Hírek

Beavatkozások 2023. júl 31. – aug. 6.
2023. augusztus 08. 10:23
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Nógrád vármegye

Elektromos vezetékre dőlt egy körülbelül tizenkét méter magas fenyő hétfőn reggel Ludányhalásziban, a Kertalja úton. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók és a Magyargéc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát a vezetékről.

Veszprém vármegye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy nyaraló hétfőn Balatonfüred külterületén, a Bodzavirág utcában. A veszprémi hivatásos és a balatonfüredi önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a huszonöt négyzetméteres faházban pusztító lángokat. A lakó pakolás közben megsérült, a mentők ellátták.

Összeütközött egy nyerges vontató és két személyautó a 82-es főúton, Bakonyszentkirály közelében kedden. A veszprémi hivatásos és a zirci önkéntes tűzoltók vonultak a balesethez. A nyerges vontató rakománya ragasztó volt, szállítmány nem sérült. Az egyik személyautó vezetőjét a mentők kórházba szállították, a többieknek nem esett baja.

Komárom-Esztergom vármegye

Hétfőn este tűz keletkezett egy körülbelül ezer négyzetméteres trágyatárolóban Tárkány külterületén. A kisbéri hivatásos és a tárkányi önkéntes tűzoltók kéziszerszámok és vízsugarak segítségével előbb a lánggal égést, majd az izzásokat szüntették meg. Az oltási munkálatokat az ingatlan tulajdonosa munkagéppel segítette.

Vas vármegye

Letért a főútról és fák közé csapódott kedden délután egy személyautó Felsőszölnök közelében. A baleset következtében az autó sofőrje beszorult az autóroncsba, akit a szentgotthárdi hivatásos és a felsőszölnöki önkéntes tűzoltók szabadítottak ki.

Úttestre dőlt egy akác pénteken hajnalban Kisrákos közelében. Az őriszentpéteri önkéntes tűzoltók a fát motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, az útról eltávolították.

Velemér külterületén kidőlt fa adott munkát a lenti hivatásos, valamint a magyarszombatfai önkéntes tűzoltóknak kedden, akik motoros láncfűrésszel távolították el. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Heves vármegye

Rosszul lett és saját erejéből nem tudta elhagyni az erdőt egy túrázó szerda délután Mátraszentimre külterületén, az Ágasvári turistaház közelében. A pásztói hivatásos tűzoltók és a Kékes Kutató Mentőcsoport önkéntesei lekísérték a túrázót a turistaházig. A mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították a sérültet.

Csongrád-Csanád vármegye

Egy Ásotthalom melletti tanya hatvan négyzetméteres épülete, valamint az udvar növényzete égett szerda délután. A szegedi és ruzsai hivatásos, valamint a mórahalmi és ásotthalmi önkéntes tűzoltók előbb körülhatárolták a tüzet, majd eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Somogy vármegye

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó csütörtök hajnalban Somogyvárnál. A marcali hivatásos és a somogyvári önkéntes tűzoltók áramtalanították, majd a rendőrség helyszínelést követően csörlő segítségével a kerekeire állították a gépkocsit. A járműben csak a sofőr utazott, aki a tűzoltók kiérkezése előtt kiszállt az autójából, könnyű sérülései miatt a mentők kórházba szállították.

Pest vármegye / Budapest

Tíz hektáron égett az erdő aljnövényzete és a száraz fű csütörtök délután a tizennyolcadik kerületben, a Gyömrői út, Csévéző utca és Bélatelepi utca közötti területen. Fővárosi hivatásos és a Folyami Katasztrófavédelem és Speciális Mentő Egyesület, a Lőrinc, a Lőrinc-Kertváros és a Gyáli önkéntes tűzoltók hetvenhét fővel, tizennyolc tűzoltó gépjárművel és tizennégy vízsugárral, valamint kézi szerszámokkal előbb megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Ötszáz körbálából álló kazal égett Cibakházán szombaton. A Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság egysége és a kunszentmártoni hivatátos tűzoltók oltottak, valamint több, közelben lévő kazal védelmét is ellátták.

 

Országszerte

Pénteken és szombaton erős viharok söpörtek végig az országon, több ezer bejelentés érkezett a viharkárok kapcsán.

Péntek reggel Vas vármegyét és Budapestet, délután pedig Hajdú-Bihar vármegyét érintette leginkább a vihar. Vas vármegyében Jákon, Szakonyfaluban és Szentgotthárdon homokzsákokkal kellett védekezni a villámárvizek ellen.

Szombat hajnalban Budapestet és Pest vármegyét érte el a vihar; a legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívták a tűzoltókat. Az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek.

A viharkárok enyhítésén számos tűzoltó bajtársunk, köztük önkéntes és önkormányzati tűzoltók is részt vettek.