IX. Hagyományos "Szent Flórián Vándorkupa" tűzoltóverseny
2022. október 05. 09:07
Bögöz Község Polgármesteri Hivatala, a Bögözi “Pagyvan” Önkéntes Tűzoltók Egyesülete és a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete szervezésében került megrendezésre Bögözben, október 1-én a IX. Hagyományos Udvarhelyszéki „Szent Flórián Vándorkupa” Tűzoltóverseny.

A hagyományokhoz híven, ezen a versenyen csak az udvarhelyszéki települések csapatai vehettek részt, de önkéntes tűzoltók érkeztek a megye egész területéről, sőt Erdély több régiójából, valamint Magyarországról is.

Megtiszteltek jelenlétükkel Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Radu Monoranu ezredes, a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelősége megelőzési osztályának vezetője, Sípos Ferenc, a Székelyudvarhelyi Tűzoltóság parancsnoka, Nyers István a Kókai ÖTE elnöke és a Magyar Tűzoltó Szövetség küldötte, Varga Béla a Szabolcs-Szatmár-Bereg Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Seres László Pándi ÖTE elnöke, Egyházi Endre a Császár ÖTE elnöke, Lévai Kálmán ny. tű. ezredes.

A rendezvény súlyát és fontosságát az is bizonyítja, hogy évről évre a rendezvényen egyre több polgármester és alpolgármester vesz részt, mint pl. Parajd polgármestere, Székelyderzs polgármestere és alpolgármestere (ők versenyeztek is), Máréfalva polgármestere és alpolgármestere (versenyzett is), természetesen Bögöz polgármestere, stb.

A program 10 órakor kezdődött, a több, mint 20 tűzoltó gépjármű felvonulásával Bögöz Község településeinek utcáin. A felvonulásról a tűzoltók a helyi sportpályára érkeztek, ahol a köszöntőbeszédekkel folytatódott a program.

A szerelési versenyszámban 17 csapat indult, ami egy újabb record a versenyszámban résztvevő csapatokat illetően. Értékes díjak kerültek kiosztásra az első három helyzett között, az első díj egy 1000 l/perc motoros szivattyú volt, a második helyezett 2 db B tűzoltótömlőt kapott és a harmadik helyezett 3 db 6 kg-os porral oltó tűzoltókészüléket.

A versenyt a Zetelaki Önkéntes Tűzoltóság nyerte meg, második lett a házigazda Bögözi Önkéntes Tűzoltóság, a Szentegyházi Önkéntes Tűzoltóság pedig a harmadik lett.

A tekercstömlő célba gurítás egyéni versenyszámban 34-an méretettek meg, a legtöbb tekebábut Máthé Istvánnak (Korondi Ö.T.) sikerült leütnie, a 2. helyet holtversenyben Orbán Ernő (Farkaslaki Ö.T.) és Hatos Róbert (Szentegyházi Ö.T.), a 3. helyet László Szilárd (Máréfalvi Ö.T.) szerezte meg.

A versenyen résztvevő önkéntes tűzoltóságok és egyesületek: Homoródszentmárton, Homoródújfalu, Küküllőkeményfalva, Felsősófalva, Székelyvarság, Korond, Kápolnásfalu, Zetelaka, Parajd, Bögöz, Máréfalva, Lövéte, Szentegyháza, Székelyderzs, Homoródalmás, Farkaslaka és Siménfalva.

A versenyen kivüli résztvevő önkéntes tűzoltóságok és egyesületek határon innen és túl: Csíkszentimre, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Kökös (Kovászna megye), Dămuc (Neamț megye), Pánd (Magyarország), Császár (Magyarország), Kóka (Magyarország).

Az idei versenyen fordult először elő, hogy egy versenyző csapatban helyett kapott egy hölgy is, a Siménfalvi Önkéntes Tűzoltóság csapatát erősítette Nagy Erzsébet, aki ezzel kiérdemelte a Magyar Tűzoltó Szövetség különdíját.

Kovács András, a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az eseményen, de a nyertes csapatnak küldött egy trófeát, így a Zetelaki Önkéntes Tűzoltóság a Szent Flórián Vándorkupa mellett ezzel a szép serleggel is gazdagodott.

Megköszönjük a magyarországi vendégeinknek a sok értékes, szakmai ajándékot, amit hoztak, valamint köszönet a Vas Megyei Tűzoltó Szövetségnek és a Magyar Tűzoltó Szövetségnek a szép serlegekért, amiket különdíjként átadtunk a nyertes csapatnak és a női versenyzőnek.

Egy egyre színvonalasabb versenyt tudhatunk magunk mögött, egy élménydús szakmai napot tölthettünk együtt. Az eseményen kb. 250 tűzoltó és 30 külföldi vendég vett részt, plusz a helyszínre kilátogatók.

Ezúton is gratulálunk a házigazdáknak a sikeres szervezésért, a nyertes csapatnak/ csapatoknak, a 2023-es, X. Hagyományos Udvarhelyszéki „Szent Flórián Vándorkupa” tűzoltóverseny szervezési jogát, hagyományos sorsolással Máréfalva nyerte el.

Ezúton is köszönjük a hagyományos támogatóinknak a segítségnyújtást, kiemelve a Dobói Pékséget, Csíki Sört, a Cetate Production KFT-t (zeteváraljai sátorgyár), a Viking KFT-t és a Viking Design & Advertising KFT-t.

Az eseményen készült fotók a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete Facebook-oldalán tekinthetők meg.