Hírek

Nemzeti összetartozás napja
2023. június 02. 09:15
A magyarokat mindenütt – Magyarország határain belül és azon túl – az összetartozásba vetett hit teszi erőssé, ezt az összetartozást ünnepeljük június 4-én.

Az Országgyűlés 2010-ben döntött úgy, hogy június 4-én az összetartozásért adjanak hálát, így ezen a napon, a nemzeti összetartozás napján ünnepeljük azt, hogy a magyarságunkra bárhol lehet építeni – ez az, amely lélekben összetart minket.

Istennek dicsőség, egymásnak segítség!


Magyar Tűzoltó Szövetség: nemzeti összetartozás, szakmai alapon is

A Magyar Tűzoltó Szövetség szakmai tevékenységében a nemzeti összetartozás kiemelt helyen szerepel. A szakmai fejlesztésből nem maradnak ki a határon túli magyar tűzoltó közösségek sem. Már 2014-ben megindult az a folyamat, amely 2015 áprilisában végül a határon túli magyar tűzoltók képzésére és segítésére (a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezésére, a Magyar Tűzoltó Szövetség szakmai koordinációjával) létrehozott Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat megalakításához vezetett.

Néhány állomás a nemzeti összetartozás fémjelezte programból:

  • 2014 júliusában, augusztusában erdélyi és vajdasági önkéntes tűzoltók szakmai továbbképzése zajlott székelykeresztúri, gyergyófalui, martonosi és horgosi helyszíneken.
  • 2014 szeptemberében nemzetközi tűzoltó konferencián találkozhattak a magyar, cseh, horvát, szlovák, osztrák tűzoltó szövetségek képviselői, valamint a Felvidék, Székelyföld és Vajdaság önkéntes tűzoltóságainak képviselői egy intenzív szakmai tapasztalatcserére.
  • 2015 februárjában tűzoltó gépjármű és szakfelszerelés átadása történt Gyimeslokon, szeptemberben pedig hazai szakértők intenzív elméleti és gyakorlati továbbképzést tartottak felvidéki, kárpátaljai, székelyföldi, vajdasági önkéntes tűzoltóknak.
  • 2016-ban továbbképzések zajlottak több helyszínen Felvidék, Kárpátalja, Székelyföld, Vajdaság önkéntes tűzoltói számára többek között viharkárok felszámolása, árvízvédekezés, eltűnt személyek felkutatása, közúti baleseti sérültek mentése, légi baleseti sérültek mentése, veszélyesanyag-baleset kezelése témájában.
  • 2019–2022 között a határon túli magyar önkéntes tűzoltó parancsnokok és parancsnokhelyettesek az ún. „Képzők képzése” tanfolyamon sajátíthattak el továbbadható ismereteket, többek között távoktatási keretrendszerben.