Beavatkozások 2023. jan. 23–29.
2023. február 01. 10:09
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Egy autó szalagkorlátnak hajtott hétfőn délelőtt a 85-ös főúton, Rábapatona térségében. A győri hivatásos, valamint az enesei és a rábapatonai önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, illetve megszüntették a forgalmi akadályt. Az autóban a sofőr egyedül utazott, nem sérült meg.

Nógrád vármegye

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfő este egy drégelypalánki, Honti úti családi házban. A rétsági hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei az eredeti állapotok visszaállítása után vizsgálták a ház levegőjének összetételét. Méréseik során nem mutatták ki a veszélyes gáz jelenlétét. Az egység felhívta a lakók figyelmét, hogy a lakásban üzemelő gázkazánt nézessék át szakemberrel. Személyi sérülés nem történt.

Zala vármegye

Otthonában ért baleset egy idős embert hétfő délelőtt Alsópáhokon, a Balassi Bálint utcában. A keszthelyi hivatásos, valamint az alsópáhoki önkéntes tűzoltók az ingatlanba történő bejutás után átadták a bajbajutottat a mentőknek.

Összeütközött két személygépkocsi a 74-es főúton, Magyarszerdahely közelében kedden. Az esethez riasztott nagykanizsai hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, amelyekben összesen négyen utaztak. A balesetben ketten sérültek meg, őket a mentők a helyszínen ellátták. A tűzoltók a kialakult forgalmi akadályt megszüntették.

Somogy vármegye

Árokba hajtott és felborult egy személyautó kedden, Somogyzsitfa külterületén. A marcali hivatásos és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók kerekeire állították a járművet, majd a baleset helyszínét és annak száz méteres körzetét átvizsgálták sérültek után kutatva, de nem találtak senkit.

Megdőlt és a közúti közlekedést veszélyeztette egy húsz méter magas fa Lábod külterületén. Csütörtök reggel kérték a nagyatádi hivatásos és a lábodi önkéntes tűzoltók segítségét az arra közlekedők. Az egységek motorfűrésszel eltávolították fát, megelőzve egy esetleges balesetet.

Szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 67-es főúton, Somogytúr térségében csütörtökön. A balatonboglári önkormányzati és a látrányi önkéntes tűzoltók végezték a műszaki mentést, áramtalanították a járművet. Az eset során senki sem sérült meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy tákosi családi házban kedden. A fehérgyarmati hivatásos, a vásárosnaményi önkormányzati és a csarodai önkéntes tűzoltók az ingatlanban méréseket végeztek, amelyek igazolták a mérgező gáz jelenlétét. Átszellőztették a házat, majd értesítették a kéményseprőket és a gázszolgáltatót.

Bács-Kiskun vármegye

Egy húsz négyzetméteres kazánház égett kedden délelőtt Dunapatajon, a Damjanich utcában. A kalocsai és a solti hivatásos, valamint a dunapataji önkéntes tűzoltók fékezték meg a tüzet. A tűzestnél senki sem sérült meg.

Fejér vármegye

Egy családi ház kéménye izzott Martonvásáron, a Fehérvári utcában szerdán. A martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók a kéményt megbontották, a kazánból az éghető anyagot kipakolták. A kémény visszahűtötték és hőkamerával átvizsgálták, annak használatát megtiltották.

Baranya vármegye

Három ember meghalt, miután két személyautó frontálisan ütközött a 6-os számú főúton, Szentlőrinc térségében péntekre virradóra, éjjel negyed egykor. Az egyik járműben ketten, a másikban csak a sofőr utazott, mindhárman életüket vesztették. A balesethez a pécsi és szigetvári hivatásos, valamint a szabadszentkirályi és a szentlőrinci önkéntes tűzoltókat riasztották, akik két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsokból. A balesetben egy harmadik jármű is érintett volt, amely a szétrepülő törmelékek miatt sérült meg, azonban a kisteherautó nem igényelt műszaki mentést és a benne utazó sofőr sem sérült meg. Az útszakaszt a rendőrség reggel háromnegyed hatig teljes szélességében lezárta.

Vas vármegye

Egy vásárosmiskei, Kossuth utcai családi ház fürdőszobájában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő készülék csütörtök este. A lakók azonnal kinyitották az ajtókat, ablakokat és elhagyták a házat. Az esethez a sárvári hivatásos és a köcski önkéntes tűzoltókat riasztották. A felderítés során kiderült, hogy egy gázbojler és egy gázkonvektor is található a fürdőben. Az egységek rekonstruálták az eseményeket, és mivel a műszereik kimutatták a gáz jelenlétét a helyiségben, elzárták a gázt, illetve a gázszolgáltató szakembereinek felülvizsgálatáig mindkét készülék használatát megtiltották. A lakók a ház fűtését alternatív módon is meg tudták oldani, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Kigyulladt egy parasztház melléképülete csütörtök délelőtt Kenézlőn, a Kossuth Lajos utcában. A sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltók gyorsbeavatkozó sugarakkal és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet, amely a lakóépület tetőszerkezetét is jelentős mértékben megrongálta. Az eset során nem történt sérülés, azonban a ház lakhatatlanná vált. A munkálatokban a kenézlői önkéntes tűzoltó egyesület is közreműködött, a lakók elhelyezésében az önkormányzat segített.

Hétfőn Miháldon kigyulladt egy műhely és a benne lévő kazán környéke. A helyszínre a miháldi önkéntes tűzoltók, valamint a zalakarosi és nagykanizsai hivatátosok érkeztek.

Szombaton Tóalmáson a Diófa dűlőben kigyulladt egy lakóház. A helyszínre a nagykátai hivatásosok mellett a tóalmási önkéntes tűzoltók érkeztek.