Beavatkozások 2023. jan. 16–22.
2023. január 24. 16:05
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

Hajdú-Bihar vármegye

Hétfő hajnalban Kabánál egy autó egy üzemen kívüli villanyoszlopnak ütközött. A püspökladányi hivatásos és a kabai önkéntes tűzoltók áramtalanították az autót és eltávolították a kidőlt villanyoszlopot. A mentőszolgálat a jármű vezetőjét és utasát a kórházba szállította.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Parkoló autónak ütközött egy személygépkocsi hétfő este Tarnaörsön, a Deák Ferenc úton. A jászárokszállási önkormányzati és önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsikat, majd biztosították a helyszínt. A balesetben egy ember könnyű sérüléseket szenvedett.

Bács-Kiskun vármegye

Távolsági busz és személyautó ütközött össze kedden délután Bugacon, a Félegyházi úton. A bugaci önkéntes és a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók biztosították a területet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben senki sem sérült meg.

Csongrád-Csanád vármegye

Az esti órákban érkezett meg a viharos erejű szél Csongrád-Csanád vármegye területére. Kedd este fél tízkor fogadták az első segélyhívást a szegedi főügyeleten, amelyet éjfélig további öt bejelentés követett. Szentesnél a 45-ös úton dőlt ki egy fa, amely a forgalmat is veszélyeztette. Szatymazon, egy tanya udvarán dőlt ki egy nagy méretű nyárfa. Szegeden két helyen is a parkoló autókat rongálták meg a lehasadt ágak. Mártélynál és Fábiánsebestyénnél is akadályozta az autósokat egy-egy kidőlt fa. A műszaki mentést a hivatásos tűzoltók végezték el, munkájukat a fábiánsebestyéni önkéntes egyesület is segítette. Személyi sérülés nem történt.

Nógrád vármegye

Kedd délelőtt vasúti sínekre dőlt, ezzel akadályozta a vasúti forgalmat egy fa Berkenye külterületén. A váci hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei motoros láncfűrész segítségével távolították el a fát a sínekről. Személyi sérülés nem történt.

A közelgő esőzés miatt kért segítséget Cserhátsurány polgármestere a katasztrófavédelemtől szerda este. A településen átfolyó Feketevíz-patak gátjának megemelésében volt szüksége a segítségre az önkormányzatnak. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület és a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei több mint kétszáz homokzsákkal erősítették meg a gátat.

Vasárnap hajnalban érkezett riasztás a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletéről, mely szerint Felsőtold külterületén, Farkaskútvölgyben egy faépítésű apartman kigyulladt, a helyszínt pedig kizárólag csak földúton lehet megközelíteni. Az Ipoly-völgyi Különleges Mentők a jelzést követően, rövid időn belül egy terepjáró és egy erdőtüzes gépkocsival indultunk a helyszínre, egyidőben a bokori önkéntes tűzoltó kollégákkal. A területre végül a szécsényi, a pásztói és a balassagyarmati hivatásos tűzoltóknak sikerült gépjárműfecskendőkkel is kijutniuk, ám az oltóvíz-utánpótlást így is csak folyamatos távolsági vízszállítással, Hollókő községből lehetett biztosítani. Az elhúzódó káresetet a délelőtti órákra sikerült teljesen felszámolni. Az épületet a vendégek szerencsére még időben el tudták hagyni, ám a faház sajnos teljesen megsemmisült, így az anyagi kár jelentős. (fotó: Ipoly-völgyi Különleges Mentők)

Hét alkalommal riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat a nagy mennyiségű csapadék miatt csütörtökön. Esővíz által elárasztott pincék miatt kértek segítséget Mátraszőlősön, Herencsényben, Somoskőújfalun, Etesen, Endrefalván és Szalmatercsen. A családi házak pincéjéből a vármegye hivatásos és önkéntes tűzoltói szivattyúk segítségével távolították el a felgyűlt vizet. Személyi sérülés egyik káreset során sem történt.

Pest vármegye

A Vác irányába közlekedő személyvonat gázolt el egy embert a Pest vármegyei Dunakeszin, a Dunakeszi alsó vasúti megállónál szerdán napközben. A fővárosi hivatásos és a Fóti Aqua ÖTE tűzoltói egy embert emeltek ki a szerelvény alól és átadták a mentőknek.

Csütörtökön is gondot okozott a nagy mennyiségű lehullott csapadék a Pest vármegyei településeken. A legtöbb esetben pincéket, melléképületeket, alacsonyabban fekvő területeket öntött el a víz. Budaörsön, Diósdon, Érden, Leányfalun, Ráckevén, Taksonyban és Budakalászon avatkoztak be az önkéntes, az önkormányzati és a hivatásos tűzoltók. Üllőn, a Mikszáth Kálmán utcában egy vályogfalazatú családi ház felázott, megrogyott és emiatt a tetőzet egy része is megdőlt. Az épület életveszélyessé és lakhatatlanná vált. A monori hivatásos tűzoltók átvizsgálták az ingatlant, majd biztosították a helyszínt. A házban egy felnőtt és egy fiatalkorú ember élt, az elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodott. Taksonyban, a Kossuth Lajos utcában szintén egy vályogfalazatú, lakatlan épület tűzfala dőlt meg az utca felé. A fal veszélyeztette az arra közlekedőket. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók az épület utca felőli frontját körbekordonozták, majd biztosították a helyszínt. A fal lebontásáról a tulajdonos gondoskodik.

Két személygépkocsi ütközött össze szerdán délután Gyömrőn, a Dózsa György úton. Az ütközés következtében az egyik autó árokba csapódott, a másik gépkocsi forgalmi akadályt okozott. A gyömrői önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták. A balesetben egy ember szenvedett könnyebb sérüléseket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Lesodródott az útról, árokba hajtott, onnan pedig visszacsapódott az úttestre egy személygépkocsi a gégényi Rákóczi utcában. A demecseri önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd a rendőrségi helyszínelés után megszüntették a közúti akadályt. A mentők az egyedül utazó sofőrt könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

Két személygépkocsi ütközött össze a 4-es számú főúton, Nyírturánál csütörtökön. A nyíregyházi hivatásos és a nyírbogdányi önkéntes tűzoltók vonultak a balesethez, akik áramtalanították a járműveket. A mentők két embert szállítottak kórházba.

Veszprém vármegye

Révfülöpön vasárnap délután egy családi ház padlásterében keletkezett tűz. A badacsonytomaji és keszthelyi hivatásos és a kővágóörsi és köveskáli önkéntes tűzoltók a tetőszerkezet részleges megbontásával és vízzel idejében megakadályozták, hogy nagyobb tűz alakuljon ki a tetőtérben. A tűz eloltása után hőkamerával is átvizsgálták a területet. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt.

Zala vármegye

Negyven centiméter magasan állt a víz tegnap délután egy tíz négyzetméteres hegyi pincében Zajkon, a Csallóköz utcában. A letenyei önkéntes tűzoltók szivattyú segítségével eltávolították a felgyülemlett mennyiséget.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Január 22-én érkezett a riasztás, miszerint a 85-ös főút melletti fatelep füstöl. A helyszínre – ahol 400 köbméter fadarálék izzott – a soproni és sopronkövesdi hivatásos tűzoltók, valamint Nagylózs ÖTE, a Pereszteg ÖTE, a Nagycenk ÖTE és a Hegykő ÖTE tűzoltói számolták fel. (fotó: Hegykő ÖTE, Nagylózs ÖTE)

Koroncón egy Győri úti családi házban felrobbant vegyes tüzelésű kazánhoz riasztották a koroncói önkéntes tűzoltókat. Személyi sérülés nem történt, viszont az anyagi kár jelentős.

Somogy vármegye

Nagybajom és Jákó között körülbelül 15 m magas, 30-40 cm átmérőjű fa félpályás útzárat képzett január 22-én. A nagybajomi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel darabolták fel a fát, utána pedig megtisztították az útszakaszt.