Hírek

Tűzoltó családi és gyermeknap Vajdaságban
2023. szeptember 27. 15:56
A Bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület immár hagyományos Tűzoltó családi és gyermeknapot tartott 2023. szeptember 16–án. Az eseményt a Magyar Tűzoltó Szövetség is támogatta.

A hetényegyházi székhelyű Egy csepp tűz Önkéntes Tűzoltó-egyesület és a Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság közreműködésével, Zenta, Kishegyes, Bácskossuthfalva, Martonos, Zentagunaras és Orom önkéntes tűzoltó-egyesületeinek részvételével szerveztek második alkalommal családi és gyermeknapot Bajsán a hétvégén. A Bajsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület székházának udvarán zajló rendezvényen összesen 150-en vettek részt, csaknem kétharmaduk gyermek volt. Számukra ügyességi játékokat készítettek elő a tűzoltáshoz szükséges alapfelszereléseket felhasználva.

Kiemelt vendég volt Kristóf András, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Oláh József, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnökségi tagja, Szabó László és Szabóné Tóth Erika, a Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője.


A szervező, Kádár Károly beszámolója az eseményről:

- A reggeli után, miután a gyerekekből ki alakultak a 4 - 5 fős csoportok, végig játszották a kijelölt pályákat a kísérő személyek segítségével. A nap végén egységesen kaptak ajándékot, nem hirdettünk nyertes csapatot! 

- Puttonyfecskendővel, illetve vízsugár segítségével célba lőttek, tömlőtekéztek, egy 15 méteres tömlőben pici labdát vezettek végig közös erővel, pázsitsíeltek egy lécre erősített tömlőpánt alá lépve így egyszerre 3 illetve 4 gyermek tud lépni, tömlőhosszon kellett végig menni 3 személynek 4 láda segítségével, vizet hordtak A pontból B pontba, íjászkodtak a bajsai Káliz Íjász Egyesület, Harkai Szilvia vezetésével, itt mindenki ki próbálhatta ügyességét. 

- Ebéd után a résztvevők meglátogatták a bajsai nemzetiségek (Magyar, Szerb, Szlovák) tárgyi emlékeit őrző Etno-házakat is, ahol az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre tagságától kaptak részletes tárlatvezetést. 

- Terveinkben szerepel, a rendezvényt minden év szeptember második szombatján meg tartani ez azt jelenti, hogy a következőt 2024. szeptember 14 – én tartjuk. Magát a rendezvényt szeretnénk át költöztetni egy nagyobb helyszínre ahol színpad, víz, áram, mosdók, zuhanyzók találhatók. Egy lankás, nagy területtel rendelkező (téglagyár) környékét jelöltük ki helyszínként, ahol bemutató gyakorlatot tudunk tartani, több féle tűzoltó járművet tudunk bemutatni, illetve egyéb programokkal tudunk a résztvevőknek kedveskedni.

 

Az eseménnyel kapcsolatos tudósítás és fotógaléria megtekinthető a Magyar Szó oldalán.