Hírek

Beavatkozások 2023. ápr. 3–9.
2023. április 12. 14:29
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Győr-Moson-Sopron vármegye

Sopronhorpácson április 3-án egy gépjármű gázcsonkra tolatott, amely kiszakadt a helyéről, és komoly gázömlés alakult ki. A helyszínre a Völcsej ÖTE, a Répcevis ÖTE, a Sopronhorpács ÖTE és a sopronkövesdi hivatásos tűzoltók vonultak, akik megszüntették a gázömlést, és átadták a területet a gázszolgáltatónak. (fotó: Répcevis ÖTE)

Pest vármegye

Tűz keletkezett egy százötven négyzetméteres ikerház egyik felében hétfőn délelőtt Szentendrén, a Damjanich utcában. Mire a szentendrei és a fővárosi hivatásos, valamint a szentendrei önkéntes tűzoltók a helyszínre érkeztek, a nyolcvan négyzetméteres épületrész tetőszerkezete és felső része már teljes egészében égett. A tűzoltók eloltották a tüzet, megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. A munkát a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűz keletkezésekor az épületben egy ember tartózkodott, ő a házban rekedt, az életét már nem lehetett megmenteni, a helyszínen meghalt. A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének okát és a körülményeit.

Kigyulladt egy üzletsor tetőszerkezete kedden délelőtt Pilisvörösváron, a Fő utcában. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, az ezer négyzetméteres tetőszerkezet és az épület felső szintje már lángokban állt. A tűz gyorsan terjedt és további épületeket veszélyeztetett. A legmagasabb riasztási fokozatban több mint ötven fővárosi hivatásos, a pilisvörösvári és a solymári önkéntes tűzoltók hét vízsugár és két létrasugár segítségével oltották el a lángokat, megakadályozták a tűz továbbterjedését, munkájukat a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűzoltás ideje alatt az égő épület mellett lévő óvodából száztíz gyermeket biztonsági okokból kikísértek és ideiglenesen egy másik óvodában helyezték el őket. A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének okát és a körülményeit.

Rosszul lett egy ember szerdán este Kókán, a Legelő utcában, egy családi ház fürdőszobájában. A kókai önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók zárt nyílászárók mellett méréseket végeztek az épület helyiségeiben, ahol kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A méréseket követően a tűzoltók átszellőztették az épületet, majd biztosították a helyszínt. A mentők a sérültet kórházba szállították.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Lehasadt egy nagy méretű fűzfa ága a rakamazi Bocskai úton kedden. A rakamazi önkéntes tűzoltók avatkoztak be dugólétrával, motoros láncfűrésszel.

Vas vármegye

Fának ütközött, majd az árokban, a tetejére csapódva állt meg egy személyautó szerda este Szentgotthárd közelében. A balesetben az autó vezetője és az utasa is megsérült, őket a mentők kórházba szállították. A város hivatásos tűzoltói és a magyarlaki önkéntes tűzoltók az áramtalanítást csak azt követően tudták elvégezni, hogy kerekeire állították a személyautót.

Fejér vármegye

Kigyulladt egy családi ház konyhája szerdán délben Ráckeresztúron, a Széchenyi István utcában. Mire a martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek, a konyha teljes egészében égett, a lakás többi helyisége megtelt füsttel. A tüzet a tűzoltók eloltották, megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet.

Baranya vármegye

Súlyos sérülésekkel járó közlekedési baleset történt Szentlőrincen az Erzsébet és a Széchenyi utca kereszteződésében. A beavatkozásban részt vett a Szentlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Szigetvári Hivatásos Tűzoltó Parancsokság, a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az OMSZ és a rendőrség, valamint a közútkezelő munkatársai.