Nagy feladat előtt áll a HUSZÁR
2023. július 20. 18:47
Előminősítő gyakorlatot tartott az önkéntesekből álló HUSZÁR Mentőszervezet Zsámbékon július 15-én és 16-án.

Minden nemzetközi mentőcsapatot az ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentési Tanácsadó Csoport) minősíti. Két kategóriába sorolják a speciális vizsgán megfelelt mentőcsapatokat aszerint, hogy milyen képességeik vannak: közepes és nehéz osztályba. Ezt a minősítést időközönként meg kell újítani.

A katasztrófavédelem két központi mentőszervezetet hozott létre: az egyik a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR, a másik pedig az önkéntesekből álló HUSZÁR. A HUSZÁR mentőszervezet jelenleg a közepes kategóriájú minősítésének megújítására készül. A minősítés októberben, a bulgáriai Európai Uniós Modex gyakorlaton történik. Az erre való felkészülés folyamatosan új feladatok elé állítja a csapatot.

A hétvégi felkészülés célja a teljes minősítési feladatrendszer elemeinek gyakoroltatása, ellenőrzése volt. Az előminősítésen egy csapatként vettek részt a mentőszervezetet alkotó önkéntesek. A gyakorlat forgatókönyve a februári törökországi földrengés eseményeit modellezte. A szakmai kritériumok teljesülését a csapat mentora, Petr Vodicka, a nehéz kategóriájú cseh csapat helyettes vezetője segítette.

A gyakorlat pénteken hajnalban, öt órakor riasztással kezdődött, amelyet követően a tagok azonnal bevonultak a tagszervezetek székhelyének bázisára. A felszereléseik málházását követően Zsámbékra utaztak. A hat tagszervezet, a „Kötél” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület, a Magyar Vöröskereszt, a Pécsi Kutató-Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Pilisvörösvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Zala Különleges Mentők Egyesülete a feltételezett határátlépés során az úti- és egészségügyi okmányok vizsgálatát, vámeljárás rendjét ismételte át, amelyet követően azonnal az úgynevezett RDC-t (Reception and Departure Center), azaz az érintett országba érkező nemzetközi csapatok első tájékoztató és regisztráló pontját építette ki.

Miután biztonságos helyen felépült a mentőcsapat tábora, az egységek elkezdték a romosodott terület felderítését, a lehetséges túlélők helyének azonosítását. A műszaki-mentő alegységek az esti órákban megkezdték a romos környezetben a falak és födémek átvágását, kötéltechnikával magasból és mélyből mentési, valamint megtámasztási feladatokat. A táborhely elbontása és a terep visszarendezése volt a gyakorlat utolsó mozzanata.

Fotó: Dr. Sáfár Brigitta / Magyar Vöröskereszt