Beavatkozások 2023. aug. 29. – szept. 3.
2023. szeptember 06. 14:42
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Veszprém vármegye

Árokba borult hétfőn egy autó Tapolca és Zalahaláp között. A kocsiban csak a sofőr ült, nem esett baja. A Zalahaláp-Sáska Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai áramtalanították a járművet.

Baranya vármegye

Hétfőn, az esti órákban a Baranya vármegye területére erős széllel, illetve heves esőzéssel és jéggel érkező vihar miatt összesen huszonkét alkalommal riasztották a hivatásos és önkéntes tűzoltóegységeket. Húsz esetben kerítésre, úttestre, járdára dőlt fát kellett eltávolítani, egy helyen a tetőt bontotta meg a szél, egy melléképület tetejébe pedig villám csapott. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, lakosságvédelmi intézkedésre sehol sem volt szükség.

Veszprém vármegye

Veszprém vármegyét is elérte hétőn a vihar, kedden hajnalig összesen huszonkét esetben kellett kidőlt fák, leszakított vezetékek miatt vonulniuk a tűzoltóknak. Tapolcán két helyen is garázst árasztott el a csapadékvíz: a Vajda János utcában egy családi ház, a Radnóti utcában pedig egy társasház garázsában gyűlt fel egy méter magasan a víz. A helyi önkormányzati és önkéntes tűzoltók szivattyúztak.

Kigyulladt egy garázs kedden délelőtt Zircen, a Bercsényi utcában. Az épület nagyjából huszonöt négyzetméteren égett, a garázs berendezési tárgyai megsemmisültek. A tető beomlott, a hőterhelés hatására az ott tárolt négy gázpalack felrobbant. A szomszédos gépjárműtároló tetejére és egy további melléképületre is átterjedt a tűz. Az oltásban a zirci önkormányzati tűzoltóság tűzoltói, a hely önkéntes tűzoltó egyesület tagjai, valamint a veszprémi hivatásos tűzoltók vettek részt.

Pest vármegye

Tűz keletkezett egy száz négyzetméteres családi házban hétfőn éjszaka Budakalászon, a Galamb utcában. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a ház tizenkét négyzetméteres szobája már teljes egészében égett, a tűz a többi helyiséget is veszélyeztette. A szentendrei hivatásos és a szentendrei önkéntes, valamint a pomázi önkormányzati tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat, végül átszellőztették és átvizsgálták az ingatlant. A tűz keletkezésekor a házban két ember tartózkodott, időben, sérülések nélkül elhagyták az égő épületet.

Budapest

Szalagkorlátnak hajtott egy személykocsi az M0-ás autóút és az M3-as sztráda csomópontjánál lévő lehajtónál kedden délután, az autópálya főváros felé tartó oldalán, Rákospalota térségében. Az esethez a negyedik kerületi hivatásos és önkéntes tűzoltók vonultak. A tűzoltók áramtalanították a járművet. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentőszolgálat kórházba szállította.

Kigyulladt egy személyautó kedden délután Budapest tizenötödik kerületében, az M3-as autópálya bevezető szakasza mellett, egy benzinkút közelében. A jármű motorterében keletkezett tűz. Az ott tartózkodók porral oltóval megkezdték, a fővárosi hivatásos és az újpesti önkéntes tűzoltók pedig vízsugárral befejezték a lángok oltását. Az eset során nem sérült meg senki.

Fejér vármegye

Lesodródott az útról, árokba hajtott és az oldalára borult egy személygépkocsi kedden délben Martonvásár közelében. A gépkocsiban egy ember utazott, aki önerejéből, könnyebb sérülésekkel elhagyta az autót. A helyi önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók átvizsgálták, majd a kerekeire állították és áramtalanították a járművet.

Zala vármegye

A viharos időjárás miatt hat helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra kedden Zalában. Délután a 7-es főúton, Szőkedencs külterületén egy megdőlt fa veszélyeztette a közlekedést. A helyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal eltávolították a fát. Ugyanők saját településük Fő utcáján kéziszerszámokkal távolították el a hordalékot több vízelvezetőből, miután azok túlcsordultak a közeli mezőgazdasági területekről lezúduló nagy mennyiségű víz miatt. Az egységnek sikerült biztosítania a víz elfolyását. Miháld külterületén, a települést Pattal összekötő útra három fa dőlt a viharos erejű szél miatt. A helyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el a fákat. Pogányszentpéteren egy családi ház tetőcserepeit mozdította el a szél, amelyeket a nagykanizsai hivatásos tűzoltók helyeztek vissza. Keszthelyen két helyen, egy Balogh Ferenc utcai társasháznál, illetve egy Mártírok útjai telephelynél is szivattyúval távolítottak el esővizet a város hivatásos tűzoltói. Előbbi helyen egy kazánházban mintegy harminc, utóbbinál pedig csaknem kilencven centiméteren állt a víz egy szerelőaknában és több helyiségben. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Vízátfolyás miatt az árokba csúszott egy személyautó kedden este a 82-es számú főúton, Bakonypéterd térségében. A pannonhalmi hivatásos és a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. Az autóban csak a sofőr utazott, nem sérült meg. A műszaki mentés ideje alatt és a rendőrség kiérkezéséig tűzoltói irányítás mellett egy sávon haladt a forgalom.

Bács-Kiskun vármegye

Teljes terjedelmében égett egy személyautó kedden délután Tataházán, a Dózsa György utcában. A bácsalmási önkormányzati és önkéntes tűzoltók vízsugárral eloltották a tüzet, majd visszahűtötték a gépkocsi felforrósodott elemeit. Személyi sérülés nem történt.

Tolna vármegye

Gyalogos forgalmat veszélyeztetett egy háztetőre esett letört faág csütörtökön délután Alsónyéken, a Vasút utcában. A bátaszéki önkormányzati és önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész és létrák segítségével távolították el a faágat.

Egy kamion és egy személyautó rohant egymásba csütörtökön délután a 6-os főúton, Dunaföldvár közelében. Az ütközéstől a két jármű az út melletti kukoricatáblában állt meg. Az esethez a dunaújvárosi, a solti, a paksi és a székesfehérvári hivatásos, illetve a dunaföldvári önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a székesfehérvári daru csörlőjével választották szét a járműveket, majd azt követően feszítővágó segítségével emelték ki az áldozatokat az összeroncsolódott gépkocsiból. A balesetben két ember a helyszínen életét vesztette, a mentők a kamion vezetőjét kórházba szállították.

Pest vármegye

Egymásba hajtott két személygépkocsi csütörtökön a kora délutáni órában Zebegényben, a Papp Ferenc téren. A balesetben három ember szenvedett könnyebb sérüléseket. Az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A nagymarosi önkéntes és a váci hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy szabadnapos tűzoltó áramtalanította a kocsikat. A tűzoltók átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Csongrád-Csanád vármegye

Lesodródott az úttestről egy autó csütörtökön Üllésnél. A műszaki mentést a ruzsai hivatásos és az üllési önkéntes tűzoltók végezték el, a balesetben egy ember sérült meg.

Komárom-Esztergom vármegye

Elgázolt egy embert a vonat Ácson, a Batthyány utcánál is. A szerelvény a baleset miatt nem tudott továbbmenni. Így a mintegy száznyolcvan utasnak a város önkormányzati és önkéntes tűzoltói segítettek átszállni egy másik vonatra.

Nógrád vármegye

Négy alkalommal riasztották a viharos időjárás miatt vasárnap a balassagyarmati hivatásos tűzoltókat. A kora reggeli órákban három esetben Balassagyarmat külterületén, egy esetben a Mikszáth Kálmán utcában akadályozták kidőlt fák a jármű- és gyalogosforgalmat. A helyi hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei létraszer és motoros láncfűrész segítségével avatkoztak be. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Tűz keletkezett egy lakóházzal egybeépített garázsban a balkányi Kállói utcában vasárnap délelőtt. A melléképületben egy hűtőgép gyulladt ki, vélelmezhetően elektromos zárlat miatt. A szakolyi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók gyorssugárral fékezték meg a lángokat. Személyi sérülés nem történt.