Hírek

Beavatkozások 2022. márc. 28. – ápr. 3.
2022. április 06. 08:44
Múlt héten is számos helyen dolgoztak önkéntes és önkormányzati tűzoltóink – a szokásos heti körképünkben ezen esetek közül mutatunk be néhányat.

Somogy megye

Nyerges vontatóval karambolozott egy személyautó a 681-es főút 14-es kilométere közelében, Nagyatád és Berzence között, az utóbbi település közelében hétfő délután. Egy bolhási önkéntes tűzoltó érkezetett elsőként a helyszínre, aki még a nagyatádi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt áramtalanította a személygépkocsit. Az autóban öten utaztak, közülük a mentők két embert könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak.

Pest megye

Felborult egy személygépkocsi hétfőn, a kora délutáni órákban a 31-es főút 39-es kilométerénél, Sülysáp közelében. A gépkocsiban egy ember utazott, aki önerejéből, könnyebb sérülésekkel hagyta el az autót. A sülysápi önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták, majd a kerekeire állították a felborult járművet.

Kigyulladt egy kétszáz négyzetméteres, három részből álló melléképület kedden a kora délutáni órákban Kókán, a Nagykátai úton. A tűz további épületeket veszélyeztetett. A tüzet a kókai önkéntes, a nagykátai és a monori hivatásos tűzoltók eloltották, a munkájukat a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az egységek az égő épületből több ipari gázpalackot vittek ki, a hűtésükről gondoskodtak. A hűtés ellenére három dissougázpalackban elindult a kémiai folyamat, ezért azt a rendőrség mesterlövészei hatástalanították.

Pátyon március 30-án füstölt egy lakóház kéménye; a pátyi önkéntes tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre, akik kitakarították a kazánt és a kéményt. A később kiérkező törökbálinti hivatásos tűzoltók is megvizsgálták a helyszínt, de más intézkedésre nem volt szükség.

Komárom-Esztergom megye

Két személyautó karambolozott az 1-es főúton, Komáromban, a Monostori Erődnél hétfő délután. A balesethez a komáromi önkéntes tűzoltókat és a komáromi hivatásosokat riasztották. Az egységek a forgalmat irányították a mentés idején, áramtalanították a járműveket, a kifolyt olajat felitatták, majd a forgalmi akadályt megszüntették. A baleset során személyi sérülés nem történt.

Békés megye

Kigyulladt egy disznóól hétfő délután Sarkadon, a Bokor utcában. A melléképületben tartott állatot a tulajdonos időben kiengedte, így nem sérült meg. A tűzoltók kiérkezésekor a tizenhat négyzetméteres faszerkezetű épületrész teljes terjedelmében égett, a környezetében tárolt fahulladékokkal együtt. A sarkadi önkéntes, valamint a gyulai hivatásos tűzoltók víz és kéziszerszámok segítségével eloltották a tüzet, majd a területet hőkamerával átvizsgálták. A tűz nem terjedt át a főépületre, az eset során senkinek nem esett baja.

Csongrád-Csanád megye

Négyezer négyzetméteren égett a nádas hétfőn este Fábiánsebestyén külterületén. A szentesi hivatásos és a fábiánsebestyéni önkéntes tűzoltók közös erővel fojtották el a lángokat, a gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem okozott károkat a környezetben.

Vas megye

Kedden Kőszegdoroszló és Kőszegszerdahely között egy személygépkocsi az árokba hajtott, a gépjárművezető súlyos sérülést szenvedett. A balesethez a kőszegi önkormányzati tűzoltók, a kőszegdoroszlói és kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók vonultak, az egységek a sérültet a mentőknek átadták, és áramtalanították a gépjárművet.

Felborult egy személyautó Peresznye közelében. Az autóban egy fő utazott, aki könnyű sérülést szenvedett és még az egységek kiérkezése előtt kiszállt a járműből. A helyszínre érkeztek a kőszegi önkormányzati, a horvátzsidányi, a répcevisi és a peresznyei önkéntes tűzoltók, valamint a rendőrség és a mentők. (fotó: Peresznyei ÖTE)

Zala megye

Kigyulladt egy tizenöt négyzetméteres melléképület kedden kora este Szepetneken, a Jókai utcában. A tűzhöz a letenyei hivatásos és a szepetneki önkéntes tűzoltókat riasztották, akik az áramtalanítást követően három vízsugárral eloltották a lángokat. Az eset során senki sem sérült meg.

Csütörtökön este árokba hajtott egy személygépkocsi a 74-es főút 16-os kilométerénél, Zalaszentbalázs közelében. A gelsei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd a helyszínt átadták a rendőrségnek. Az eset során senki sem sérült meg.

Veszprém megye

Csajágon négyszáz négyzetméteren égett szeméttel teleszórt fás, bokros elhanyagolt területen az aljnövényzet, lakóépületek közelében. A tűz egy pinceajtót is érintett, a közeli személyautókra, lakóházakra és melléképületekre nem terjedt át. A helyszínen a balatonfűzfői és pétfürdői hivatásos egységek, valamint a csajági önkéntesek végezték az oltást, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyszíni szemlét tartott. A tűzben egy ember megsérült, mentőhelikopter szállította kórházba. A katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indított.

Tolna megye

Szerdán délután Mórágyon, a Kossuth Lajos utcában egy húsz négyzetméteres melléképület égett teljes terjedelmében. A tűzesethez a szekszárdi hivatásos, továbbá Bátaszék önkormányzati és önkéntes tűzoltói vonultak. A beavatkozó egységek egy gázpalackot is kivittek az épületből.

Budapest

Elgázolt egy embert a vonat Budapest tizenötödik kerületében, Rákospalotán, a Harsányi Kálmán utca közelében csütörtökön délelőtt. A fővárosi hivatásos és az újpesti önkéntes tűzoltók hetvenhét utasnak segítettek átszállni a mentesítő járatra.

Győr-Moson-Sopron megye

Három gépkocsi volt érintett abban a ráfutásos balesetben, amely a 82-es főúton történt Veszprémvarsány térségében. A veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók érkeztek először a helyszínre, őket követték a pannonhalmi hivatásos tűzoltók. Az egységek áramtalanították a járműveket.

Győrben teljes terjedelmében kapott lángra egy egyszintes, ezer négyzetméteres csarnoképület a somosmajori városrészben, a Bécsi úton. A városi egységek mellett Pannonhalmáról, Lébényről, Csornáról, Kisbérről, Mosonmagyaróvárról, Pápáról és Komáromból hivatásos, míg Abdáról és Öttevényről önkéntes tűzoltói segítség érkezett a helyszínre. A tűzoltók tizenegy vízsugárral, két vízágyúval eloltották a lángokat. Az utómunkálatokat egy rakodógép, öt targonca és egy húsz tonnás erőgép is segítette, utóbbival lebontották a homlokfalat, valamint a tetőszerkezet beomlott részeit. (fotó: Abda ÖTE)

Fejér megye

Tabajdon a Temető utcában egy kazánból füst áramlott vissza a lakótérbe. A váli önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre, akik kitisztították a kazánt, megszüntették a füstölést, majd kéménykotró segítségével kitisztította a kéményt.

 

Minden fotó a beavatkozást végző ÖTE/ÖTP tulajdonát képezi, kivéve, ahol ezt másképp jeleztük.