Beavatkozások 2021. máj. 17–23.
2021. május 26. 15:01
Az ország több pontján is adott munkát az önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak a szokatlan májusi időjárás, de sajnos egyéb okokból is szükség volt a beavatkozásra. Heti körképünket tesszük közzé.

Vas megye

Elhagyta az úttestet, majd a szántóföldre csapódva a tetején állt meg egy kisteherautó Boba közelében múlt hétfőn délelőtt. A celldömölki önkormányzati tűzoltók, valamint az egyházashetyei önkéntes tűzoltó egyesület, illetve a Kráter önkéntesei vonultak az esethez. Az egységek áramtalanították, azután a kerekeire állították a járművet. A balesetben a sofőr megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Kéményben lerakódott korom égett Jánosházán, a Dózsa utcában szerda délelőtt. A tűz nem terjedt át a tetőszerkezetre. A sárvári hivatásos és a jánosházi önkéntes tűzoltók eltávolították az éghető anyagot a kazánból, ezzel megszűnt az izzás. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Nógrád megye

Összeütközött két személykocsi múlt hétfőn délután Nagyorosziban, a Fő úti körforgalomban. Az egyik jármű kereke ki is tört. A rétsági hivatásos és az érsekvadkerti önkéntes tűzoltók áramtalanították az autókat és átadták a helyszínt a rendőrségnek. Az eset során senki nem sérült meg.

Teljes terjedelmében égett egy személykocsi tegnap délben Bujákon, a Béke utcában. A lángok a ház tetőszerkezetének körülbelül száz négyzetméteres részére is átterjedtek. A pásztói és berceli hivatásos, valamint a bokori önkéntes tűzoltók vízsugarak és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy az áramszolgáltató szakemberének vizsgálata előtt ne kapcsolják vissza az áramot. Az eset során senki nem sérült meg, két felnőtt és egy gyerek rokonoknál töltötte az éjszakát.

Egy eltömődött út alatti áteresz következtében kialakult vízátfolyás miatt megcsúszott a partfal tegnap délelőtt Pásztó-Mátrakeresztesen, a Kékesi út mellett. A partfal egy patak medrébe csúszott, kiszorítva onnan a vízfolyást, amely így egy ingatlant veszélyeztetett. A pásztói és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, valamint a HELP Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, illetve az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával az áteresznél felgyülemlett vizet kiszivattyúzták és kitisztították azt, a veszélyeztetett ingatlant homokzsákokkal bevédték, továbbá a beomlás helyszínén megtisztították a patak környezetét a leomlott földtől és faágaktól. Személyi sérülés nem történt.

Somogy megye

Teljes terjedelmében égett egy százhúsz négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és egy helyisége is múlt hétfőn este Nágocson, a Kossuth Lajos utcában. A siófoki hivatásos, a tabi önkormányzati és a nágocsi önkéntes tűzoltók hat vízsugárral avatkoztak be, végül egy óra alatt sikerült eloltani a tüzet. Az egységek kiérkezése előtt egy gázpalack felrobbant, egy másikat pedig a nágocsi önkéntes tűzoltók vittek ki az épületből. A tűzeset során senki sem sérült meg, de a ház lakhatatlanná vált. A lakók elszállásolását településen belül meg tudták oldani.

Karambolozott két személyautó múlt kedden, a reggeli órákban Böhönyén, a Fő és a Kossuth Lajos utca kereszteződésénél. Az ütközéstől az egyik autó az árokba csapódott. A böhönyei önkormányzati és önkéntes tűzoltók áramtalanították a kocsikat és rögzítették az árokba csúszott járművet, nehogy vissza tudjon borulni. A két sofőrt a mentők további vizsgálatokra kórházba szállították.

Az esőzések miatt veszélyesen megdőlt egy százharminc négyzetméteres tömésház egyik oldala és sarka tegnap reggel Szőkedencsen, a Kossuth utcában. A zalakarosi hivatásos és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók az áramtalanítás után megkezdték az ingatlanban található értékek kimentését. A rajok az épületből egy mozgáskorlátozott idős embert is kisegítettek. A helyszínre érkeztek az áramszolgáltató munkatársai is. Az életveszélyessé, lakhatatlanná vált házat a tűzoltók körbeszalagozták. Személyi sérülés nem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Fürdőszobában elhelyezett, gázpalackkal működő fűtőkályhából kiáramló gáz lobbant be tegnap este Tiszanagyfaluban. A nyíregyházi hivatásos és a rakamazi önkéntes tűzoltók kivitték az épületből a gázpalackot és a fűtőtestet. A mentők egy embert kórházba szállítottak.

Csongrád-Csanád megye

Tegnap, a délelőtti órákban Szatymazon, a Vasút utcában izzott, füstölt egy busz jobb első kerekének fékje. A gépjármű vezetője a szegedi hivatásos és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt oltani kezdett egy porral oltó készülékkel, az egységek azután vízsugárral hűtötték vissza a fékrendszert. A buszon nem utazott senki, sérülés nem történt.

A múlt szerdai időjárás okozta viharkárok miatt több helyre is riasztották a Csongrád-Csanád megyei tűzoltókat. Csongrádon megdőlt fához, Hódmezővásárhelyen és Szegeden elmozdult bádoglemezekhez vonultak a városok hivatásos egységei. Kisteleken nagy mennyiségű csapadékvíz miatt riasztották a település hivatásos és önkéntes egységeit.

Komárom-Esztergom megye

Villanyoszlopnak hajtott egy személygépkocsi csütörtök délután Nyergesújfalun, a Bajóti út elején. A járműben utazó felnőtt és két gyermek el tudta hagyni a gépkocsit. A nyergesújfalui hivatásos és önkéntes tűzoltók áramtalanították az autót, majd a forgalmi akadály megszüntetéséig a helyszín biztosításában vettek részt.

Győr-Moson-Sopron megye

Koroncón szalmabálák gyulladtak ki május 20-án. A helyszínre a győri hivatásosok mellett a koroncói és a győrszemerei önkéntes tűzoltók érkeztek, akik eloltották a munkagép által szétbontott bálákat.

Pest megye

Pilisjászfalun a folyamatos esőzések miatt nagy mennyiségű víz árasztott el egy mélyen fekvő utcát május 20-án. A Piliscsaba ÖTE négy fővel vonult a helyszínre.

Fejér megye

Egy személyautó szarvassal ütközött a 8119-es úton május 21-én. A baleset következtében az autó a vízelvezető árokba csapódott, három utasát, köztük egy kisgyermeket a helyszínen megállt autósok segítették ki a balesetet szenvedett járműből. A csákvári önkéntes tűzoltók értek elsőként a helyszínre, és az időközben kiérkező csákvári mentőkkel közösen az egy súlyos és két könnyű sérültet az árokból a mentőbe vitték. A helyszín biztosítását és a forgalmi rend helyreállítását a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen végezték el.

Veszprém megye

Május 24-én 19:15-kor érkezett a riasztás, miszerint a 82-es főúton közlekedési baleset történt. A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság és a Bakonyoszlopi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói együtt elvégezték az autók áramtalanítását, és megszüntették a forgalmi akadályt.

Jász-Nagykun-Szolnok

Május 23-án a hirtelen jött, nagy mennyiségű eső munkát adott a Kengyel ÖTE tagjainak: volt olyan hely, ahol az önkormányzat szivattyúját is igénybe kellett venni.

Baranya megye

A Mecseknádasd ÖTE 11:02 perckor kapta a riasztást, amely szerint a 6-os főúton a 182-es kilométerkő közelében közlekedési baleset történt. Az ÖTE 6 fővel vonult a helyszínre, ahol a pécsi hivatásos egységekkel együtt végezte a beavatkozást. A balesetben összesen négyen sérültek meg.