Hírek

Beavatkozások 2023. nov. 27. – dec. 2.
2023. december 06. 08:36
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Csongrád-Csanád

Árokba borult egy autó hétfőn este Üllésnél, az 5408-as úton. A ruzsai hivatásos és az üllési önkéntes tűzoltók végezték el a műszaki mentést, a balesetben ketten sérültek meg.

Pest

Lesodródott az útról, árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi hétfőn délelőtt a 31-es főút 49-es kilométerénél, Tápiószecső közelében. Az autóban egyedül a sofőr utazott, aki önerejéből, sérülések nélkül elhagyta a gépkocsit. A helyi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították, majd a kerekeire állították a járművet.

A csütörtöki havazás, majd azt követő ónos esőt követően voltak tűzoltói beavatkozások Pest vármegyében. A megváltozott útviszonyok miatt három gépkocsi csúszott árokba, tűzoltói segítségre volt szükség. Az esőt követően több fa megnehezedett ágai villanyvezetékre estek, vagy úttestre dőltek. Huszonegy esetben avatkoztak be az önkéntes és a hivatásos tűzoltók a vármegye működési területén, távolították el a leszakadt ágakat, kidőlt fákat. Az éjszaka folyamán több településen elszakadt vezetékek miatt áramkimaradás volt, a legtöbb helyen a hajnali órákra helyreállt a szolgáltatás. A ma reggeli órákban újabb bejelentkezések érkeztek kidőlt fákról, leszakadt ágakról, a káresetek felszámolásán folyamatosan dolgoznak a tűzoltóegységek.

Komárom-Esztergom

Teljes terjedelmében égett egy lakóházi melléképület kedd reggel Süttőn, a Rákóczi Ferenc utcában. A tűzesethez a nyergesújfalui és a bajnai hivatásos és a süttői önkéntes tűzoltók vonultak. Az egységek körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. A tűz az épület mellett található lakóházat nem veszélyeztette, személyi sérülés az esettel kapcsolatban nem történt.

Több helyen kellett beavatkozniuk a Komárom-Esztergom vármegyei tűzoltóknak a kitartó esőzéstől felázott földből kiforduló fák miatt csütörtökön. Az esztergomi tűzoltók Piliscsabára kaptak riasztást, ahol a helyi önkéntes tűzoltókkal együttműködve három helyszínen dolgoztak a kidőlt fák eltávolításán. A műszaki mentések alkalmával az egységek egy helyen az úttestre dőlt, míg a másik két helyszínen lakóházra, illetve kerítésre és gépjárműre dőlt fákat távolították el.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Tűz keletkezett egy szövőgép elektromos kapcsolószekrényében kedden a demecseri cérnagyárban. A gép mellett egy négyzetméteren fonál és cérna izzott be. A mintegy ezer négyzetméteres csarnokban heten tartózkodtak, ők még a tűzoltók kiérkezése előtt elhagyták az épületet. Az üzem más épületeiben negyvenen voltak, ők haza mentek. A helyszínre nagy erőkkel vonultak a nyíregyházi és kisvárdai hivatásos tűzoltók. Kiérkezésük előtt, az elsőként a helyszínre érkező helyi önkéntes tűzoltók egy porral oltóval avatkoztak be. Az egységek ezután a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két ventilátorral átszellőztették és átvizsgálták az üzem helyiségeit. Személyi sérülés nem történt.

Bács-Kiskun

Összeütközött egy kamion és egy személyautó csütörtökön hajnalban a 44-es főúton, Nyárlőrinc térségében. A jármű vezetője beszorult a személyautóba, őt a műszaki mentést végző kecskeméti hivatásos és nyárlőrinci önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították és átadták a mentőknek, azonban az életét már nem tudták megmenteni.

Fejér

Villanyvezetékre és útra szakadt ágak miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét csütörtök reggel Isztiméren. A Turista úton három fűzfa több száraz ága lehasadt. Az áramszolgáltató a légvezetéket kiszakaszolta, feszültségmentesítette, majd a székesfehérvári hivatásos és az iszkaszentgyörgyi önkéntes tűzoltók a létraszerből visszavágták, ledarabolták a balesetveszélyes ágakat.

Nógrád

Berendezési tárgyak égtek egy családi ház nyári konyhájában szerda délután Bátonyterenyén, az Arany János úton. Az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület egyik önkéntese az épületet áramtalanította, a bent tartózkodó tulajdonost az épületből kikísérte, és egy porral oltó készülékkel megkezdte a lángok megfékezését. A város hivatásos tűzoltói oltották el a tüzet, a tűzzel érintett helyiségből kivittek egy propánbutángáz-palackot, majd visszahűtötték azt. Az áramszolgáltató szakembere az épületet leválasztotta az elektromos hálózatról. A mentők az ott lakót füstmérgezés gyanújával kórházba szállították.

Teljes terjedelmében égett egy családi ház egyik szobája szerda délután Nézsán, a Dózsa György úton. A tulajdonos egyedül tartózkodott otthon, a házat időben el tudta hagyni, és a tüzet a tűzoltók kiérkezése előtt egy kerti locsolócső segítségével oltani kezdte. A berceli hivatásos tűzoltók és a Nézsa Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület önkéntesei fékezték meg a lángokat. A tűzben a villanyóra is károsodott, ezért az épületet csak az áramszolgáltató szakembere tudta áramtalanítani. A tűz a szobából nem terjedt tovább, azonban minden helyiség füsttel telítődött és kormozódott, emiatt a tulajdonos átmenetileg rokonokhoz költözött. Személyi sérülés nem történt, de a tűz keletkezésekor a házban tartózkodó három kutya közül csak kettő tudott időben kimenekülni.

Keresztbe fordult az úttesten, így nem tudta folytatni haladását egy autóbusz csütörtök este Cserhátszentivánon, a Kossuth utcában. A Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kiszabadították a járművet, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Folyamatosan érkeztek a riasztások a Nógrád vármegyei tűzoltókhoz csütörtök délután és este folyamán. Nem sokkal dél után Bátonyterenyén, az Ózdi úton egy domboldalon rövid időn belül három kamion akadt el, az egyik keresztbe is fordult az úttesten. A járművek forgalmi akadályt képeztek, a hó miatt önerőből nem tudtak tovább haladni, emiatt a város hivatásos tűzoltóinak segítségét kérték. A forgalmat a rendőrség irányította. A közútkezelő munkatársai síkosságmentesítő anyaggal leszórták az úttestet, így az egyik kamion folytatni tudta az útját. Egy másik kamiont munkagéppel sikerült felhúzni a dombtetőre. A harmadik kamion egy kisebb mellékutcában akadt el, de rövid időn belül tovább tudott menni. Az útszakasz síkosságmentesítését követően a forgalom zavartalanul haladhatott tovább. A 22-es számú főúton, Dejtár térségében lehajtott az útról és az árokba csúszott egy személygépkocsi, azonban forgalmi akadályt nem képezett. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók a gépjárművet csörlő segítségével kihúzták az árokból, erre az időre az útszakaszon leállították a forgalmat. Kora délután egy hulladékszállító jármű akadt el Nógrádmarcal közelében, egy dombtetőn. A jármű visszacsúszott az úton, és a menetrend szerinti bal oldali szalagkorlátnál stabil helyzetben állt meg, az út menti árok szélén. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei síkosságmentesítő anyagot szórtak a jármű kerekei alá, amely azonban önerőből így sem tudott elindulni, ezért kamionmentőt kellett hívni. Az elakadt jármű vet az arra közlekedők ki tudták kerülni. Délután Salgótarján belterületén, az elkerülő út Városi Sportcsarnok utáni szakaszán a felüljárónál akadt el egy kamion. A jármű forgalmi akadályt nem képezett, az egyedül utazó sofőr nem sérült meg. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói síkosságmentesítő anyagot szórtak a jármű kerekei alá, eközben a forgalom az egység irányítása mellett egy sávban haladt. A kamion lendületet tudott venni, a tűzoltók pedig kézi erővel segítették az elindulását, úgy tűnt, hogy folytatni tudja az útját. A következő körforgalomnál azonban újra elakadt, majd a kerekek körüli újabb síkosság-mentesítést követően el tudott indulni Szlovákia irányába. A forgalom zavartalanul haladhatott tovább. Kora este Bercel és Galgaguta között két kamion akadt el, félpályás útzárat képezve. Az egyik járművet a berceli hivatásos tűzoltók szabadították ki, majd egy hólánc felszerelését követően folytatni tudta az útját. A másik jármű önerőből tovább tudott menni.

Zala

Egy személyautó motorterében csaptak fel a lángok Eszteregnye külterületén. A helyszínre elsőként a szepetneki önkéntes tűzoltók érkeztek, akik kézi tűzoltókészülékkel kezdték oltani a tüzet, végül a nagykanizsai hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat, az eset során senki sem sérült meg.

Víz árasztotta el egy lakóház pincéjét vasárnap délután Kemendolláron, a Kossuth Lajos utcában. A helyi önkéntes tűzoltók kiszivattyúzták a vizet a pincéből. Személyi sérülés nem történt.

Baranya

Több ezer tonna faapríték izzott szerdán délután Pécsett, a Bogádi úton. A telephelyen lévő munkagéppel szétbontották a halmokat, majd a pécsi hivatásos tűzoltók megkezdték a gőzölgő részek oltását. Az izzás biológiai bomlás következtében keletkezett, lángok nem voltak, azonban a nagy mennyiségű anyag miatt a beavatkozás az éjszakai órákig húzódott. A késő esti órákban a hivatásos tűzoltókhoz a palkonyai önkéntesek is csatlakoztak. Pár perccel éjfél után az egységek a területet hőkamerával átvizsgálták, további parázslást nem találtak.

Győr-Moson-Sopron

Teljes terjedelmében égett egy tizenöt négyzetméteres, családi házzal egybe épített kazánház vasárnap délelőtt, Darnózselin, a Fő utcában. A tűz kismértékben átterjedt a családi ház födémszerkezetére, azonban a mosonmagyaróvári hivatásos és a darnózseli, valamint a hédervári önkéntes tűzoltók előbb körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. A tűzoltó egységek ezután megbontották a ház cserépfedését, további izzó részek után kutatva. A házban hárman voltak a tűz keletkezésekor, szerencsére mindenki időben kimenekült az épületből, nem sérült meg senki.