Hírek

Beavatkozások 2022. feb. 7–13.
2022. február 16. 14:46
A múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunk következik.

Bács-Kiskun megye

Egy százötven négyzetméteres lakóház több helyisége égett Lakitelken, a Petőfi Sándor utcában pénteken. A lakitelki önkéntes és a tiszakécskei önkormányzati tűzoltók három vízsugárral oltották a lángokat, a munkálatok közben kihoztak egy gázpalackot az épületből. Az esethez a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a mentők is kiérkeztek.

Békés megye

Gázvezetékre borult tegnap délután egy romos és lakatlan ház fala Battonyán, az Ady Endre utcában. A vezetékből gáz áramlott a szabadba. A battonyai önkéntes és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt és megtisztították a vezeték kiszakaszolásához, majd a területet átadták a gázszolgáltató szakembereinek. Az eset során senki sem sérült meg.

Somogy megye

Négyszer riasztották a Somogy megyei tűzoltókat kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához a hét első napján. Nagyatádon járdára és kerítésre dőlt egy fa, amelyet a város hivatásos tűzoltói távolítottak el. A Fejér megyei Enyingen egy tizenöt méteres fenyő megdőlt és veszélyeztette a gyalogosforgalmat és az elektromos vezetéket is. A siófoki hivatásos tűzoltók emelőkosárból, motorfűrésszel darabolták fel a fát. A délutáni órákban Kaposváron, az Áchim András utcában hasadt le egy fa nagy méretű ága, megrongálva egy kerítést is. Egy kaposvári cég telephelyén pedig parkoló autókra szakadt egy fa hatméteres ága. Az előbbi kárhelyszínen a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói, utóbbin pedig a megyeszékhely hivatásos tűzoltói avatkoztak be.

Árokba hajtott egy kisteherautó csütörtökön Böhönyén, a 61-es főúton, az Ady Endre utcában. A település önkormányzati és önkéntes tűzoltói áramtalanították a járművet. Az autóban csak a sofőr utazott, aki nem sérült meg a balesetben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Egy százhúsz literes műanyag szemétgyűjtő égett a demecseri Váci Mihály utcában hétfőn, kora hajnalban. A demecseri önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat, amelyek nem terjedtek tovább.

Szombaton a 38 számú főút 18-as kilométerénél két személyautó ütközött. A helyszínre érkező rakamazi önkéntes tűzoltók biztosították a gépjárműveket, áramtalanításukra nem volt szükség. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók kiérkezése után a mentést közösen folytatták az egységek.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Kigyulladt egy személygépkocsi kedden délután Túrkevén, egy Új utcai családi ház udvarán. A jármű tulajdonosa be akart állni az udvarra, ám két fa közé szorulva állt meg és emiatt keletkezett a tűz. Az autó helyzetéből fakadóan nem tudott kiszállni a sofőr, őt a rokonok menekítették ki a tűzoltók kiérkezése előtt. A túrkevei önkéntes tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre, megfékezték a lángokat. Később a mezőtúri hivatásos tűzoltók is csatlakoztak az utómunkálatokhoz, ennek során áramtalanították a gépkocsit, amelynek sofőrjét súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba a mentők. A katasztrófavédelem az esettel kapcsolatban tűzeseti helyszíni szemlét tartott.

Győr-Moson-Sopron megye

Faipari üzem porelszívójában égett mintegy száz kilogramm fűrészpor kedden este Szany településen, az Ady Endre utcában. A tűzhöz riasztott csornai, pápai, kapuvári, lébényi és győri hivatásos, a szanyi önkéntes, valamint a létesítményi tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett öt vízsugárral oltották el a tüzet.

Fertőszentmiklós külterületén a 85. sz. főút mellett gaz, avar égett február 10-én. A fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók 5 fővel vonultak a helyszínre; a tüzet 1 "D" sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. A helyszínre vonultak még a kapuvári hivatásos tűzoltók is.

Zala megye

Mintegy három hektáron égett a száraz avar tegnap délután Hahót külterületén. A pacsai és nagykanizsai hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A rajok átvizsgálták a területet, de további tűzre, izzásra utaló nyomot nem találtak. Személyi sérülés nem történt.

Heves megye

Heves megye tűzoltói tíz alkalommal avatkoztak be szabadtéren keletkezett tűzeseteknél tegnap. Jellemzően elszáradt növényzet égett, bokros, nádas területeken csaptak fel a lángok, a tüzek nagysága öt négyzetmétertől fél hektárnyi területre terjedt. A hevesi, füzesabonyi és gyöngyösi hivatásos, a tiszanánai önkormányzati és a mezőtárkányi önkéntes tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Csongrád-Csanád megye

Kisteleken, a Kossuth utcában három hektáron, Kistelek közelében az 5-ös számú főút mellett egy hektáron égett az avar. A tűzeset során a kisteleki hivatásos tűzoltók munkáját a kisteleki és a csengelei önkéntes tűzoltók segítették.

Pest megye

Száraz fű és bozótos gyulladt ki Nagykőrös határában, a tűz több mint tíz hektáron pusztított. A lángok szalmabálákat is veszélyeztettek. A tüzet a nagykőrösi önkormányzati és a ceglédi hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltották el. Üllőn is égett az aljnövényzet több ponton, a Zsaróka utcánál körülbelül két hektáron. Az üllői és a gyömrői önkéntes tűzoltókon kívül a monori hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugárral oltották el a tüzet, valamint az izzó gócokat. (fotó: Üllő ÖTE)

Tahitótfaluban február 8-án felborult egy gépjármű. A hivatásos tűzoltók mellett a szigetmonostori önkéntes tűzoltók is a helyszínen voltak.

Február 12-én a nagymarosi önkéntes tűzoltók Kismarosra vonultak, ahol fedett tároló, és az alatta álló járművek és gépek égtek. Az önkéntesek a váci hivatásosoknak segítettek az oltási munkálatokban.

Vas megye

Február 8-án délelőtt Ólmod külterületén avar égett. A helyszínre elsőként kiérkező Horvátzsidány ÖTE a tüzet 1 gyorsbeavatkozóval eloltotta. A tűzesethez vonult Peresznye ÖTE, valamint a Kőszegi ÖTP is. (fotó: Kőszeg ÖTP)

Komárom-Esztergom megye

Dágon épület égett február 10-én; a helyszínre a Sárisáp ÖTE tűzoltói érkeztek, akik a nyergesújfalui tűzoltókkal közösen küzdöttek meg a lángokkal.

Fejér megye

Vasárnap délután 14:31-kor érkezett a riasztás, miszerint a Gaja-szurdokban egy személy bokasérülést szenvedett, segítséggel sem tudja elhagyni a helyszínt. A fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, a sérültet a székesfehérvári hivatásosokkal és az erdésszel közösen a kapuhoz szállították, ahol átadták a mentőknek.

Február 12-én 8:11 perckor érkezett a riasztás, miszerint Csókakőn az Ezerjó utcában csőtörés történt, aminek következtében a partfal leomlott. A kimosott föld beterítette egy érintett ingatlan oldalfalát, melyet kézi szerszámokkal távolítottak el az egységek. A helyszínen a Bodajk ÖTE, Csókakő ÖTE, Mór ÖTP avatkozott be. (fotó: Csókakő ÖTE)

Nógrád megye

Február 11-én riasztás érkezett, miszerint Nógrád és Berkenye közt az út szélén szemét, műanyag hulladék ég. A Nógrád ÖTE hat fővel érkezett a helyszínre. A rétsági hivatásos egységgel a tüzet eloltották és segítettek az utómunkában valamint a forgalomirányításban.