Hírek

Tízből három ember tudja, mi kell az égéshez
2022. július 20. 09:50
A Magyar Tűzoltó Szövetség megbízásából készült reprezentatív felmérés eredményei alapján tíz válaszadóból csak három tudta spontán helyesen megmondani, mi az, ami az égés folyamatához feltétlenül szükséges. Szerencsére az égés során felszabaduló anyagokkal kapcsolatban már jobb a helyzet.

Mi kell az égéshez?

Tíz válaszadóból három tudta spontán helyesen megmondani, hogy mi az, ami az égés folyamatához feltétlenül szükséges. A férfiak közül erre a kérdésre valamivel többen, tízből négyen válaszoltak helyesen. 

 

Égéstermékek: vezet a szén-monoxid

Biztató ugyanakkor, hogy viszonylag hatékonynak bizonyultak az elmúlt évek különböző, szén-monoxiddal kapcsolatos felhívásai és felvilágosító kampányai. A válaszadók 60%-a (a felsőfokú végzettségűek körében ez az arány 70% volt) említette meg a szén-monoxidot mint veszélyforrást.

 

A felmérés eredményeit további posztokban dolgozzuk fel.

Adatok: Kantar Hoffmann 2022. Célcsoport: 18-70 éves hazai lakosság - Országos reprezentatív minta életkorra, nemre és régióra. Módszertan: telefonos kérdőíves kvantitatív kutatás.


Miért készült a felmérés?

A lakástüzek túlnyomó többsége megelőzhető lenne egy egyszerű füstérzékelő felszerelésével. Pontosan ez áll Magyar Tűzoltó Szövetség által – a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével – indított, egy évig tartó közvélemény-formálási és tájékoztatási kampány középpontjában. A kampány keretében

  • reprezentatív felmérés készül a lakosság ismereteiről, tudatosságáról,

  • önkéntes tűzoltók hétszáz füstjelzőt szerelnek fel országszerte lakóingatlanokban,

  • a szövetség egy évig követi nyomon a füstjelzők használatát, és 

  • statisztikákban, elemzésekben összesíti a lakók gyakorlati tapasztalatait.

 

A kampánnyal kapcsolatban további információk itt találhatók meg.