Hírek

Önkéntes segítők indultak Törökországba
2023. február 07. 10:27
Mint ismert, erős földrengések rázták meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfőn hajnalban. Több százan életüket vesztették, rengetegen megsérültek, ezer fölött van az összedőlt épületek száma. Törökország az Európai Veszélyhelyzet-kezelési Központ online felületén 04:47-kor kért segítséget az unió tagállamaitól, amelyre más országok mellett Magyarország is reagált. A HUNOR mellett a Katolikus Karitász felkérésére a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesület tagjai is útnak indultak.

Écsi Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója felkérte a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesületet, hogy a földrengés áldozatai részére juttassák el a magyar katolikusok segítségnyújtását. A felkérés teljesítéséhez szükséges eszközök és felkészített önkéntesek rendelkezésre állnak; a csapathoz időközben néhányan a Budapesti Tűzoltó Szövetség önkéntes tűzoltói közül csatlakoztak. 

Az önkéntes csapat 2023. február 7-én 7 órakor indult 19 fővel (1 fő csapatvezető, 2 fő csapatvezető-helyettes, 1 fő nemzetközi összekötő, 2 fő orvos, 2 fő ápoló, 9 fő műszaki mentő, 2 fő romkutató kutyavezető és 2 kutya) 5 gépjárművel és 2 utánfutóval, egy heti önellátás képességével a kárterületre (Kahramanmaraş városba), ahol csatlakozik a török partnerszervezethez. A csapatk városi kutató-mentő, műszaki-mentő, kötéltechnikai mentő, egészségügyi, kutyás kutatási, vezetés-irányítási képességeket visz magával. Váltásukról a szükségletek és lehetőségek függvényében a mentőszervezet később gondoskodik.