Beavatkozások 2023. feb. 6–12.
2023. február 16. 08:29
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

Bács-Kiskun vármegye

Elgázolt egy tehenet egy autó hétfőn délután az 54-es főúton, Császártöltés térségében. A keceli önkormányzati és a császártöltési önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben személyi sérülés nem történt, azonban a tehén elpusztult.

Nógrád vármegye

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfő este egy balassagyarmati, Mikó Zoltán utcai családi házban. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei rekonstruálták a helyszínt, méréseik kimutatták a házban működő gázüzemű vízmelegítő közelében a veszélyes gáz jelenlétét. Az egység átadta a helyszínt a gázszolgáltató szakembereinek. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az eset során nem sérült meg senki.

Az árokba hajtott és a tetejére borult egy teherautó szerda délután Diósjenőn, az Ady Endre utcában. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították a járművet. A teherautóban csak a sofőr utazott, aki nem sérült meg a balesetben.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy autó hétfő reggel Koroncón, az Attila utcában. A jármű vezetője idejében elhagyta a kocsit, nem sérült meg. A győri hivatásos és a koroncói önkéntes tűzoltók eloltották a tüzet.

Csütörtökön este nem sokkal 20 óra után jött a riasztás, miszerint Abdán egy családi ház kéménye szikrázik, kigyulladt a bene fegyűlő szennyeződés és korom. Az abdai önkéntes tűzoltók 5 fővel érkeztek a helyszínre, és a győri hivatásos egységgel közösen megszüntették az izzást.

Vas vármegye

Három méter magasan tört ketté egy fa, amelynek öles ága villanyvezetékre és egy másik fára esett kedden délután Bucsu közelében. A szombathelyi hivatásos, a kőszegszerdahelyi és bozsoki önkéntes tűzoltók vonultak az esethez. Az egységek a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakembereit is. A villanyvezeték áramtalanítását követően a tűzoltók nekiláttak a faágak eltávolításának, ehhez magasból mentő tűzoltó gépjárművet is igénybe vettek. Az emelőkosárból a tűzoltók motoros láncfűrész segítségével eltávolították a faágakat.

Szőnyegeket szállító furgon és személykocsi hajtott egymásba szerdán, a reggeli órákban Őriszentpéteren. Az autó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították. Az önálló beavatkozásra jogosult őriszentpéteri önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt mindkét sofőr elhagyta járművét. Az egység elsőként stabilizálta a járműveket, áramtalanította azokat, valamint megszüntette a forgalmi akadályt.

Somogy vármegye

Ötven négyzetméteres melléképületben keletkezett tűz tegnap Nagybajomban, a Petőfi utcában. A böhönyei önkormányzati és a nagybajomi önkéntes tűzoltók rövid idő alatt eloltották a tüzet és megakadályozták, hogy a lángok a főépületre is átterjedjenek.

A sávolyi temető mögött 1 ha területen gaz, nádas égett feb. 11-én. A kiérkező egységek kéziszerszámok és motoroslégfúvó segítségével a tüzet körülhatárolás után eloltották. A tűz keletkezési oka vélhetően nyílt láng volt. A helyszínen a marcali hivatásosok mellett a szőkedencsi önkéntes tűzoltók vettek részt az oltásban.

Veszprém vármegye

Fának ütközött egy autó szerdán délelőtt Devecserben. Az ajkai hivatásos és a devecseri önkéntes tűzoltók két sérültet emeltek ki a járműből. Az áramtalanítást követően a veszélyesen megdőlt fát is ki kellett vágni.

Komárom-Esztergom vármegye

Hétvégi ház kigyulladt tetőszerkezetéhez riasztották a tatabányai hivatásos, az oroszlányi önkormányzati és a környei önkéntes tűzoltókat csütörtök délután Környére, a Homoki-dűlőbe. Az egységek vízsugarak és kéziszerszámok segítségével eloltották a lángokat, így azok nem terjedtek át a tetőszerkezet egészére. Személyi sérülés nem történt.

Pest vármegye

Február 4-én Nyáregyházán egy melléképületben keletkezett tűz. A monori hivatásos tűzoltók mellett a nyáregyházi és az üllői önkéntes tűzoltók siettek a helyszínre. Az egységek megakadályozták, hogy a tűz a szomszédos lakóépületre átterjedjen, és a melléképületből egy gépkocsit sikerült kimenteni. A tüzet négy vízsugárral megfékezték, személyi sérülés nem történt. (fotó: Üllői ÖTE)

Csobánkán kigyulladt egy fa szerkezetű, szalmával szigetelt ház pénteken, aminek oltása ugyan már órák óta zajlott, de a szalma még sok helyen izzott, vissza-vissza gyulladt, rengeteg munkát adva a már órák óta helyszínen dolgozó szentendrei és fővárosi hivatásos ill. pomázi önkormányzati tűzoltóknak. Az egységekhez a leányfalui, szentendrei és visegrádi önkéntes tűzoltók csatlakoztak, végül késő estére sikerült teljesen megszüntetni az izzást és a fellobbanó lángokat. (fotó: Leányfalu ÖTE)

Február 10-én 19:21 perckor jött a jelzés, hogy Monor, Major utcában egy 1600 m²-es ipari létesítmény ég.  A tüzet a monori, dabasi, fővárosi hivatásosok és a Kis-szigeti, délegyházi, üllői önkéntes tűzoltók fékezték meg. A végleges oltás reggelig elhúzódott. A helyszínen 15 tűzoltóautó és 56 tűzoltó avatkozott be. A biztonságos munkavégzés érdekében mentősök, rendőrök, polgárőrök is részt vettek a káreset felszámolásánál. (fotó: Üllői ÖTE)