Beavatkozások 2021. nov. 22–28.
2021. december 01. 12:27
A múlt hét mérlege: lakás- és szabadtéri tüzek, műszaki mentések és egy látványos videó egy hulladéktelep tüzéről.

Csongrád-Csanád megye

Fának hajtott, majd kigyulladt egy autó hétfőn Ruzsa külterületén. A helyi katasztrófavédelmi őrs egysége, valamint a ruzsai önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. A balesetben két ember megsérült.

Egy melléképület és az abban tárolt személyautók égtek szerdán este Kisteleken. A kisteleki, a kiskunmajsai és a szegedi hivatásos, valamint a kisteleki és a csengelei önkéntes egységek vonultak a helyszínre, öt vízsugárral oltották el a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg.

Heves megye

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete a Heves megyei Dormánd Széchenyi útján kedd éjszaka. A füzesabonyi és a hevesi hivatásos, valamint a füzesabonyi önkéntes tűzoltók három gépjárművel vonultak, majd megfékezték a lángokat. A tűz keletkezésekor az épületben nem volt senki.

Fejér megye

Széna- és szalmabálák gyulladtak ki szerda este Fehérvárcsurgón. A kétszáz körbálából álló kazalnak körülbelül a fele égett. Az elsőként kiérkező bodajki önkéntes tűzoltók a székesfehérvári hivatásos egységekkel és a fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltókal közösen akadályozták meg a lángok továbbterjedését, miközben két munkagéppel a még nem égő bálákat távolabb rakodták. Az izzó széna és szalma éjfélre annyira összeroskadt, hogy a bálákat kéziszerszámokkal szét tudták húzni, azokat csütörtökön hajnalban vízzel áztatva oltották el. A tűz keletkezési okát és körülményeit a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja. (fotó: 1. Bodajk ÖTE, 2. Fehérvárcsurgó ÖTE)

2021. november 22-én érkezett a riasztás, miszerint a 81-es számú főút 17-es kilométerszelvényénél 2 személygépjármű frontálisan ütközött, az egyik az árokba borult. A baleset során az autóba nem szorult be senki, a forgalmi akadály megszüntetését a móri önkormányzati tűzoltók mellett a Mór és a Csókakő ÖTE végezte. (fotó: Csókakő ÖTE)

Hajdú-Bihar megye

Kora este egy szén-monoxid-érzékelő adott jelzéseket Hosszúpályiban, a Vörösmarty utcában csütörtökön. A debreceni hivatásos és a konyári önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, akik méréseket végeztek a családi házban, ezek igazolták a mérgező gáz jelenlétét. A házban három ember tartózkodott, nem sérültek meg az eset során.

Somogy megye

Árokba hajtott és az oldalára borult egy személyautó csütörtök este a 66-os főúton, Szentbalázs és Gödre között. A kaposvári hivatásos és a szentbalázsi önkéntes tűzoltók ékekkel stabilizálták, majd áramtalanították a járművet. A kocsi négy utasa közül hárman könnyű sérüléseket szenvedtek.

Iharosberényben frontálisan ütközött két gépjármű november 22-én. A helyszínre a csurgói önkormányzati tűzoltók érkeztek.

Tolna megye

Csütörtök délelőtt közműárok ásása közben egy munkagép megrongálta a földben fekvő gázvezetéket Dunaföldváron, a Reiter közben. A műszaki mentéshez a solti hivatásos és a dunaföldvári önkéntes tűzoltók vonultak, akik vízsugárral biztosították a helyszínt. Száz méteres körben harmincnégy embernek kellett elhagynia ideiglenesen az otthonát, amíg a közműszolgáltató szakemberei meg nem szüntették a szivárgást. A paksi katasztrófavédelmi kirendeltség helyszíni szemlét folytatott le. Személyi sérülés nem történt.

Zala megye

Csütörtök este kigyulladt egy családi ház egyik helyisége Hévízen, az Egregyi utcában. A helyszínre a keszthelyi hivatásos, valamint az alsópáhoki és a hévízi önkéntes tűzoltók vonultak, akik elfojtották a lángokat, ezzel megakadályozva, hogy a tűz továbbterjedjen a tetőre és a lakóházzal egybeépített melléképületre. A tűzoltók a beavatkozás közben egy embert kihoztak az épületből, de az életét már nem lehetett megmenteni.

Pest megye

Kigyulladt egy családi ház kazánhelyisége csütörtökön délelőtt Pilisvörösváron, a Csabai úton. A tűzoltók kiérkezésekor a helyiség már teljes egészében égett, a tűz átterjedt a ház tetőszerkezetére is. A lángokat pilisszentiváni önkéntes és a fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. A munkálatokat a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az égő helyiségből az egységek két gázpalackot kivittek, az egyik palack a hő hatására felhevült, a hűtéséről gondoskodtak. Az ingatlan ideiglenesen lakhatatlanná vált, az ott élők rokonokhoz költöztek.

Kigyulladt egy családi házzal egybeépített melléképület csütörtökön délután Üllőn, a Nefelejcs utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a húsz négyzetméteres épület teljes egészében égett, a tűz veszélyeztette a főépületet is. A lángokat az üllői önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd átszellőztették és átvizsgálták a kiégett épületet. A tűzben egy gázpalack felhasadt.

Győr-Moson-Sopron megye

Tűz keletkezett Rábakecölön, egy Arany János utcai családi ház pincéjében csütörtökön délelőtt. A kazánházban a kazán mellett felhalmozott hulladék és lom égett mintegy öt négyzetméteren. A kapuvári és a csornai hivatásos, a répcelaki önkormányzati és a rábakecöli önkéntes tűzoltók a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a lángokat elfojtották. A rajok a füsttel telítődött lakórészt kiszellőztették és hőkamerával átvizsgálták.

November 24-én érkezett a riasztás, mely szerint Bakonypéterden a Petőfi utcában a Temetőnél szemét és a mellette lévő fa is izzik. Az elsőként érkező veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók gyorsbeavatkozó sugárral a tűz oltását megkezdték, majd kéziszerszámok segítségével átforgatták az izzó részeket. A munkát a pannonhalmi hivatásosok fejezték be.

Vas megye

Egy ezerötszáz négyzetméter alapterületű szeméttelepen gyulladt meg háromszáz négyzetméteren a hulladék Vasváron, a Petőfi Sándor utcánál. Az öt méter magasan összehordott szemét lángjait a vasvári önkormányzati tűzoltók, valamint a körmendi, a zalaegerszegi, a szombathelyi és a sárvári hivatásos tűzoltók oltják. Munkájukat erőgépek is segítik, amelyekkel a szemét nem égő részeit eltávolították, ennek védelmére egy vízsugarat állítottak.