón rendezték meg március 25-én a X. Országos Tűzoltó-Kapocskupát, ott, ahol 2015-ben letették az alapjait. Az eseményre kilenc településről 6 női, 1 vegyes és 11 férfi csapat érkezett, mindannyian azért, hogy elnyerjék a legfényesebben csillogó serleget, és a vándordíjat.

Bővebben >>

Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokság

Sikerrel lezajlott a hagyományos Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokság május és szeptember között.

Bővebben >>

Eismerésátadó ünnepség Lakitelken

A Magyar Tűzoltó Szövetség az Országos Tűzoltó Nap alkalmából 2023. április 28-án, Lakiteleken, a Népfőiskolán tartotta elismerésátadó ünnepségét.

Bővebben >>

Köszöntők május 4. alkalmából

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe – 1991 óta ez a nap a Tűzoltók Napja, amikor a tűzoltókra irányul a figyelem. Ebből az alkalomból Dobson Tibor tű. vőrgy., elnök, valamint Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Miniszterelnök főtanácsadója köszöntötte a tűzoltókat.

Szakmai lap az MTSZ tagszervezeteinek

A Magyar Tűzoltó Szövetség számára kiemelten fontos, hogy a tűzoltó társadalomnak – függetlenül attól, hogy hivatásos, önkéntes, önkormányzati vagy létesítményi, magyarországi vagy határon túli magyar tűzoltóról van-e szó – egységes, magas színvonalú képzési anyagokhoz legyen hozzáférése. Ez májustól a Tűzvédelem című, kéthavonta megjelenő tűz- és katasztrófavédelmi szakfolyóirat formájában is megvalósul – nyomtatott formában kapják meg a létesítményi és az önkormányzati tűzoltóságok; valamint elektronikus formában hozzáférhetnek majd az önkéntes tűzoltó egyesületek, illetve a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat határon túli tagjai is. A támogatásra a finanszírozási alapot a Miniszterelnöki Kabinetiroda biztosította.

Bővebben >>

Füstjelzőket népszerűsítő kampány zárult

A Magyar Tűzoltó Szövetség – a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével – egy évig tartó közvélemény-formálási és tájékoztatási kampánya ért véget 2023. júniusában. Az eredményeket átfogó elemzésben foglaltuk össze.

Bővebben >>

A szerb-magyar megállapodás megújítása

2023. július 7-én Szegeden találkoztak egymással a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Szerb Tűzoltó Szövetség képviselői, hogy megújítsák a két szervezet együttműködési megállapodását.

Bővebben >>

Jégeső Baranyában

A július 21-én este lecsapó, jégesővel járó heves vihar jelentős károkat okozott Baranyában. A tűzoltóknak közel százhatvan alkalommal kellett beavatkozniuk. Útra, kerítésre, házra dőlt fák, leszakadt vezetékek és faágak jelezték a vihar útját. Összesen 57 önkéntes tűzoltó vett részt a helyreállítási munkálatokban.

Bővebben >>

XI. Országos Ifjúsági és a X. Országos Hagyományos Tűzoltóverseny

2023. július 15-én, a Miskolci Egyetemi Sportközpontban zajlott a XI. Országos Ifjúsági és a X. Országos Hagyományos Tűzoltóverseny, mintegy négyszáz fő részvételével.

Bővebben >>

Támogatás önkéntes tűzoltók egyesületeknek, üzemanyagkártya formájában

A MOL Nyrt. jóvoltából az Magyar Tűzoltó Szövetség önkéntes tűzoltó egyesületi tagszervezetei 2 millió forint értékben juthatnak üzemanyag-támogatáshoz.

Bővebben >>

Szakmai és közösségi program Balatonföldváron

Újabb szakmai mustra zajlott szeptemberben Balatonföldváron, ezúttal hetedik alkalommal – önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltók tekinthették meg azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek hatékonyabbá tehetik a tűzoltást. A programkínálat sokakat odavonzott: összesen 867-en vettek részt az eseményen, amely mostanra legalább annyira közösségi, mint amennyire szakmai élmény is.

Bővebben >>

I. Hargita Megyei Tűzoltó Találkozó

2023. szeptember 16-án zajlott a Hargita Megye Tanácsa, a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Tiltott Csíki Sör Manufaktúra támogatásával, a Hargita Megyei “Oltul” Sürgősségi Esetek Felügyelősége és a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete szervezésében az I. Hargita Megyei Tűzoltó Találkozó.

Bővebben >>

Parancsnoki fórum Balatonföldváron

Az önkéntes és önkormányzati tűzoltóságok számára szervezett parancsnoki fórum, szakmai egyeztetés zajlott Balatonföldváron, a Tűzoltó Szakmai Nap kerétében, 2023. szeptember 9-én.

Bővebben >>

Rösch Frigyes síremlékének felújítása

A Magyar Tűzoltó Szövetség – együttműködve a szlovákiai Merény (Nálepkovo) Önkormányzatával –, a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatásával felújíttatta Rösch Frigyes síremlékét, halálának 100. évfordulója alkalmából.

Rösch Frigyes (1832–1923) Sopron tűzoltó főparancsnoka volt 1866 és 1911 között. Alapelve szerint „Csak jó tornász lehet jó tűzoltó és viszont”, kezdeményezésére alakult meg 1866. április 26-án a Soproni Torna- és Tűzoltó Egyesület. Rösch már korán felismerte, hogy az egyre-másra megalakuló önkéntes tűzoltó egyesületek csak egymással szövetségre lépve érhetnek el komoly eredményeket, ezért 1869-ben beadvánnyal fordult a belügyminisztériumhoz, amelyben a következőkhöz kért támogatást:

  • egy országos tűzoltószövetség létrehozása,
  • önkéntes tűzoltó tesületek létrehozása országszerte, valamint ebben segítségnyújtás a hatóságok részéről,
  • a tűzkárbiztosító társaságokat kötelezzék az ilyen egyletek támogatására.

Így aztán, habár gróf Széchenyi Ödönt szokás a magyar tűzoltás atyjaként számon tartani, valójában Rösch Frigyes volt az, aki a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség megszületése mellett bábáskodott.

Bővebben >>

Hősi halált halt tűzoltók sírjainak megkoszorúzása

A Magyar Tűzoltó Szövetség a Nemzeti Örökség Intézettel (NÖRI) együttműködve a Fiumei Úti Sírkertben (1086 Budapest, Fiumei út 16-18.) található tizennyolc történelmi tűzoltó sírt és a Nemzeti Tűzoltó Emlékhelyet – azok felújítása, illetve karbantartása után – 2023. október 27-én, az előbbi szervezetek vezetői által megkoszorúzta. Az elvégzett munkák finanszírozásához a Miniszterelnöki Kabinetiroda jelentős mértékben hozzájárult.

Bővebben >>

Az átfogó tudástár tovább bővül

Októberben elindult a Rescue Security & Safety (RSS) hetedik üteme, amely 2024 őszére fejeződik majd be, és amely a napelemes és energiatároló rendszerekkel, elektromos (közlekedési) eszközökkel kapcsolatos tudnivalókkal, tanácsokkal bővíti az MTSZ honlapján elérhető átfogó tudástárat.

A Rescue Security & Safety (RSS) egy 2016-ban indult projekt, melynek célja az önkéntes tűzoltók számára használható mentő tűzvédelmi ismeretek összeállítása és terjesztése. A RSS projekt keretén belül eddig számos témában – élet- és műszaki mentés, elsősegélynyújtás, veszélyesanyag-semlegesítés, biológiai veszélyforrások – születtek tájékoztatók, melyek számos felületen – például online prezentációk formájában, a MÁV és a Balaton-térségi önkormányzatok ügyfélváróinak információs felületein, nyomtatott szóróanyagokon – elérhetők voltak.

2019-től a RSS az anyagok elektronikus formában történő terjesztésére váltott a könnyebb elérhetőség, a jobb visszakereshetőség és a fenntarthatóság miatt. Az alábbi, évenkénti (és témaköröknkénti) bontásban elérhető anyagok szabadon letölthetők.

Bővebben >>

Sikeresen pályáztak az önkéntes tűzoltók

Tavaly novemberben jelentek meg a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében meghirdetett kiírások eredményei – 75 tűzoltó egyesület összesen több, mint 200 millió forintot nyert.

Bővebben >>

Ambíciózus pályázati célok, jelentős támogatással

A Magyar Tűzoltó Szövetség, ill. annak területi szövetségei és külhoni partnerei összesen mintegy 2 millió EUR értékben érdekeltek pályázatokban. Ezek célja egy átfogó önkéntes tűzoltói hálózat létrehozatala. E célok érdekében a Budapesti Tűzoltó Szövetség több megvalósítási, ill. előkészítési szakaszban lévő pályázatokban érintett.

Bővebben >>

Hetvenkét új gépjármű és számos eszköz talált gazdára

Ünnepélyes keretek között vehették át a BM OKF három projektje révén beszerzett 72 új gépjárművet Budapesten a vármegyei igazgatóságok és önkéntes szervezetek vezetői. Az önkéntesek árvízvédelmi mentőhajókat és hajószállító utánfutókat kaptak.

Bővebben >>

Beszámoló az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtt

Jelentős esemény történt az MTSZ életében: az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága 2023. december 12-i ülésén Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, elnök beszámolt a Magyar Tűzoltó Szövetség tevékenységéről és javaslatokat tett a jövőbeni feladatokra.

Bővebben >>