Hírek

Beavatkozások 2023. szept. 18–24.
2023. szeptember 27. 08:23
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Pest vármegye

Menetrend szerint közlekedő személyvonat gázolt el egy embert hétfőn este Gyömrőn, a Tulipán utcai vasúti átjáró közelében. Az elütött ember a helyszínen meghalt. A helyi önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók átvizsgálták a gázolás környezetét, majd biztosították a helyszínt.

Tolna vármegye

Mintegy két hektárnyi területen égett a tarló és az erdő aljnövényzete hétfőn délután Fadd külterületén. A tűzesethez a paksi és dunaújvárosi hivatásos, a tolnai önkormányzati, továbbá a faddi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik három vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat.

Kigyulladt egy könnyűszerkezetes garázsban álló tehergépjármű fülke mögötti része vasárnap este Bonyhádon, a Gyár utcában. A zárt tér és a nagy hőterhelés miatt a tűz környezetében lévő tárgyak, valamint egy másik tehergépjármű is sérült. A bonyhádi önkéntes és hivatásos tűzoltók vízsugarakkal oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Bács-Kiskun vármegye

Száraz fű, gaz, szemét és erdő aljnövényzete égett csaknem negyvenhárom hektáron hétfő déltől késő estig Baja külterületén, a várostól délre, az 51-es főút közelében. A bajai, a nagybaracskai, a szekszárdi, a véméndi és a kalocsai hivatásos, valamint a dunafalvi és katymári önkéntes tűzoltók hat vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A tűzoltók munkáját négy munkagéppel segítették. Az oltási munkálatokat az erős szél és az erdős területre jellemző terepviszonyok nehezítették. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Két személygépkocsi összeütközött kedden, a balesetben egy villanyoszlop is kitört a balkányi Jókai utcában. A szakolyi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították az autókat, majd a forgalmi akadályt megszüntették. A tűzoltók átadták a helyszínt az áramszolgáltató és a közútkezelő társaság munkatársainak. Személyi sérülés nem történt.

Úttestre dőlt egy fa Gelénes és Csaroda között kedden délután. A vásárosnaményi önkormányzati és a csarodai önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el a félpályán akadályt képező fát.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Összeütközött egy személygépkocsi és egy húsárut szállító kisteherautó szerdán délután Túrkevén, a József Attila utca és a Póhamarai utca kereszteződésében. A mezőtúri hivatásos és a túrkevei önkéntes tűzoltók mindkét autót áramtalanították, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben egy ember súlyos sérüléseket szenvedett.

Heves vármegye

Árokba hajtott és az oldalára borult egy személyautó Boldogon, a Telekpuszta utcában szerdán. A helyi önkéntes és a hatvani hivatásos tűzoltó egységeket riasztották a balesethez, akik kézi erővel kerekeire állították, majd áramtalanították a járművet. A baleset során egy ember megsérült.

Csongrád-Csanád vármegye

Árokba hajtott egy autó csütörtökön Bordánynál, a 4508-as úton. A szegedi hivatásos és az üllési önkéntes egységek érkeztek a balesethez. A tűzoltók áramtalanították a járművet, a sofőrt a mentők kórházba szállították.

Pest vármegse

Lesodródott az útról és az árokban az oldalára borult szerdán éjszaka egy személygépjármű Gyömrő településen. Az autóban öt ember utazott, akik önerejükből elhagyták a járművet. A gyömrői önkéntes tűzoltók a személyautót áramtalanították és átvizsgálták.

Fejér vármegye

Árokba csapódott és kigyulladt az a személygépkocsi, amely egy másik autóval ütközött vasárnap délután a 7-es főút Fejér vármegyei szakaszán, Kápolnásnyék közelében. Az elsőként kiérkező helyi önkéntes tűzoltók oltani kezdték a teljes terjedelmében égő járművet. A lángokat a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos egységével együttműködve fojtották el, a személygépkocsikat a pázmándi önkéntes tűzoltókkal áramtalanították. A kigyulladt autó egyedül utazó vezetője a balesetben kiesett a járműből, őt életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba. A másik személygépkocsi sofőrje és két utasa könnyebben sérült meg.

Zala vármegye

Az esős, viharos időjárás nyolc helyen adott munkát a zalai tűzoltóknak vasárnap. Legtöbbször a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik délelőtt saját városuk Vaszary Kolos utcájában kettő, míg a Zrínyi Miklós és Balogh Ferenc utcában egy-egy kidőlt fát távolítottak el. Az egység később Hévízen, az Ady Endre utcában és a Széchenyi utcában is magas fákról letört ágakat távolított el a helyi önkéntes tűzoltók segítségével.  Balatongyörökön villanyvezetékre és kerítésre dőlt egy fenyőfa az Eötvös Károly utcában. A keszthelyi tűzoltók mellett itt is a helyi önkéntesek segítettek a forgalmi akadály megszüntetésében. Zalaváron pedig az esti órákban kidőlt fa adott munkát a zalakarosi hivatásos tűzoltóknak a József Attila utcában. A fa az úttestre dőlt, közben megrongált egy kerítést és egy családi ház tetőszerkezetét is. Az egység motoros láncfűrésszel eltávolította a fát. Az esetek során személyi sérülés nem történt. 

Vas vármegye

A viharos erejű szél következtében nyolc kárhelyszínen kérték a Vas vármegyei tűzoltók segítségét vasárnap. Hét esetben kidőlt fa, egy esetben leszakadt villanyvezeték miatt riasztották az egységeket. Kőszegen, a Dózsa György utcában tizenöt méter magas fa dőlt egy alatta parkoló autóra, a szombathelyi Győzelem utcában tizenöt méter magas fenyő borult villanyvezetékre, míg a cáki Fő utcában öles faág akadt fenn egy villanyvezetéken és veszélyeztette az alatta elhaladó forgalmat, Csepreg közelében egy huszonöt méter magas akác borult az útra. A 87-es főút mellett villanyvezetéket szakított a szél, a vezeték két méter magasan lógott a közút közelében. A szombathelyi hivatásos, a kőszegi és a csepregi önkormányzati, valamint a kőszegszerdahelyi és hosszúpereszetgi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrészt és magassági ágvágót, egy esetben magasból mentő tűzoltó gépjárművet használtak a faágak és kidőlt növények feldarabolásához, volt, ahol az áramszolgáltató szakembereit is segítségül kellett hívniuk. Egyik eset során sem sérült meg senki.

A Kráter ÖTE szombaton reggel kapta a riasztást, miszerint egy férfi segítségért kiabál a Ság-hegyen. A Celldömölki Önkormányzati Tűzoltóság egységével, valamit a rendőrséggel és a mentőkkel felkutatták a bajba jutott férfit, aki a turistaútvonalon megbotlott, majd az erdős, meredek hegyoldalon közel 10 métert csúszott és egy bokros, fás területen egy kidőlt fa alá szorult. A sérültet kiszabadították a fa fogságából, a hegyoldalról biztonságos területre vitték és a mentőknek átadták. A mentést nehezítette a szakadó eső és a meredek, csúszós talaj. (fotó: Kráter ÖTE)

Nógrád vármegye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó vasárnap este Diósjenőn, az Ady Endre utcában. A lángok egy lakóház kerítésére is átterjedtek, valamint az épületet is veszélyeztették. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei megfékezték a lángokat. Személyi sérülés nem történt.