Hírek

Beavatkozások 2023. júl. 24–30.
2023. augusztus 02. 09:03
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Kigyulladt egy kombájn vágóasztala hétfő délután Jászfényszaruban, egy szántóföldön. A tűz a tarlóra is átterjedt. A jászberényi hivatásos és a jászfényszarui önkéntes tűzoltók fékezték meg a tüzet. Egy mezőgazdasági munkagép körbetárcsázta a területet. A tarló mintegy ezerötszáz négyzetméteren égett le.

Csongrád-Csanád vármegye

Hétfő délután Balotaszállás külterületén harminc hektáron tarló és lakatlan tanya melléképülete égett. A tüzet tizenkét vízsugárral, kéziszerszámokkal és erőgépek segítségével a kiskunhalasi, kiskunfélegyházi, kiskunmajsai, ruzsai és szegedi hivatásos, valamint a pusztamérgesi és öttömösi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával eloltották.

Fejér vármegye

Gabona kapott lángra hétfőn délután Ráckeresztúr határában. A tűz tizenöt hektáron égett. A lángokat a martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók eloltották. A tűzoltók munkáját segítő munkagép körbeszántotta a gabonatáblát.

Tolna vármegye

Átsodródott a szemközti sávba, majd távközlési oszlopnak csapódott egy személyautó kedden délután a Tolna vármegyei Bátán, a Fő utcában. A bátaszéki önkormányzati és önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, továbbá eltávolították az oszlopot az úttestről. A jármű egyetlen utasát a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Békés vármegye

Békés vármegyében a keddeni nap folyamán száznegyvennégy alkalommal riasztották a tűzoltókat a zivataros időjárás okozta károk felszámolására. A legtöbb esetben az erős szélben kidőlt fák, letört ágak miatt érkeztek bejelentések, amelyek utakra, vasúti sínekre, házakra, kerítésekre, parkoló autókra és elektromos vezetékekre dőltek. Az eseteket a sarkadi, a komádi, a kötegyáni önkéntes, és a békési önkormányzati tűzoltók valamit a békéscsabai, a gyulai, az orosházi, a mezőkovácsházi, a mezőberényi, a szarvasi és a szeghalmi hivatásos tűzoltók kezelték. Az egységek a huszonhárom települést érintő káreseményeket motoros láncfűrész, kéziszerszámok és emelőkosaras járművek segítségével számolták fel. A legtöbb beavatkozásra Békéscsabán, Sarkadon, Dobozon és Sarkadkeresztúron került sor. A káreseményekhez kapcsolódóan személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Vas vármegye

Két esetben kérték a Vas vármegyei tűzoltók segítségét viharkárok felszámolásánál kedden. Nagy mennyiségű esővíz gyűlt fel egy családi ház előtti árokba a celldömölki Radnóti utcában. A város önkormányzati tűzoltói kéziszerszámok segítségével az árkot megtisztították, ezzel megnyitották az esővíz útját. Három fa dőlt az útra Nagyrákos és Pankasz között. Az őriszentpéteri és a pankaszi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták a fákat, majd eltávolították azokat a közútról.

Heves vármegye

Teljes terjedelmében égett egy melléképület Boldogon, a Hatvani úton szerdán. A hatvani hivatásos és a boldogi önkéntes tűzoltók a szomszédos épületből három gázpalackot kivittek, majd eloltották a tüzet. Senki nem sérült meg.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Elhagyta az úttestet, majd a szántásban, a tetejére borulva állt meg egy autó vasárnap reggel Sopronhorpács és Zsira között. A csepregi önkormányzati, valamint a sopronhorpácsi, a völcseji és az undi önkéntes tűzoltók kerekeire állították, majd áramtalanították a járművet. A járműben csak a sofőr utazott, nem sérült meg.

Zala vármegye

Száraz falevelek izzottak és füstöltek egy eldobott cigarettacsikktől tegnap délután Hévízen, a Rákóczi utcában. A füst egy közeli étterem pincéjébe is beszivárgott. A keszthelyi hivatásos, valamint az alsópáhoki önkéntes tűzoltók puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal megszüntették az izzást, a pincét pedig kiszellőztették. Az eset során senki sem sérült meg.

Bács-Kiskun vármegye

Pénteken szénabálák égtek Császártöltésen a szarvasmarhatelepen. A Császártöltés ÖTE négy taggal elsőként érkezett ki a káresethez, ahol tapasztalták, hogy négy nagy kazal, összesen mintegy 2000 bálával teljes terjedelmében ég. Sajnos ezeket megmenteni már nem lehetett, de a mellette levő kazal védelmét vízsugárral azonnal megkezdték. Hamarosan kiérkezett Kiskőrös HTP és Kalocsa HTP fecskendői és vízszállítói, majd a Kecel ÖTP egy másik káresetről lett továbbítva a feladathoz. Az egységekre szükség is volt, mert a tűz körül több kazal is veszélyeztetve volt, melyeket sikerült megmenteni. A tűz kis területen átterjedt a szomszédos tarlóra, melyet szintén kár nélkül sikerült megfékezni.