Beavatkozások 2022. jan. 24–30.
2022. február 02. 08:44
A múlt héten ismét szélvihar adott rengeteg munkát az önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak – ezeket külön nem is emeltük ki, hiszen oldalakat lehetne megtölteni azzal, hány helyen kellett kárenyhítési, veszélyhelyzet-elhárítási feladatokat ellátni. Összefoglalónkban a „szokványos” eseteket szerepeltetjük, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem adóznánk elismeréssel mindazoknak, akik a hétvégén a vihar nyomában rengeteg jelzéshez vonultak.

Pest megye

Hétfőn kora délután budakeszin, a Kalmár utcában egy felújítás alatt álló családi ház fal- és födémszerkezete kigyulladt. Az oltást az ott dolgozók kezdték meg. A helyszínre hét fővel vonult a Budakeszi ÖTE, és a hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a felderítést és egy vízsugár szerelését megkezdték. A hivatásos tűzoltókkal közösen 3 vízsugárral, a tető és a falszerkezet megbontásával sikerült a tüzet véglegesen eloltani.

Kedden este Leányfalun gyulladt ki egy kémény; a helyszínre a szentendrei hivatásos tűzoltók mellett a leányfalui önkéntes tűzoltók vonultak ki.

Öt hektárnyi területen égett a nádas és aljnövényzet Tóalmáson hétfőn. A nagykátai hivatásos, és a tóalmási önkéntes tűzoltók vízzel, kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel oltották el a tüzet. Az érintett területet átvizsgálták.

Péntek késő esti órákban érkezett bejelentés arról, hogy Fóton, a Somlói utca fölött kigyulladt a domboldalon az aljnövényzet. A tűzesethez a Katasztrófavédelem bevetésirányítása Újpestről, Zuglóból, Kőbányáról és Szentendréről is vezényelt egységeket. Az oltásban közreműködtek a Fóti Aqua ÖTE szolgálaton kívüli tűzoltói is, akik a tápvezetékek kiépítésében segítetek a hivatásos rajoknak, valamint az utcában lakók is kivették a részüket kéziszerszámokkal.

Csongrád-Csanád megye

Szikrázó kéményekhez riasztották hétfő délután Sopronnémetibe, az Árpád utcába a csornai hivatásos, este pedig Fertőrákosra a Pataki István utcába a soproni hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókat. A tűzoltók a kazánokat elzárták, majd mindkét helyszínen eltávolították a füstelvezetőkből az izzó kormot. A tulajdonosok figyelmét felhívták a kémény felülvizsgálatára. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mert a fűtést más módon is meg tudták oldani.

Egy tanyaépület égett hétfőn éjjel Ásotthalmon. A szegedi és a ruzsai hivatásos, valamint a mórahalmi önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat, oltás közben egy gázpalackot is kivittek az épületből. Az ott élő idős férfi időben kimenekült, füstmérgezés gyanújával kórházba szállították.

Zala megye

Teljes terjedelmében égett egy hetven négyzetméteres melléképület vasárnap este Magyarszerdahely külterületén. Mire a nagykanizsai és zalaegerszegi hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lángok egy autóra is átterjedtek. A rajok két vízsugárral eloltották a lángokat, az égő épületből egy gázpalackot is kihoztak. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz a főépületre nem terjedt át. (fotó: Nagykanizsa HTP)

Kemendolláron napok óta nem adott magáról életjelet egy idős ember. A kemendollári önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók kedden bejutottak az ingatlanba, ahol egy magatehetetlen embert találtak, akit átadtak a mentőszolgálat munkatársainak.

Kigyulladt kedden egy hatvan négyzetméteres lakóépület terasza Zalaszentgróton, a Pipacs utcában, a lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek. A keszthelyi és a zalaegerszegi hivatásos, valamint a helyi önkormányzati tűzoltók megfékezték a lángokat, ugyanakkor az épület lakhatatlanná vált. A tűzesettel összefüggésben senki sem sérült meg.

Somogy megye

Több hektáron kapott lángra a legelő vasárnap Somogyszentpál külterületén, a tűzesethez a zalakarosi, nagykanizsai és a marcali hivatásos valamint a somogyszentpáli önkéntes tűzoltókat riasztották. A tűzzel érintett terület a Nagyberek védett területének déli része, 3-400 méter hosszú és ugyanilyen széles terület égett, amelyet a tűzoltók mocsárjárókkal igyekeztek oltani. A tüzet vasárnap este 7 órára sikerült megfékezni, valószínűleg több, mint tíz hektár a lángok martaléka lett.

Sávolynál két hektáron égett a gaz, avar, nádas. A szőkedencsi önkéntes tűzoltók a tüzet rövid idő alatt körülhatárolták.

Szecskázó gyulladt ki egy állattartó telepen csütörtök délelőtt, a Somogy megyei Segesden. A tűz átterjedt több szalmabálára is. A nagyatádi hivatásos és a segesdi önkéntes tűzoltók csaknem egy óra alatt tudták teljesen eloltani a lángokat. Az egységek munkáját egy erőgép is segítette.

Budapest

Lesodródott az úttestről, felborult és részben a villamossínekre csúszott egy autó kedden késő este Budapest negyedik kerületében, a Külső Szilágyi úton. A jármű akadályozta a villamosforgalmat. A fővárosi hivatásos tűzoltók az újpesti önkéntes tűzoltókkal közösen megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben két ember sérült meg, őket a mentők kórházba szállították.

Győr-Moson-Sopron megye / Vas megye

Szerdán érkezett a riasztás, amely szerint egy idős úrhoz nem lehet bejutni Répcevisen. A kiérkező egységek segítettek a bejutásban a mentősöknek, akik a beteget kórházba szállították. A helyszínre a répcevisi és a peresznyei önkéntes tűzoltók, valamint a csepregi önkormányzati tűzoltók vonultak. (fotó: Répcevis ÖTE)

Nógrád megye

Kállón, az Árpád utcában gyulladt ki egy családi ház szombaton. A helyszínre a Szent Pál ÖTE tűzoltói érkeztek.

Fejér megye

Egy kisbusz és egy személyautó karambolozott az 1-es főút 23-as kilométerénél, Herceghalom térségében kedden reggel. Az ütközés következtében a személyautó árokba borult, a kisbusz félig az árokban, félig az úton állt meg. Bicskéről az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók is a helyszínre érkeztek, áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben ketten voltak érintettek, a mentők a helyszínen ellátták őket.

Győr-Moson-Sopron megye

Árokba hajtott és a tetejére borult egy autó a 83-as főút Győrszemere és Tét közötti szakaszán, az 55-ös kilométernél kedden este. A győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltók visszaállították kerekeire és áramtalanították a járművet, valamint a forgalom irányításában vettek részt. A gépkocsivezetőt a mentők kivizsgálásra kórházba szállították.

Veszprém megye

Lesodródott az úttestről és fának csapódott egy személyautó Nyirád és Zalahaláp között szerdán. A balesethez a helyi önkéntes és az ajkai hivatásos tűzoltók érkeztek ki, az önkéntes egység a hivatásosok kiérkezése előtt áramtalanította a járművet. A kocsiban egy ember utazott, a mentők kórházba szállították.

Az ország számos pontján, összesen több, mint ezerhatszáz alkalommal kellett beavatkozniuk az önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltóknak a vasárnapi szélvihar miatt. A rengeteg beavatkozás miatt összefoglalónkban nem emelünk ki külön esetet és külön ÖTE/ÖTP neveket, de minden, a helyreállítási munkákban résztvevő bajtársunkat köszönet és elismerés illeti.

A képek a beavatkozást végző ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.