Beavatkozások 2021. okt. 18–24.
2021. október 26. 09:13
Múlt heti válogatásunkban ismét számos önkéntes és önkormányzati tűzoltóság képviselteti magát.

Csongrád-Csanád megye

Halálos baleset történt hétfőn Csengelénél, ahol egy vonattal ütközött egy személyautó az egyik mellékút vasúti átjárójában. A balesethez a kisteleki, a kiskunmajsai, a kiskunhalasi és a szegedi hivatásos, valamint a csengelei önkéntes tűzoltókat riasztotta a szegedi főügyelet. A tűzoltók áramtalanították a járművet, majd segítettek abban, hogy a több mint százötven utas biztonságban eljusson a mentesítő járatokhoz. Az egységek feszítővágóval emelték ki az áldozatot a súlyosan összeroncsolódott járműből.

Árokba borult egy személygépkocsi hétfőn délelőtt Fábiánsebestyén közelében. Az egyedül utazó sofőr ki tudott szállni a járműből. A mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták, majd további megfigyelésre kórházba szállították. A fábiánsebestyéni önkéntes tűzoltók és az orosházi hivatásosok áramtalanították az autót, átvizsgálták a környéket, majd a területet átadták a rendőrség munkatársainak.

Vas megye

Aszfaltot szállító kamion és terepjáró ütközött össze a 84-es főúton, Nemeskeresztúr közelében szerdán, a kora reggeli órákban. Az ütközés erejétől mindkét jármű az árokba csapódott, a kamion rakománya a szántóföldre folyt. A sümegi és sárvári hivatásos, valamint a jánosházi önkéntes tűzoltók áramtalanították a terepjárót, valamint felitatták a kifolyt gázolajat. A terepjáró vezetője a helyszínen életét vesztette. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől.

Rakomány nélküli kisteherautó ütközött egy gázcsonknak Lukácsházán, a Varga Ottó utcában kedden reggel. A szombathelyi hivatásos, a kőszegi önkormányzati és a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók vonultak a balesethez. Az egységek feszítővágó segítségével elszorították a sérült gázcsonkot, ezzel megszűnt a gázszivárgás. Az egység a helyszínre kérte a gázszolgáltató szakembereit. Az eset során nem sérült meg senki.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Kigyulladt egy körülbelül harminc négyzetméteres melléképület kedden este Jászalsószentgyörgyön, a Nyár úton. A tűz átterjedt a melléképülethez csatlakozó, száz négyzetméteres lakóház tetőszerkezetére is. A jászberényi hivatásos és a jászalsószentgyörgyi önkéntes tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a lángokat, közben az épületegyüttesből két gázpalackot is kivittek, azokat nem érte hő. Az eset során egy ember könnyű égési sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. Az ingatlanban öt ember lakott, őket ideiglenesen rokonok szállásolták el.

Tolna megye

Letért az útról és fának ütközött, majd az út melletti árokba csapódott egy személykocsi szerdán délben Gerjen közelében. Az autó a tetején állt meg. A jármű utasa az ütközés következtében kirepült, míg a sofőr a gépjárműbe szorult. A műszaki mentéshez a faddi önkéntes tűzoltók, valamint a paksi hivatásos tűzoltók vonultak. Az egységek a gépjárművet csörlővel kerekeire állították, áramtalanították, majd a helyszínelés idejére biztosították a helyszínt. A gépkocsi két utasa a helyszínen életét veszítette.

Hét óra leforgása alatt csütörtökön összesen huszonnégy alkalommal vonultak műszaki mentéshez Tolna megye tűzoltói. A viharos időjárás következményeként nagy méretű faágak, egész fák dőltek úttestre, járdára, tetőre, több helyen fél- vagy egészpályás forgalmi akadályt okozva ezzel. Tamásiban és Gyönkön egy-egy iskolai udvarban volt szükség tűzoltói beavatkozásra a veszélyesen belógó faágak és a megdőlt fák miatt. Szakcson egy lakóház zsindelyét bontotta meg az erős szél. Tolna megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói valamennyi településen és úton megszüntették a forgalmi akadályt és elhárították a veszélyt motoros láncfűrész, kézi erő és egyéb tűzoltó eszközök igénybevételével.

Komárom-Esztergom megye

Kigyulladt egy dízel személyautó motortere szerda délután Tárkányban, a Fő utcában. A kisbéri hivatásos, a nagyigmándi önkormányzati és a tárkányi önkéntes tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Zala megye

Napraforgó betakarítása közben kigyulladt egy kombájn motortere Vöcköndön, a Vörösmarty Mihály utcában. A helyszínen elsőként a kemendollári önkéntes tűzoltók kezdték oltani a tüzet, majd az időközben kiérkező zalaegerszegi hivatásos, valamint a pókaszepetki önkéntes tűzoltók megfékezték a lángokat. A tűzoltók a betakarított terményt kézi erővel és kéziszerszámokkal eltávolították a kombájnból, majd hőkamerával átvizsgálták a gépet, de további izzásra, tűzre utaló nyomot nem találtak. A rajok gyors beavatkozásának köszönhetően a mezőgazdasági gép működőképes maradt. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Nógrád megye

Bujákon, a Rigó Jancsi utcában összehordott szemét égett, a közelben található családi ház tetőszerkezetének több gerendája is izzott csütörtökön. A pásztói hivatásos tűzoltók, valamint a héhalmi és a bujáki önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet, átszellőztették az ingatlant. A ház lakhatatlanná vált, négy embert a szomszédok fogadtak be.

Fejér megye

Fejér megye tűzoltói összesen tizenegy alkalommal avatkoztak be az erős szélben kidőlt fák, lehasadt ágak miatt csütörtökön. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt. Velencén egy tíz méter magas fenyő dőlt kerítésnek és egy családi háznak. A velencei önkéntes tűzoltók a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs egységével darabolták vissza a fát. Dunaújvárosban egy általános iskola udvarán dőlt meg balesetveszélyesen egy körülbelül tizenhat méter magas nyárfa. A gyökérzete mellett a talaj felpúposodott, a szélben mozgó törzsét pedig egy betonkerítés támasztotta. A város hivatásos tűzoltói emelőkosaras járműből teljesen visszagallyazták a fát, ezzel a balesetveszélyt megszüntették. A beavatkozás során az iskola diákjai az épületben tartózkodtak, a délutáni napközis foglalkozás zavartalanul zajlott.

Győr-Moson-Sopron megye

Október 20-án hajnalban a Lébényi ÖTE értesítést kapott miszerint Lébény Fő utcaban családi ház pincéjében tűz keletkezett. Az egység 4 fővel vonult a helyszínre. Kiérkezésre a hivatásos tűzoltók 2 db H-sugárral megkezték a tűz oltását. Az egyesület a túlnyomásos ventilátor meg telepítésével, kéziszerszámok segítségével segítette a kárfelszámolást.

Riasztás érkezett pénteken, miszerint Veszprémvarsány és Sikátor között a tehenészeti telepen egy fa istállóban kigyulladt a szalmaalom, és félő, hogy a tetőszerkezetre és az épület többi részére is átterjed. Az esethez a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók öt fővel és gépjárműfecskendővel érkeztek ki, és azonnal megkezdték az oltást egy gyorsbeavatkozó sugárral. A helyszínre riasztották a pannonhalmi, kisbéri és győri hivatásosokat is.

Pest megye

Október 20-án kora reggel érkezett a riasztás, miszerint Ráckeve és Kiskunlacháza között közlekedési baleset történt. Jelzett helyen egy személyautó az útról lesodródott, az út menti kukoricásba csapódott. Az autó fejtetőre borult. A járművet vezető hölgy az ütközés során az autóból kirepült, és a gépkocsi alá szorult. A ráckevei önkormányzati tűzoltók az autót Vetter párnákkal annyira megemelte, hogy a hölgyet ki tudják venni a roncs alól, akit a mentők helyszíni ellátást követően súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Somogy megye

Böhönyén a Csokonai utcában egy családi ház konyhájában egy földgáz bekötésű sütő használat közben felrobbant október 21-én. A robbanás következtében személyi sérülés nem történt, a tűz a környezetére nem terjedt tovább. A böhönyei önkéntes tűzoltók a beavatkozásban két fővel segítette.

Bács-Kiskun megye

Október 20-án a Tassi tehenészet birtokán szalmabálák égtek a hajnali órákban. Az esethez a Kunszentmiklós ÖTP, Szalkszentmárton ÖTE, Újváros 2-es és a Szigetszentmiklós vízszállító érkezett ki. Körülbelül 200 darab bála izzott. Az egységek több előre szerelt sugárral, kéziszerszámokkal és kettő homlokrakodó segítségével beavatkoztak.

A fotók a beavatkozást végző ÖTP/ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.