Hírek

Köszöntő – tíz éves visszatekintés
2023. március 02. 07:00
Dobson Tibor tű. vőrgy., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének tíz éves visszatekintőjét tesszük közzé.

Minden szervezet életében elérkezik a számvetés, az idő, amikor egyszerre kell a múltba és a jövőbe tekinteni – és ezen tapasztalatok és feltevések alapján értékelni a jelent. Amikor a Magyar Tűzoltó Szövetség 2013. március 2-án megtartott tisztújító közgyűlésén a tagság véleményét képviselő küldöttek bizalmat szavaztak, és elnökké választottak, több tűzoltó szövetség képviselte hazánk nem hivatásos tűzoltóságait. Ugyanakkor igény volt a régi hagyományok alapján egy újjászerveződő Magyar Tűzoltó Szövetség létrehozására. Ennek megvalósításában sokan vállaltak partnerséget, aminek eredményeként megszületett az egység. Így – az 1990-es újjáalakulás után – ekkor új lendületet kapott a hazai tűzoltó mozgalom. Igyekeztünk a szövetség érdekeit szolgáló elvárásoknak megfelelni.

Tíz év után időszerűnek tűnik a már említett számvetés – főképpen az egységet szolgáló ígéret tükrében. Tíz év hosszú idő egy szervezet életében, ám olyan történelmi távlatokban tekintve, mint a Magyar Tűzoltó Szövetségé, egyúttal rendkívül rövid is. Ez alatt a tíz év alatt sok olyan dolog valósult meg, amely örömre ad okot: teljesen újjászerveztük a Magyar Tűzoltó Szövetség határon túli kapcsolatrendszerét – különös tekintettel a határon túli magyar tűzoltó közösségekre –, szakmai találkozó eseménysorozatot hoztunk létre, képzéssorozatokat indítottunk, tűzoltó zenekari találkozókat szerveztünk, méltóképpen megemlékeztünk a szövetség múltjáról, tagszervezeteink pedig több száz millió forint értékben pályáztak működésükhöz szükséges eszközökre. 

Vannak ugyanakkor kihívásaink és további céljaink, ezeket szintén nem hallgatjuk el, hiszen az újabb kihívások megoldására való törekvés adja egy, a Magyar Tűzoltó Szövetséghez hasonló szervezet legfőbb hajtóerejét. A köztestületté válás, a tagszervezeteink feladatarányos támogatásának újragondolása, az önkéntes tűzoltó egyesületek jogállásának újrafogalmazása, önkéntes tűzoltóságok alakítása – hiszek abban, hogy ezek mind olyan feladatok, amelyek elérhetők, és amelyek jobbá, biztonságosabbá teszik hazánkat.

Ilyen módon tehát a jövőbe tekintés is része a számvetésnek, még ha jóslatokba nem is bocsátkozhatunk. Azt az ígéretet, amit tíz évvel ezelőtt az egység érdekében közösen megfogalmaztunk, ugyanúgy tartom: amíg az irányomban kifejezett bizalom töretlen, minden erőmmel és tudásommal azon leszek, hogy a megkezdett úton haladjunk tovább.

Budapest, 2023. március 2.

Dobson Tibor 
tűzoltó vezérőrnagy
elnök

 

Bejegyzésünk egy sorozat része, amellyel csütörtökönként jelentkezünk, s amelynek témája az elmúlt tíz évben történt események, eredmények felsorolása. 

Következő: Tízéves visszatekintő: a kapcsolatok újjászervezése