A füstjelző életet mentett
2022. november 26. 15:45
A Magyar Tűzoltó Szövetség idén hétszáz füstjelzőt osztott szét ingyenesen önkéntes tűzoltók bevonásával. Az egyik füstjelző most szó szerint életet mentett: egy nagyobb tragédiát előzött meg egyszerűen azzal, hogy helyen volt, és működött. A kampányüzenetet ennél közérthetőbben semmi nem tudná átadni.

A Magyar Tűzoltó Szövetség országos füstjelző-kampánya jóvoltából a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség 20 db füstjelző készüléket kapott, ezek közül az egyik Szabadszállásra került egy egyedülálló 63 éves férfihoz. A beszámoló szerint 2022. november 22-én az éjszaka folyamán az ott lakó személyt a készülék hangos sípolása ébresztette fel, aki ekkor szembesült azzal, hogy füst tölti meg a házat. Mint kiderült, a vacsorára főzött étel a gáztűzhelyen maradt, a tulajdonos pedig elfelejtette elzárni a tűzhelyt.

Szerencsére tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség: a férfi a kezdődő tüzet el tudta oltani, és a házat ki tudta szellőztetni, így az ijedtségen és a füst okozta károkon kívül nem történt nagyobb baj.

A kampány mottója: „A füstjelző életet menthet” – ebben az esetben azonban nyugodtan mondhatjuk: A füstjelző életet mentett

A kampányról

A lakástűz-esetek áldozatainak 90%-a a füst miatt veszíti életét. A halálesetek jelentős része megelőzhető lenne egy egyszerű füstérzékelő felszerelésével. Ezért a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével 2022-ben egy évig tartó közvélemény-formálási és tájékoztatási kampányt indított, amely mindemellett gyakorlati tapasztalatok összegyűjtését is célozza. A kampány egyik fókuszpontja országszerte hétszáz füstjelző készülék ingyenes kiosztása (önkéntes tűzoltók bevonásával), és ezen készülékek használatának egy évig tartó utánkövetése, adat- és tapasztalatgyűjtés.

A kampány keretében

• reprezentatív felmérés készül a lakosság ismereteiről, tudatosságáról (melyet az MTSZ honlapján cikkekben dolgozunk fel)
  • önkéntes tűzoltók hétszáz füstjelzőt szerelnek fel országszerte lakóingatlanokban,
  • a szövetség egy évig követi nyomon a füstjelzők használatát, és
  • statisztikákban, elemzésekben összesíti a lakók gyakorlati tapasztalatait.