Hírek

Beavatkozások 2022. máj. 23–29.
2022. május 31. 08:44
A múlt héten a beavatkozásokat sajnos ismét az időjárás uralta: a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka átvonuló zivatarfront sok megyében okozott nagy károkat.

Bács-Kiskun megye

Árokba hajtott és a tetejére borult egy autó hétfő délután Szalkszentmárton külterületén. A kunszentmiklósi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók láncfűrésszel eltávolítottak egy fát, hogy hozzáférjenek a kocsihoz, majd kerekeire állították, áramtalanították és drótkötél segítségével kivontatták az árokból a járművet. A mentők egy embert szállítottak kórházba.

Bács-Kiskun megye területén szerdán átvonuló viharral kapcsolatosan több mint negyven bejelentés érkezett. A tűzoltókat Vaskútra és Madarasra riasztották, ahol lakóházak tetőszerkezetét verte szét a jég, az épületek beáztak. A bajai, a nagybaracskai és a kiskunhalasi hivatásos, valamint a bácsalmási önkormányzati, a dunafalvi, a bácsalmási, és a katymári önkéntes tűzoltók a rendelkezésre álló cserepekkel és fóliával állították helyre a megrongálódott tetőket.

Kunszentmiklós és Szabadszállás között az apaji csatornából egy szürkemarha nem tudott kijönni máj. 25-én.  Az esethez a Kunszentmiklós ÖTP és a Szalkszentmárton ÖTE érkezett ki. Az egységek az elfáradt jószágot egy mentőkötél és egy heveder segítségével felhúzták a meredek parton. Az állat annyira kimerült volt, hogy egy ideig lábra sem tudott állni. (fotó: Szalk ÖTE)

Kiscsala és Kecel között május 29-én egy személyautó árokba borult, az 54-es főúton teljes útzár mellett dolgoztak a mentők és a császártöltési önkéntes tűzoltók.

Veszprém megye

Tűz ütött ki egy családi házban Herenden, a Vadvirág utcában. A mintegy száz négyzetméteres, kétszintes épület tetőszerkezete égett. A veszprémi hivatásos és a herendi önkéntes tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd elfojtották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Hajdú-Bihar megye

Hétfőn délelőtt kigyulladt Debrecen-Bánkon egy ötszáz és egy négyszáz négyzetméteres, műanyag tárgyak tárolására használt raktár. A környező szabad területen, mintegy kétezer négyzetméteren szintén műanyag tárgyak égtek. A debreceni, a hajdúszoboszlói, a hajdúböszörményi, a hajdúnánási, a berettyóújfalui, a nyíradonyi és a püspökladányi hivatásos tűzoltók, a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a mobil labor, valamint a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mobil laborja, illetve a debreceni önkéntesek, összesen huszonegy gépjárművel, több mint hatvanan vettnek részt a beavatkozásban, órákon át oltották a tüzet. Az elektromos művek a munkálatok biztonsága érdekében meghatározott területet leválasztott az áramhálózatról, emiatt csaknem nyolcszáz ember maradt szolgáltatás nélkül körülbelül két óra hosszára. A tűz keletkezésének tisztázása érdekében hatósági eljárás indult.

Kigyulladt a nádas és az aljnövényzet hétfőn dél körül a Hortobágyon. A Faluvéghalma-major közelében keletkezett tűz terjedését a szél is gyorsította. A hajdúnánási, a tiszafüredi, a karcagi, a tiszaújvárosi és a mezőkövesdi hivatásos, valamint a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók fékeztek meg a lángokat, összesen huszonhat tűzoltó kilenc technikai eszközzel oltotta a tüzet. A tűzoltók ellentüzet is gyújtottak, hogy befolyásolni tudják a tűz terjedését, de a lángok nem álltak meg, továbbterjedtek. Az oltás mintegy kilenc órán át tartott, végül száznyolcvan hektár égett le.

Videó: Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy

Győr-Moson-Sopron megye

Egy betontörmelékkel megrakott, az azt vontató autóról leszakadó utánfutóba hajtott neki egy szemből érkező autó kedden délután Öttevény és Kunsziget között. A győri hivatásos és az öttevényi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, biztosították a baleset helyszínét, majd megszüntették a forgalmi akadályt. Egy embert a mentők könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.

Vas megye

A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék következtében kilenc esetben riasztották a Vas megyei tűzoltókat kedden. A Kőszeg környéki egységek többségében pincében felgyülemlett esővíz szivattyúzásához, kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához vonultak. A kőszegi Kálvária utcában huszonöt centiméter magasan állt a víz egy harminc négyzetméteres pincében, míg a Gyöngyös utcában egy lakóház belső udvarán lévő felgyülemlett csapadék veszélyeztette a lakóházat. A kőszegi önkormányzati tűzoltók homokzsákokat helyeztek az ingatlanhoz, megakadályozva ezzel, hogy a csapadék elárassza a házat. A Várkörön található egyik iskola pincéjét is elöntötte a víz, amit a tűzoltók szivattyú segítségével távolították el. Peresznyén két tölgyfa dőlt az útra, akadályozva ezzel a forgalmat. Az egységek motoros láncfűrész segítségével a fákat feldarabolták, a közútról eltávolították. A kőszegi önkormányzati tűzoltók munkáját a kárhelyszíneken a horvátzsidányi, velemi, peresznyei önkéntes tűzoltók és Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport is segítette.

Traktornak ütközött egy Skoda személyautó Kőszegen a 87-es főút 47-es kilométere közelében Kőszeg határában, a Strand sétány kereszteződésénél vasárnap. Az ütközés következtében a traktor oldalára borult, egy személyt sikerült a tűzoltók kiérkezése előtt kiszabadítani. A kőszegi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket.

Budapest

Elektronikai hulladék égett körülbelül négy méter magas halmokban, kétszázötven négyzetméteren kedden Kőbányán, a Kozma utca és a Sírkert út által határolt, nyolcezer négyzetméteres területen. A lángokat a fővárosi hivatásos, a zuglói, a rózsadombi, a gyáli, a péceli és az üllői önkéntes tűzoltók közös erővel, a fővárosi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával oltották el. A rajok hét habsugárral és három vízsugárral dolgoztak, ám a munkálatok elhúzódnak, mert a hulladékhalmok különböző részei folyamatosan beizzottak. A tűzoltók munkáját két munkagép is segítette, amelyek az oltás hatékonysága érdekében széthúzták a kupacokat. A helyszínre riasztották a katasztrófavédelem mobil laborját is, amely az égésnél felszabadult ártalmas anyagokat tekintve nem mért veszélyes koncentrációt a levegőben. (Videó: BM OKF)

Heves megye

Árokba borult egy gépkocsi a Heves megyei Hatvan és Boldog közötti út 8-as kilométerszelvényénél. A hatvani hivatásos és a boldogi önkéntes tűzoltók a műszaki mentés során áramtalanították a járművet, amelyben hárman utaztak. A balesetben mindhárman megsérültek.

Somogy megye

Sok munkát adott a szerda esti vihar a Somogy megyei tűzoltóknak. Főként kidőlt fák eltávolításában kérték a tűzoltók segítségét a megyében. Csütörtök reggelre kilencven esetet sikerült felszámolnia az egységeknek, további nyolcvan káresemény felszámolása van folyamatban. A legtöbb bejelentés Kaposvárról érkezett, de Segesdre, Mikére, Jákóra és Kiskorpádra is várták a tűzoltókat. A jég több palatetős lakóépület tetejét is megrongálta Kiskorpádon és Jákóban, ahova siófoki és marcali hivatásos tűzoltókat rendeltek át, de a nagybajomi és a böhönyei önkéntes tűzoltók is közreműködtek a tetők ideiglenes lefóliázásában. A beázott házak lakói ideiglenesen rokonokhoz költöztetek, valamint Kiskorpádon a kultúrházban töltötte az éjszakát egy család. Segesd és Böhönye között több kidőlt fa is akadályozta a 68-as főút forgalmát.

Baranya megye

A szerda esti viharos időjárás kapcsán huszonhárom esetben avatkoztak be baranyai tűzoltók, este hét és fél tíz között. Legtöbbször letört, kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt, illetve vezetékek is szakadtak le a viharban. Komlón több mint ezer fogyasztónál volt áramkimaradás vezeték leszakadása miatt, de érkezett bejelentés jégesőben, szélviharban megrongálódott tetők miatt is. A káreseteknél a megyei hivatásos tűzoltók mellett a pécsi és palkonyai önkéntesek is beavatkoztak. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Zala megye

Tizenkét alkalommal riasztották a zalai tűzoltókat szerdán a megyén átvonuló viharos időjárással összefüggésben. A tűzoltóknak tegnap délután és az este folyamán elsősorban kidőlt fák adtak munkát. Pakodon a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók, Keszthelyen, a Fenéki úton és a Vaszary Kolos utcában a város hivatásos tűzoltói, Molnáriban a murakeresztúri önkéntes tűzoltók, Csákányban a szőkedencsi önkéntes tűzoltók, Semjénházán a letenyei hivatásos tűzoltók, Nagykanizsán pedig az Iskola utcában két helyszínen is a város hivatásos tűzoltói távolítottak el úttestre, illetve villanyvezetékre dőlt fákat. A kanizsai tűzoltók városuk Kaán Károly utcájában értéktárgyakat mentettek ki egy garázsból, ahova a heves esőzés miatt nagy mennyiségű víz folyt be. Letenyén kerítésre és családi ház falának dőlt egy fa a Rákóczi utcában, amit a helyi hivatásos tűzoltók távolítottak el, míg Tótszerdahelyen egy fűzfa ágai villanyvezetékre estek, egy nyírfa pedig egy melléképületre dőlt a Petőfi Sándor utcában. Itt a letenyei hivatásos tűzoltók a Nagykanizsáról érkezett létraszer segítségével végezték a műszaki mentést. Zalaegerszegen letört faágak estek parkoló autókra a Landorhegyi úton. A város hivatásos tűzoltói a létraszer megtelepítése után kötél, valamint motoros láncfűrész segítségével eltávolították a járművekről az ágakat. Az autókban senki sem tartózkodott, a kocsik nem sérültek.  Az esetek során személyi sérülés sehol sem történt.

Fejér megye

Lesodródott az útról és a vízelvezető árokban felborult egy személygépkocsi csütörtök délután a Fejér megyei Sárkeszin. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók a Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkénteseivel áramtalanították a járművet. Az autó egyedül utazó vezetője segítség nélkül ki tudott szállni a járműből, a mentők könnyebb sérülésekkel kórházba szállították.

Növényi hulladékot égettek Csákváron, a Petőfi utcában május 27-én. A lángok továbbterjedtek egy diófa leveleire és egy melléképületre is. A lángokat egy közelben lakó csákvári önkéntes tűzoltó két porral oltóval és a tűzeset szomszédja pedig egy kerti slaggal fékezte meg. Ennek köszönhetően a tűz nem terjedt tovább. A kiérkező csákvári önkéntes tűzoltók egy vízsugárral teljesn eloltották a tüzet, a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen pedig az úgynevezett utómunkálatokat is elvégezték.

Veszprém megye

2022.05.28-án 02.06-kor jött a jelzés, hogy a 77-es út 9 km-nél közúti baleset történt, több gépjármű ütközött össze. A helyszínre a tótvázsonyi önkéntes tűzoltók érkeztek először. A mozgásképtelen járművek áramtalanítása és a helyszín biztosítása teljes útzár mellett zajlott. A kiérkező mentős kollégáknak szerencsére nem akadt dolga, személyi sérülés nem történt. A közútkezelő közreműködésével a tűzoltók megtisztították az útpályát és a kifolyt szennyeződéseket felszórták semlegesítő anyaggal.

Pest megye

Május 27-én este 8 óra körül érkezett egy jelzés, mely szerint a Móricz Zsigmond utcában egy üres telken álló melléképület ég. A pándi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, és a tűzoltást egy sugárral megkezdték. A konténer jellegű építményben nem volt szerencsére senki, a háztartási eszközök égtek ki. A helyszínre érkeztek nagykáta hivatásos tűzoltói is, majd közösen befejezték a tűz oltását.