Hírek

Füstérzékelők: Nyolc megye egyeztetett Pilisszentivánon
2022. június 29. 08:22
Nyolc megye képviselő egyeztettek tegnap Pilisszentivánon az MTSZ által szervezett kampány feladatairól, amely során füstérzékelők kihelyezése és tesztelése zajlik egy éven keresztül. A szervezetek képviselői a gyakorlati lépések megbeszélése után együttműködési megállapodásban rögzítették a feladataikat.

A Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, az MTSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket: Kristóf András urat a Bács-Kiskun Megyei Tűó Szövetség, Virágh István urat a Csongrád-Csanád Megyei Tűó Szövetség, Pákozdi Andrást a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűó Szövetség, Füzy Andrea asszonyt a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség, Sörös Tibort a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltó Szövetség, Schäffer Lászlót a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség, Szemerády Zoltánt a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség, Bodnár Ferencet a házigazda egyesület elnökét és egyben a Pest Megyei Tűzoltó Szövetség képviselőjét.

Dobson Tibor ezt követően röviden ismertette a tűzmegelőzési célú kezdeményezés fő elemeit. Kiemelte, hogy a 700 darab füstjelző kiosztása csak a feladat egyik eleme, hasonlóan fontos ugyanis a kihelyezett készülékek felmérése, majd nyomon követése, valamint ezzel párhuzamosan egy országos reprezentatív felmérés készítése a lakosság tűzvédelmi ismereteiről, a tűzvédelemmel kapcsolatos nézeteiről. A három egységes feladatelem eredményei reményeik szerint a tudatosságban és a biztosítási viszonyban is megjelennek, lévén a Magyar Tűzoltó Szövetség mellett a MABISZ és a Füstmentes.hu támogatásával zajlik a lakástüzek és az abból eredő sérülések és halálesetek csökkentése érdekében ez a kampány.

Hajdú Márton, a Füstmentes.hu képviseletében elmondta, hogy a kampány feladatai közé tartozik még a lakosság tűzvédelmi tudatosságának felmérése mellett, egy évig a készülékek működési tapasztalatairól, a telepítés sajátosságairól is információk gyűjtése. A cél a lakosság tűzvédelmi ismereteinek bővítése és a lakástüzekből eredő sérülések, valamint károk csökkentése. Erre a legjobb partnerek a települések lakosait jól ismerő önkéntes tűzoltók, akik segíteni tudnak a felszereléshez szükséges ismeretek átadásában is.

A készülékek bemutatása és átadása valamint az önkéntesek oktatásához szükséges anyagok átvétele után a résztvevő megvitatták a gyakorlati teendők lépéseit. Megegyeztek: több épülettípus (pl. emeletes épületek, panelházak) lakásait vonják be az akcióba. Így biztosítható, hogy széleskörű tapasztalatok gyűljenek össze az év során, amelybe egy fűtési időszak is beletartozik.


 

Kapcsolódó információk: