Hírek

Hogyan töltötték az önkéntes tűzoltók a hosszú hétvégét?
2022. március 16. 08:32
Rendhagyó visszatekintővel kezdjük a hetet. Tűzgyújtási tilalom van, nagyon sok tűzoltó számára mégsem volt nyugalmas a hosszú hétvége: kültéri tüzek oltásában vettek részt. Ezúttal kizárólag ilyen tűzeseteket gyűjtöttünk össze, megyék megjelölése nélkül. Egy igazán száraz tavasz és a gondatlanság veszélyes kombináció – a szabadidejüket feláldozó önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak (is) köszönhető, hogy sokszor nem lesz nagyobb baj.

Március 15-én délután nádastűzhöz riasztották a pátyi önkéntes tűzoltókat a herceghalmi vasútállomás közelében. A vasúti sínek mellett kb. 1 kilométeres szakaszon égett a patak menti nádas, veszélyeztetve a közeli vegyi üzemet és az állomást. Öt fővel elsőként értek a helyszínre és azonnal megkezdték a vegyi raktár melletti tüzek oltását. A helyszínre érkező érdi és bicskei hivatásos tűzoltókkal közösen sikerült körülhatárolni és megfékezni a tűz tovább terjedését.

Március 15-én a látrányi önkéntes tűzoltókat riasztották avartűzhöz Somogytúr külterületére, ahol 6 hektáron égett az aljnövényzet. A helyszínre vonultak a balatonboglári önkormányzati tűzoltók is. A tüzet két és fél óra alatt sikerült megfékezni.

Március 15-én a zalahalápi önkéntes tűzoltókat riasztották egy Zalahaláp közelében lévő avartűzhöz, amit a lakosság segítségével oltottak el.

Március 14-én a rózsadombi önkéntes tűzoltókat riasztották a XII. kerületi Magas útra, ahol egy erdős területen száz négyzetméteren szemét és a túlélésért egyébként is küzdő száraz növényzet égett. A helyszínen tartózkodók elmondása szerint valaki kicsi tüzet rakott, de tovább terjedt.

Március 15-én a mezőcsáti önkéntes tűzoltókat hívták újabb tarlótűzhöz.

Március 13-án késő délután érkezett a riasztás, hogy Kömpöc külterületén fasor és nádas ég. Egyesületünk tűzoltói is a helyszínre siettek és megkezdték az oltást. Kiskunmajsa és Kistelek hivatásos tűzoltói mellett a kiskunmajsai és a csólyospálosi önkéntes tűzoltók segítették a tűz megfékezését.

Március 13-án érkezett a bejelentés a biatorbágyi önkéntes tűzoltókhoz, miszerint az Öreg-hegyen ég az aljnövényzet. Az önkéntesek elsőként érkezve a kárhelyszínre megkezdték a felderítést és a beavatkozást: mintegy 1000 m2-en égett az aljnövényzet és az erdő.

Március 13-án Cáknál volt avartűz, amihez többek között a cáki önkéntes tűzoltók vonultak. Szerencsére a tüzet gyorsan körül tudták határolni.

Március 13-án Pécs külterületén tarlótűz keletkezett, aminek átterjedését követően a telken lévő hulladékbálák is begyulladtak. A kiérkezést követően a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányítása mellet a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület a hivatásos állománynak tűzoltási és vízszállítási feladatokban a késő esti órákig segédkezett.