Hírek

Beavatkozások 2023. szept. 25. – okt. 1.
2023. október 03. 08:36
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Baranya vármegye

Tizenöt négyzetméteren, több mint negyven méter magasan égett egy szállítószalag egy gyárüzem területén hétfő reggel Királyegyházán. A jelzés szerint a szállítószalagon szemét – papír és műanyag – gyulladt ki. A szigetvári, sellyei és pécsi hivatásos, valamint a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók mellett a sásdi, siklósi és barcsi hivatásos tűzoltók is a helyszínre vonultak. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a toronyból és létrás szerkocsiból dolgozva három sugárral eloltották a tüzet. A tűzoltók ezután hőkamera segítségével átvizsgálták a területet, a tűz másra nem terjedt át. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat az eset jellegére tekintettel tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le, a lángok vélhetően egy alkatrész meghibásodása miatt csaptak fel. A tűz keletkezésekor karbantartási munkálatokat végeztek az üzemben, gyártás ekkor nem zajlott. Személyi sérülés nem történt.

Tolna vármegye

Egy menetrend szerint közlekedő autóbusz és egy kisteherautó ütközött kedden reggel Bátaszéken, az 5603-as számú út 3-as kilométerénél. A műszaki mentéshez a bátaszéki önkormányzati és önkéntes, továbbá a szekszárdi hivatásos tűzoltókat riasztották. A beavatkozó tűzoltóegységek feszítővágó segítségével szabadították ki a furgon sofőrjét, aki súlyosan megsérült. (fotó: Fotó: Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság)

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Nagy méretű nyárfa dőlt a 4102-es útra, a forgalmat veszélyeztetve múlt kedden. A szakolyi önkormányzati és a balkányi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el a fát. Megdőlt egy-egy nagy méretű fűzfa a mátészalkai Puskin, valamint a nyírmeggyesi Petőfi Sándor utcában is. A közlekedőkre veszélyt jelentő fákat a mátészalkai hivatásos tűzoltók a kisvárdai tűzoltó-parancsnokság létrás járműjének és motoros láncfűrész segítségével távolították el.

Megsérült lakossági gázcsonk elzáró szerelvényénél szivárgott a gáz vasárnap egy üres lónyai telken. A vásárosnaményi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók biztosították a helyszínt a gázszolgáltató szakembereinek kiérkezéséig. Lakosságvédelmi intézkedés, személyi sérülés nem történt.

Heves vármegye

Kigyulladt egy melléképület kedden délután Nagyúton, a Gesztenye úton. A melléképület a lakóházzal egybe volt építve, a lakók a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a lángokat. A füzesabonyi és gyöngyösi hivatásos, illetve a helyi önkéntes tűzoltók az utómunkálatok során megszüntették a parázslást. A tűz a főépületre nem terjedt át, az eset során senki nem sérült meg.

Bács-Kiskun vármegye

Meggyulladt az olaj egy háromszáz négyzetméteres vendéglátóhely konyhájában, a lángok átterjedtek az épület tetőszerkezetére szerda este Solton, a Kecskeméti úton. A solti, a dunaújvárosi, a kiskőrösi és a kalocsai hivatásos, valamint a solti önkéntes tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínen volt. A tűzoltók kiérkezése előtt tizenkét ember időben és sértetlenül elhagyta a vendéglátóhelyet.

Nógrád vármegye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy családi házzal egybeépített, műhelyként is használt garázs, valamint a benne parkoló személyautó csütörtök délelőtt Balassagyarmaton, a Szondi utcában. A lángok mintegy tizenöt négyzetméteren a főépület tetőszerkezetére is átterjedtek. A helyi és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei több vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat. Az egységek a tűz oltása közben kivittek az épületből egy szén-dioxid-palackot is. A munkálatok idejére a környező épületeket kiürítették. A mentők egy embert kórházba szállítottak, aki a kezén szenvedett égési sérüléseket.

Pest vármegye

Kigyulladt egy tizenöt négyzetméteres hétvégi ház vasárnap délben Biatorbágyon, a Kadarka utcában. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a ház már teljes egészében égett. A tüzet a helyi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók eloltották, majd átvizsgálták a leégett épületet. A tűz keletkezésekor az épületben egy ember tartózkodott, aki időben, sérülések nélkül elhagyta az ingatlant.

Személygépkocsi és egy kisbusz ütközött össze vasárnap délután Páty közelében. Az ütközés következtében a személyautó az árokba hajtott, az összetört kisbusz forgalmi akadályt okozott, személyi sérülés nem történt. A helyi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Bács-Kiskun vármegye

Kedden érkezett a riasztás, miszerint Ballószög külterületén a Zsíros dűlőn egy családi ház tetőszerkezete ég. A ballószögi önkéntes tűzoltók 6 fővel a helyszínre vonultak, és az időközben kiérkező kecskeméti hivatásosokkal együtt eloltották a lángokat. A ház lakhatatlanná vált.

Vas vármegye

Kedden érkezett a jelzés, hogy a Vasváron a hulladékfeldolgozó raktára füstöl. A vasvári önkéntes tűzoltók, valamint a vasvári és körmendi hivatásosok vonultak a helyszínre, ahol egy könnyűszerkezetes raktárban szállításra betárolt, darált műanyag hulladék öngyulladása történt. Az egységek az üzem dolgozóval közösen, 3 „D” és 2 „C” sugárral eloltották a tüzet. Illetve légzésvédelem mellett biztosították a darálék kitárolását, amit a cég 2 erőgéppel végzett.