Hírek

Beavatkozások 2023. nov. 20–26.
2023. november 28. 15:04
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Zala

Háztartási hulladékot és műanyagot égettek egy telken hétfőn délután Murarátkán, a Petőfi úton. A letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók vízsugárral oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Egy kanyarodó, léalmával megrakott kamion vontatmánya csúszott félig az árokba hétfőn Tiszadadánál, a 3612-es úton. A jármű akadályozta a forgalmat. Miután egy munkagép segítségével lepakolták a rakományt, a tiszavasvári önkormányzati és a tiszadadai önkéntes tűzoltók kivontatták a szerelvényt az árokból. Személyi sérülés nem történt.

Három kéménytűz miatt is vonultak szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei tűzoltók. A szakolyi önkormányzati egység Biriben egy családi háznál, a vásárosnaményi önkormányzati és a tarpai önkéntes tűzoltók egy beregdaróci ingatlannál, a baktalórántházi hivatásos tűzoltók pedig egy leveleki lakóháznál avatkoztak be. Az egységek kéziszerszámokkal távolították el a házak kéményéből a parázsló, izzó részeket. Személyi sérülés, lakosságvédelmi intézkedés egyik helyszínen sem történt. Az esetekről értesítették a kéményseprőket.

Fejér

Baleset ért egy sportrepülőgépet kedden délelőtt az Úrhidai Repülőtér közelében. A kisrepülő a hangártól körülbelül nyolcszáz méterre a szántóföldre zuhant, motorrésze a fülkénél leszakadt. A helyszínre elsőként a Sárvíz Tűzoltó Egyesület Önkéntesei érkeztek ki, akik segítettek a mentőszolgálat munkatársainak a súlyosan sérült pilótát és utasát a mentőautóhoz vinni. A Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a repülőgép akkumulátorát kivették, ezzel áramtalanították a légi járművet.

Rövid időn belül két baleset is történt a Vértes havas útjain vasárnap délelőtt Gánt közelében. Az Oroszlány felé vezető úton egy személygépkocsi az árokba hajtott és a tetejére borult. Az elsőként kiérkező csákvári önkéntes tűzoltók meggyőződtek róla, hogy a sofőr és utasa kiszállt a járműből. Az autót a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal kerekeire állították és áramtalanították. A csákvári elágazónál egy szalmabálákat szállító teherautó és egy személygépkocsi ütközött, utóbbi a vízelvezető árokba sodródott. Az autót a tűzoltók visszahúzták az útra. A mentők mindkét baleset helyszínéről egy-egy embert könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak.

Komárom-Esztergom

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett kedden kora este egy autógumikat szállító kisteherautó az M1-es autópálya 67-es kilométerénél lévő tatai lehajtón, a Budapest felé vezető oldalon. Tatabánya hivatásos és Kocs önkéntes tűzoltói három habsugárral fékezték meg a lángokat. Az eset miatt a lehajtót ideiglenesen lezárták a forgalom elől. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

Nógrád

Tűz keletkezett egy családi házban szerda délután Patakon, az Arany János utcában. A száz négyzetméteres ház és a hozzá tartozó melléképület tetőszerkezete teljes terjedelmében égett, a lángok a ház több helyiségére is átterjedtek. A rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei három vízsugár segítségével megfékezték a lángokat. Mivel az épület lakhatatlanná vált, a lakókat ideiglenesen rokonok fogadták be. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Szuhán kigyulladt egy családi ház huszonnégy négyzetméteres, garázsként és műhelyként használt melléképülete csütörtök este. A Kossuth útra a bátonyterenyei és a pétervásárai hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei két vízsugár segítségével megfékezték a lángokat. Az egységek kivittek az épületből két propánbután-, két oxigén- és egy acetiléngáz-palackot, valamint négy benzines kannát. Az eset során nem sérült meg senki.

Bács-Kiskun

Árokba hajtott és felborult egy személygépjármű pénteken kora reggel Nyárlőrincen, a 44-es út 22-es kilométerszelvényénél. A kecskeméti hivatásos és a nyárlőrinci önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. Egy ember súlyosan megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A műszaki mentés ideje alatt az útszakaszon félpályás útzár volt érvényben.

Pest

Utoléréses baleset történt vasárnap délután az M1-es autópálya 15-ös kilométerénél, Biatorbágy közelében. A gépjárművekben összesen öt ember utazott. Személyi sérülés nem történt. A törökbálinti hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók a gépjárműveket áramtalanították, majd átvizsgálták.