Árvízvédelmi készültség az ország több pontján
2023. december 27. 13:25
Dobson Tibor tű. vőrgy., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke felhívja az MTSZ érintett tagszervezeteinek – az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltókat és a különleges mentőszervezetek tagjainak – figyelmét folyóink magas vízállásából következő feladatokra.

Az elmúlt napokban Európa jelentős részén, így hazánkban is, ciklonok és frontjaik okoztak változékony időjárást. Az ünnepek alatt is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál tegnapelőtt este, 18:00 óra körül tetőzött 612 cm-es vízállással. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént, ott tegnapelőtt este 19-22 óra körül, 558 cm-es volt a legmagasabb vízállás. Az árhullám tetőzése jelenleg Komárom közelében jár. A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó (amely Komáromnál folyik bele a Dunába) az előrejelzettnél több vizet hoz a Dunába, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várhatóak. Esztergomnál tegnap délelőtt 10 órakor 570 cm volt a vízállás, ma napközbeni tetőzést várunk 580 cm körüli szinten. A tegnap délelőtt 10 órai budapesti vízállás 636 cm volt, a tetőzés 680 cm körül várható 28-án a hajnali-reggeli órákban. A rakpart (645 cm) magasságát ma napközben, délután éri el a folyó. A számítások szerint a rakpart szintje alá dec. 29-én mehet a vízállás.

Baján a tetőzés 810 cm körül várható (I. fok 700 cm, II. fok 800 cm) december 29-30-án.

Szintén árhullám van levonulóban a Lajtán, ahol Mosonmagyaróvárnál tegnap hajnalban I. fokú készültég volt érvényben. Itt is további áradás várható ma II. fok közeli tetőzéssel. A Rába Körmendnél december 24-én az esti órákban tetőzött 365 cm-rel, Sárváron előreláthatólag tegnap napközben tetőzik a folyó fokozat alatt. Győrnél tegnap I. fok feletti, 552 cm-es vízállást mértek, további jelentős emelkedés itt már nem valószínű. Az Ipolyon tegnapelőtt újabb árhullám érkezett, amely tegnap Nógrádszakálnál tetőzik 279 cm-es vízállással. Az Ipoly Ipolytölgyesnél előreláthatólag ma, kevéssel a II. fok felett tetőzik.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást, említésre méltó vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra I. fok fölötti vízállások várhatóak. A Tisza több mellékfolyóján is a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására vízszint-emelkedések indultak meg. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén.

Ezért kérem az MTSZ érintett tagszervezeteit, hogy készüljenek fel az esetleges árvízi védekezésre, első körben ellenőrizzék a készleteiket, a tagok védőruháit, védekezési eszközeiket, szivattyúikat és a kapcsolódó technikai felszereléseiket. Vegyék fel a kapcsolatot a vízügyi és katasztrófavédelmi szervekkel, a területi önkormányzatokkal és szükség szerint a helyi védelmi bizottságokkal, de mindenek előtt tartsanak ismeretfrissítő árvízvédelmi foglalkozást tagjaink számára.

Bajtársi üdvözlettel:

Dobson Tibor tű. vőrgy.