Hírek

A Magyar Tűzoltó Szövetség 2022-es visszatekintője
2022. december 29. 09:43
Újabb, kihívásokkal és sikerekkel teli évet tudhat maga mögött a Magyar Tűzoltó Szövetség. Rövid összefoglalóban elevenítjük fel az év legfontosabb eseményeit.

Hihetetlen összefogás – rengeteg nem hivatásos tűzoltó segített

Magyar Tűzoltó Szövetség felhívására több tucat önkéntes és önkormányzati tűzoltóság csatlakozott az év elején, hogy segítse az ukrajnai háború elől menekülő családokat. A helyileg szervezett gyűjtések eredményeképpen rengeteg adomány érkezett: kb. 285 m3 termék, kb. 36 millió forint értékben.
Bővebben

 

Hősi halottakra emlékezett a Magyar Tűzoltó Szövetség május 7-én

A Magyar Tűzoltó Szövetség együttműködve a Nemzeti Örökség Intézetével, a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával létesített Nemzeti Tűzoltó Emlékhelyet avatott fel 2022. május 7-én.
Bővebben

 

Városi Civil Alap: számos ÖTE pályázott sikeresen

A pályázaton összesen 23 ÖTE számára ítéltek meg több, mint 78 millió forint támogatást.
Bővebben

 

A Magyar Tűzoltó Szövetség elismerésátadó ünnepsége Lakitelken

A Magyar Tűzoltó Szövetség az Országos Tűzoltó Nap alkalmából 2022. május 6-án, Lakiteleken a Népfőiskola Alapítvány Kölcsey termében ünnepséget szervezett, amelyen Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, a MTSZ elnöke, a Magyar Tűzoltó Szövetség szakmai és társadalmi céljai támogatása érdekében kifejtett munkáért Gróf Széchenyi Ödön emlékérem, Gróf Széchenyi Ödön emlékplakett, és Szent Flórián emlékérem elismeréseket adott át.
Bővebben

 

Hétszáz füstjelzőt adott át az MTSZ

A lakástűz-esetek áldozatainak 90%-a a füst miatt veszíti életét. A halálesetek jelentős része megelőzhető lenne egy egyszerű füstérzékelő felszerelésével. Ezért a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével országos előkészítő kampányt indított, amelyben hétszáz füstjelző átadása, lakóingatlanokban felszerelése és egy évig történő utánkövetése történik meg, önkéntes tűzoltók bevonásával.

A kampány már idén konkrét, kézzel fogható eredménnyel járt: emberéletet mentett az egyik kiosztott füstjelző.

A kampánnyal kapcsolatos minden információ itt található meg.

 

Szakmai értekezlet – Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat

Július 8-10 között, Lakitelken, a Magyar Tűzoltó Szövetség szervezésében zajlott a szakmai értekezlet, melyen Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat tagjai vettek részt.
Bővebben

 

Nemzetközi Tűzoltó Olimpia

A Magyar Tűzoltó Szövetség delegációja (Vértessomló ÖTE leány, valamint Pázmánd ÖTE fiú és leány csapatok, illetve Vértessomló ÖTE és Pusztamonostor ÖTE férfi és női, Tótkomlós ÖTE női csapatok, továbbá a Richter Gedeon Dorog férfi csapat) vett részt a 2022. júliusában zajló Nemzetközi Tűzoltó Olimpián a szlovéniai Celjén.
Az eredményekkel kapcsolatban

 

Könyv Széchenyi Ödön életéről – török szemmel

A Magyar Tűzoltó Szövetség kalandos életű első elnöke, a magyar és a török tűzoltás megreformálója számos tanulmányt, életrajzi regényt ihletett meg. Az MTSZ kiadásában szeptemberben megjelent és ingyenesen letölthető könyv sajátossága, hogy török szerző műve.
Bővebben

 

Tűzoltó szakmai nap Balatonföldváron

A zord idő ellenére programokkal és nézőkkel zsúfolt szakmai napja zajlott idén: 762-en voltak jelen, ami még a legtöbb napos, késő nyári időben megrendezett alkalomhoz képest is rekordnak számít. A 31 kiállító standját és szakmai bemutatóit nagy érdeklődés kísérte, miközben a kiállítás területén párhuzamosan zajlott a Létesítményi Tűzoltóságok „Flórián kupa” Országos Tűzoltóversenye.
Bővebben
 

Újabb járművekkel gyarapodtak az önkéntes mentőszervezetek

Összesen százhúsz, személygépjárművel vontatható utánfutót vehettek át október negyedikén és hatodikán a járási és települési mentőszervezetek a katasztrófavédelem Ferihegyi úti raktárbázisán. A több mint bruttó 62 millió forintos beszerzés a KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében valósult meg.
Bővebben

 

XV. Nemzetközi, VII. Kárpát Haza és az V. Visegrádi négyek Hagyományőrző Tűzoltó verseny

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét sikeresen lezajlott a XV. Nemzetközi, VII. Kárpát Haza és az V. Visegrádi négyek Hagyományőrző Tűzoltó verseny Budapesten, a XIII. Kerületi Hagyományőrző Tűzoltó és Sport Egyesület szervezésében.
Bővebben

 

Koszorúzás Halottak Napja alkalmából

Halottak napja közeledtével tiszteletre méltó hagyományt folytatva az MTSZ és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma képivselői koszorúzással emlékeztek meg a Fiumei úti sírkertben örök nyugalomra helyezett tűzoltókról, akik egykor főparancsnokként szolgáltak, hősi halált haltak, vagy szereztek más elévülhetetlen érdemeket.
Bővebben 

 

Székelyföldi delegáció a Nemzeti Tűzoltó Emlékhelynél

Az MTSZ elnöke november 16-án székelyföldi delegációt látott vendégül, akikkel kilátogatott a Nemzeti Tűzoltó Emlékhelyre is.
Bővebben

 

Rescue Security & Safety: tudástár önkéntes tűzoltóknak

A Magyar Tűzoltó Szövetség a Somogy Megyei Tűzoltószövetséggel és a Balaton Fejlesztési Tanáccsal közösen közzétette az elmúlt években összegyűlt tudástárat, amelynek keretein belül számos témában (egészségügyi információk, személy- és műszaki mentés, tűzoltási információk, biológiai veszélyforrások stb.) elméleti és gyakorlati tudásanyag férhető hozzá. A közzététel alapját az adta, hogy idén a projekt az egyre elterjedtebbé váló elektromos gépjárművekkel, illetve a napelemekkel kapcsolatos beavatkozási tudnivalókat vette górcső alá.
Bővebben