Hírek

Jégről mentési gyakorlat Nyíregyházán
2021. január 21. 09:14
A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálati csoportjai, a szabolcsi megyeszékhely önkéntes tűzoltói, valamint Ibrány és Újfehértó önkormányzati egységei és a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai is részt vettek jégről mentési gyakorlatokon az elmúlt napokban a nyíregyházi Bujtosi tónál.

Toldi András tűzoltó alezredes, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, valamint Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, parancsnok-helyettes a gyakorlatok előtt elméleti oktatás keretében elevenítették fel a jégről mentés és a jégen tartózkodás szabályait a résztvevőkkel. Ezután a parancsnok-helyettes vállalta a jégbe szakadt, bajba jutott szerepét. A tűzoltók többek között dugólétrákat, valamint egyéb speciális felfújható eszközöket, hordágyakat, köteleket használtak a szimuláció során.

A jégbeszakadás nem gyakori baleset, ám bármikor történhet ilyen, ezért is fontos, hogy a hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységek is (amikor adottak a körülmények), gyakorolják a jégről mentést. Lehet-e jégen tartózkodni? A fagyos időjárás megtette hatását, befagytak a környékbeli szabad vizek, tavak is. Ám a következő napokban felmelegedés, így olvadás várható – érdemes tisztában lenni a jégen tartózkodás ’szabályaival’.

A befagyott vízfelületen tartózkodásra 8 centiméter vastagság feletti jég már kellő biztonságot tud adni, ám teljes biztonságot 12 cm feletti jég ad. Azonban figyelembe kell venni, hogy a jégen csúszkálásnak, akár baleset is lehet a vége. Íme pár jó tanács: Lehetőség szerint ne egyedül tartózkodjunk a jégen, így egymásra is könnyebb figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es segélyhívó számon. Ha gyanús ropogást, recsegést hall lábai alatt, azonnal feküdjön le a jégre és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.

Amennyiben a jég beszakad, kerülje a felesleges mozdulatokat – azok fokozzák a kihűlés veszélyét. Arra kell törekedni, hogy semmi esetre se kerüljön a jég alá! Próbáljon meg felfeküdni a jégre és kússzon a part felé. Ha más kerül bajba, kérjünk segítséget a 112-es számon és ha a körülmények adottak, megkezdhető a segítségnyújtás. A legfontosabb, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jéggel, hason csúszva haladjunk a bajbajutotthoz. Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét, az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel, például hosszú ággal, bottal, erős sállal, kabáttal, nadrágszíjjal. Az odanyújtott segédeszközzel húzzuk ki a fagyos vízbe esett embert a jégre, majd a partra. Felelőtlenül ne kezdjünk mások mentésébe, mert az tetézheti a bajt, hiszen amellett, hogy a saját életünket is kockáztatjuk, további pontokon is beszakadhat a jég.

A tűzoltóknak, szakembereknek sem veszélytelen művelet ez: búvárruhában, védőfelszerelésben, mentőkötelek és dugólétrák, valamint gumicsónakok, egyéb speciális felfújható eszközök, hordágyak segítségével érkeznek a bajba jutottak mentésére. Ne feledjük, a tavak üzemeltetői, tulajdonosai döntik el, hogy lehet-e a befagyott vízfelületen tartózkodni vagy sem. A korcsolyázásra kijelölt területet is az üzemeltető jelöli ki, tehát figyelni kell a partoknál kihelyezett tájékoztató táblákat, plakátokat.

Fotó: Rutkai-Dér Vivien tű. főhadnagy, szóvivő