Hírek

Beavatkozások 2021. jan. 25–31.
2021. február 03. 15:32
Január utolsó hetében is akadt dolga az önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak szerte az országban: ízelítőül egy kis válogatás munkáikból.

Vas megye

Munkásokat szállító távolsági busz hajtott az út melletti árokba Répcevis és Zsira között jan. 25-én. A fellazult talajba süllyedt jármű ajtaját nem lehetett kinyitni, ezért a csepregi önkormányzati, és a peresznyei, répcevisi, horvátzsidányi önkéntes tűzoltók kézi szerszámok segítségével nyithatóvá tették az ajtót. A járművet a nyolc utas és buszvezető sérülések nélkül hagyta el, a műszaki mentés ideje alatt a közlekedés mindkét irányban szünetelt.

Kéményben lerakódott korom égett Jánosházán, a Sümegi utca egyik lakóházában. A kéményhez csatlakozó cserépkályhából a fűtőanyagot a sárvári hivatásos és a jánosházai önkéntes tűzoltók távolították el. Az egység parancsnoka a kémény használatát annak műszaki felülvizsgálatáig megtiltotta, a lakók a fűtést más módon oldották meg.

 

Pest megye

Jan. 25-én délelőtt Dömsödön, az Öreg Szőlőhegyi úton egy fatetőszerkezetű, kátrányhullámlemez-fedésű lakóház kandallójából a falon átvezetett fém füstcső miatt izzani kezdett a fal. A szigetszentmiklósi hivatásos, a ráckevei önkormányzati, valamint a dömsödi önkéntes tűzoltók eltávolították a kandallóból az égésterméket, majd a fal kibontásával megszüntették az izzást. Személyi sérülés az eset során nem történt.

Jan. 26-án késő este csaptak fel a lángok egy hatvan négyzetméteres családi házban, Pilisen, a Haleszi szőlő I. dűlőben. A tűz több helyiségre is átterjedt. A monori hivatásos és a nyáregyházi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt. Tűzvizsgálati eljárás indult.

Múlt szerdán délelőtt oszlopnak ütközött egy személyautó a 10-es főút pilisvörösvári szakaszán, a Fő utcában. A pilisvörösvári önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. A személyautó sofőrjét a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

 

Komárom-Esztergom megye

A nyergesújfalui önkéntes tűzoltók jan. 26-án 15:46-kor kapták a riasztást: Nyergesújfalun a pincéknél gaz, avar, tarló ég. A helyszínre hárman vonultak, a keletkezett tüzet a nyergesi hivatásos egységekkel együtt rövid időn belül sikerült megfékezni.

Árokba csapódott egy személyautó a 81128-as út 2-es kilométerénél, Környe térségében, január 30-án. A balesethez a tatabányai hivatásos és környei önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A gépjármű sofőrje megsérült, őt a mentők a tatabányai Szent Borbála Kórházba szállították további kivizsgálásra. Az érintett útszakaszon a műszaki mentés és a helyszínelés idején félpályán haladt a forgalom.

 

Somogy megye

Jan. 25-én hajnalban érkezett a riasztás a bodrogi önkéntes tűzoltókhoz, miszerint Osztopán és Somogyvár között fa dőlt az útra, mely teljes útzárat képez. Az esethez riasztották még a kaposvári hivatásos tűzoltókat is. A helyszínre a bodrogiak értek ki hamarabb és felszámolták az esetet, így a kaposvári szerre már nem volt szükség a helyszínen.

A kaposvári KÖTÉL Speciális Mentőszolgálat jan. 27-én a kora esti órákban vonult egy bejelentés szerint villanyvezetékre dőlt fa eltávolításához. A helyszínen szembesültek a ténnyel, hogy nem fa dőlt a nagyfesz. vezetékre, hanem az oszlopon lévő szigetelők meghibásodása miatt a vezeték szakadt le, melynek egy része a fákon landolt. A párás, zúzmarás fák gyulladtak meg, melyeknek oltását csak a feszültségmentesítést követően lehetett elvégezni. Az E.ON dolgozói a kiszakaszolást elvégezték, majd a területet az önkéntes tűzoltók átvizsgálták. A meghibásodás sajnos több mint ezer főt érintett.  Éjfélkor még dolgoztak a helyreállításon a szolgáltatók.

 

Győr-Moson-Sopron megye

Jan. 29-én kapott riasztást a Győrszemere ÖTE, mely szerint a 83-as főúton közlekedési baleset történt. A helyszínre kilenc fővel vonultak. Kiérkezés után az önkéntesek a járművet kerekeire állították, majd áramtalanították.

A rajkai önkéntes tűzoltók vasárnap 21 óra 21 perckor kaptunk értesítést, miszerint Rajkán a Madarász utcában gázszivárgást észleltek az ott lakók. A helyszíni felderítés során kiderült, hogy az értesítésben megjelölt helyen az előkerti mérőből szivárog enyhe mértékben a gáz. A tűzoltók a kiérkezés után a helyszínt biztosították a mosonmagyaróvári hivatásos egységek kiérkezéséig. Később helyszínre érkeztek a gázszolgáltató munkatársai is, akik a szivárgást megszüntették.

Összeütközött két személygépkocsi Nagycenk határában, a 84-es és a 85-ös főút csomópontjában csütörtökön délután. A soproni hivatásos és a nagycenki önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a helyszínelés után megszüntették a forgalmi akadályt. A mentők három embert vittek kórházba.

 

Tolna megye

A bonyhádi önkéntes tűzoltók jan. 26-án kaptak riasztást egy helyi telephelyre, ahol szigetelőanyag égett. Az ÖTE négy fővel vonult a helyszínre.

 

Békés megye

Személygépkocsi motortere gyulladt ki jan. 26-án délelőtt Battonyán, a Kossuth utcában. Az esethez riasztott battonyai önkéntes és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a járművet eloltották, visszahűtötték, majd hőkamerával átvizsgálták. A tüzet elektromos zárlat okozta, ami a motortérben keletkezett majd átterjedt az utastérre. Az eset során senki sem sérült meg.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Árokba csapódott egy személygépkocsi csütörtök délelőtt Jászfényszaru határában, a Zsámbok felé vezető úton. A jászberényi hivatásos és a jászfényszarui önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd felhozták az árokból a súlyosan sérült vezetőt, akit átadtak a mentőknek. A tűzoltók mindezeken túl a helyszínt biztosították.

 

A fotók a beavatkozást végző ÖTE/ÖT tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.