Hírek

Villámlás és túlfeszültség a napelemes rendszerekben
2023. december 07. 08:40
Egy német felmérés szerint a fotovoltaikus rendszerek károsodásának 17%-a villámcsapástól keletkezik. A tűzoltóság riasztása sokszor valamilyen fényjelenség vagy a villámlásból bekövetkező tűz miatt történik.

Villámlásból tűz

Napelemes rendszerben vagy ilyen rendszerrel szerelt épületben keletkezett tűz esetén a tűzoltásra és a napelemes rendszerek valamint a tetőn, magasban végzett munkára vonatkozó szabályok szerint kell eljárni.

 

Villám okozta sérülések

A tűzkárokhoz hasonlóan a villám- és túlfeszültségi károk oka gyakran a szerelési hibákban és a nem megfelelő villám- és túlfeszültség-védelemben keresendő.

 

Hol keressük a sérüléseket?

  • Az invertereknél általában az elektronikai komponensek,
  • a napelemmoduloknál elsősorban a csatlakozódobozban lévő bypass-diódák sérülnek meg.

A napelemes rendszerek alapvető tartozéka a bypass-dióda, amely elsődleges szerepe a túlmelegedés elleni védelem.

Tehát az ilyen beavatkozásoknál célirányosan itt kell keresni a hibát. A beavatkozás után, ezek szakemberrel történő vizsgálatára minden esetben fel kell hívni a károsult figyelmét.

 

Az inverter és funkciója

A hálózatra tápláló napelemes rendszerek legfontosabb eleme az inverter.

Fő feladata, hogy a napelemek által előállított egyenáramot a közüzemi hálózatnak megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltakozó árammá alakítsa át. Ezen kívül:

  • optimalizálják az áramtermelést,
  • biztonsági és védelmi funkciókat látnak el,
  • adatgyűjtést és távfelügyeletet biztosítanak, sőt
  • még a saját fogyasztók egy részét is vezérelni tudják.

Az inverternek a napelemekkel előállított egyenfeszültségből 50 Hz frekvenciájú váltakozófeszültséget állít elő. A DC/AC átalakítást az inverter megfelelően vezérelt félvezetős áramkörökkel végzi.

Az inverterek ma már többnyire transzformátor nélküli kivitelben készülnek, mert a legjobban elterjedt poli-, vagy monokristályos napelemek pozitív és negatív pólusai nem igényelnek földelést, ezért ezeknél alkalmazhatók a transzformátor nélküli inverterek.

 

A poszt a Rescue Security & Safety VII projekt részeként jelent meg.

A projektet a Miniszterelnökség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta