Beavatkozások 2023. jan. 30. – feb. 5.
2023. február 08. 09:00
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

Bács-Kiskun vármegye

Tűz ütött ki egy nyaraló teraszán hétfőn este Lakitelken, a Pintyőke utcában. A tűz a teraszról az egyik szobára is átterjedt. A lakiteleki önkéntes, a tiszakécskei önkormányzati és a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet. A tűzesetnél senki sem sérült meg.

Fejér vármegye

Mikrobusz és személygépkocsi karambolozott kedd reggel az M7-es autópálya Fejér vármegyei szakaszán. A Pázmánd térségében történt balesetnél egy másik személyautó, amely a feltorlódott gépjárműsort próbálta kikerülni, a szalagkorlátnak ütközött. A székesfehérvári hivatásos és a pázmándi önkéntes tűzoltók áramtalanították és félrevontatták a járműveket. Személyi sérülés nem történt.

Somogy vármegye

Letért az úttestről és árokba, a tetejére borult egy személyautó kedd este, a 66-os főúton, Sántos közelében. A járműben egy ember utazott, aki a tűzoltók kiérkezése előtt kiszállt az autóból, nem sérült meg. A műszaki mentést a kaposvári hivatásos és a szentbalázsi önkéntes tűzoltók végezték.

Pest vármegye

Megcsúszott az úton, majd az oldalára borult egy személygépkocsi kedden reggel Tóalmás közelében. A gépkocsiban két ember utazott, mindketten önerejükből, sérülések nélkül elhagyták az autót. A tóalmási önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.

Tűz keletkezett egy száz négyzetméteres családi ház egy helyiségében kedden este Tápióságon, a Rákóczi utcában. A szobában berendezési tárgyak égtek, mire a tűzoltók kiérkeztek, a tűz már átterjedt a ház tetőszerkezetére is. A lángokat tápiószecsői önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. A ház ideiglenesen lakhatatlanná vált, az ott élő három ember elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

Tehergépkocsi és két személyautó ütközött össze szerda délután Sülysápon, az Úri úton. A balesetben egy ember szenvedett könnyebb sérüléseket, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A sülysápi önkéntes tűzoltók és nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Február 4-én Nyáregyházán egy melléképületben keletkezett tűz. A monori hivatásos tűzoltók mellett a nyáregyházi és az üllői önkéntes tűzoltók siettek a helyszínre. Az egységek megakadályozták, hogy a tűz a szomszédos lakóépületre átterjedjen, és a melléképületből egy gépkocsit sikerült kimenteni. A tüzet négy vízsugárral megfékeztük, személyi sérülés nem történt. (fotó: Üllő ÖTE)

Hajdú-Bihar vármegye

Tűz keletkezett kedd délután Nyírábrányban, egy kastély földszinti szobájában. A használaton kívüli helyiségben összehordott szemét és építési törmelék égett. A nyírábrányi önkéntes tűzoltók érkeztek ki elsőként és rövid idő alatt eloltották a lángokat. A helyszínre vonultak a nyíradonyi és a debreceni hivatásos tűzoltók is, akik átvizsgálták az épületet, majd átszellőztették a füsttel telítődött az épületrészt.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Öt méter magasan és tíz méter hosszan összehordott fadarálék izzott több ponton egy fatelepen kedden hajnalban Pinnye külterületén. A soproni és a sopronkövesdi hivatásos, valamint a nagylózsi, a peresztegi és a hegykői önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet. Az egységek erőgép segítségével megbontották a kupacokat és megszüntették az izzást. Ezt követően hőkamerával átvizsgálták a területet, azonban további felhevült részeket nem találtak. A tűzeset során nem sérült meg senki. (fotó: Nagylózs ÖTE)

Zala vármegye

Kéménytűzhöz vonultak szerdán délután a zalai tűzoltók: Paton, a Fő utcán egy családi ház kéményében lerakódott korom égett. Az esethez riasztott nagykanizsai hivatásos és miháldi önkéntes tűzoltók kitisztították a kéményt. Az egységek felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy felülvizsgálatig az égéstermék-elvezetőt ne használja.

Szélvihar hétvégén

A hétvégén szélvihar söpört végig az országon; megszámolni is nehéz, hány önkéntes és önkormányzati tűzoltó vett részt a helyreállítási munkálatokban a hivatásos bajtársak mellett. A résztvevőknek Dobson Tibor tű. vőrgy., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke mondott köszönetet.

(Montázs: Sárisáp ÖTE, Csorvás ÖTE, KÖTÉL Egyesület, Velence ÖTE, Zalagyömrő ÖTE)