Hírek

Beavatkozások 2023. dec 4–10.
2023. december 13. 09:03
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Hóesés

A múlt heti havazás az ország számos pontján okozott fennakadásokat; az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a hivatásosokkal vállvetve, illetve gyakran egyedüli beavatkozóként is segítették a közlekedés helyreállítását, a károk mérséklését.

Jász-Nagykun-Szolnok

Lesodródott az útról, majd a kerítést átszakítva egy ingatlan udvarán állt meg egy személygépkocsi hétfő éjszaka Jászapátiban, a Kossuth Lajos úton. A jármű vezetője nem tudott saját erőből kiszállni, őt a jászberényi hivatásos, a jászkiséri önkormányzati, valamint a jászapáti önkéntes tűzoltók feszítővágó használatával szabadították ki. A sofőr súlyos sérüléseket szenvedett. Az egységek a mentés mellett áramtalanították a gépkocsit.

Veszprém

Ezer négyzetméteres, téglaépítésű, betonfödémes, palatetős istállóépületben volt tűz Mezőlakon, a Petőfi utca melletti területen kedden. Az épületben egy rakodógép égett, amelyet egy erőgéppel vontattak ki. Az istállóban mintegy százötven szarvasmarhát tartottak, amelyek kimenekítését az egységek kiérkezéséig megkezdték. A tűz a tetőszerkezetre nem terjedt át, az épületben tárolt szalmabálákat az egységek kihozták és eloltották. A pápai hivatásos és az önkéntes tűzoltók mellett az ajkai, a csornai és a sárvári hivatásos tűzoltók is részt vettek a munkálatokban. A tűz okát vizsgálják.

Bács-Kiskun

Szigetelés égett egy családi ház oldalán kedden délután Ballószögön, a Kölcsey utcában. A tulajdonos azonnal oltani kezdte a tüzet. A ballószögi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók a még izzó részeket vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Tűz keletkezett egy melléképületben szerdán délelőtt Orgovány külterületén. A lakóházzal egybeépített, istállóként használt ingatlan mintegy huszonöt négyzetméteres része égett, a tűz által érintett területen beszakadt a tető. Az orgoványi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották a tüzet, amely a főépületre nem terjedt át.

Pest

Tűz keletkezett egy családi ház pincéjében szerdán reggel Szentendrén, a Cinke utcában. A helyiségben rongyok, szerszámok és tűzifa égett. A tüzet a leányfalui, a szentendrei önkéntes, a szentendrei és a fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották, majd átvizsgálták a pincét és a felette lévő lakást is, a munkájukat a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.  A garázsban kettő ipari gázpalack is volt, amelyeket közvetlen hőhatás ért. Az egyik palackban a hűtés ellenére a kémiai folyamat elindult, ezért azt a rendőrség mesterlövészei hatástalanították.

Személygépkocsi és egy kisteherautó ütközött össze szerdán este Bugyi település közelében. A balesetben egy ember szenvedett könnyebb sérüléseket, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A délegyházi önkéntes és a dabasi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi szerdán este Tápiószecső külterületén. A gépkocsiban egyedül a sofőr utazott, aki önerejéből elhagyta az autót. A helyi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók kerekeire állították, áramtalanították, majd átvizsgálták a járművet. A mentők a sofőrt kivizsgálásra kórházba szállították.

Szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy ember vasárnap délelőtt Maglódon, a Sugár utcában, egy családi házban. A gyömrői önkéntes tűzoltók az erkélyajtón keresztül jutottak be a bezárt lakásba, ahol az embert megtalálták a fürdőkádban, de már nem mutatott életjeleket. A tűzoltók zárt nyílászárók mellett méréseket végeztek, ahol kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A méréseket követően a tűzoltók átszellőztették az épület helyiségeit, majd biztosították a helyszínt.

Vas

Kercaszomor külterületén két személygépkocsi ütközött össze. A lenti hivatásos, valamint a bajánsenyei és őriszentpéteri önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd segítettek a forgalmi akadály megszüntetésében. A mentők két embert könnyű sérülésekkel szállítottak kórházba, többi helyszínen azonban nem történt sérülés.

Vízteres kandalló külső borítása égett tegnap délelőtt a toronyi Kossuth Lajos utcai családi ház nappalijában. A szombathelyi hivatásos és helyi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a lakók megpróbálták eloltani a tüzet. Az egységek áramtalanították az épületet, a kandallóból az éghető anyagot eltávolították, a fűtőeszköz külső borítását visszabontották. A tűzoltók a még izzó részeket is visszahűtötték. Az oltást követően átvizsgálták a családi házat, a tűz a kandalló környezetére azonban nem terjedt át. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Nógrád

Mentőautó akadt el a mély sárban szerda este Nagylócon, a Hűvös úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók és a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei kézi erővel kitolták a mentőautót a sárból a műútra. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Csongrád-Csanád

A lerakódott korom égett egy családi ház kéményében vasárnap Fábiánsebestyénen. A szentesi hivatásos és a település önkéntes tűzoltói érkeztek a helyszínre, megszüntették az izzást, majd hőkamerával vizsgálták át a lakóházat.