Hírek

Beavatkozások 2021. jan. 11–17.
2021. január 19. 13:43
Tovább folytatódik önkéntes és önkormányzati tűzoltók munkáját bemutató sorozatunk.

Pest megye

Jan. 12-én 15:57-kor kapta a riasztást a Gyömrői Önkéntes Tűzoltóság: Gyömrőn a Bajcsy Zs. u. végénél a Péteri felé vezető kanyarnál 2 személyautó frontálisan ütközött, mindkét jármű erősen sérült. A kiérkező egységek a két járművet áramtalanították, üzemanyag, kenőanyag folyás miatt közútkezelőt kértek a helyszínre. A kocsikban utazott 1-1 sofőr könnyű sérülésekkel úszta meg a balesetet, őket a mentők további kivizsgálásra kórházba szállították. A sérült járművek miatt az úton teljes forgalmi zárt kellett alkalmazni.

A pilisvörösvári önkéntes tűzoltók január 12-én kaptak a riasztást a Petőfi Sándor utcába egy tűzesethez. A jelzett helyen egy kb 60nm es lakóház padlástere égett. Az önkéntesek még a fővárosi egységek megérkezése előtt kihoztak két gázpalackot az épületből. A tűzet három vízsugárral oltották az egységek. Időközben a tetőszerkezetet is megbontották, hogy az oltást a tetőről is lehessen végezni! Az eset során egy kisebb személyi sérülés történt, hozzá mentőt kértek a helyszínre. A beavatkozás ideje alatt teljes útzár volt az érintett utca szakaszon.

A pátyi önkéntes tűzoltók jan 13-án három káreseménnyel indították az évet. Reggel kilenc óra előtt egy CO szivárgáshoz riasztották őket; szerencsére nem volt nagy a baj, kiérkezésükkor a műszerük már nem jelzett veszélyt. Kicsit később a Torbágyi útra kellett menniük egy útra dőlt fát feldarabolni és az utat szabaddá tenni. Még naplemente előtt egy lakossági bejelentés is érkezett. A Töki utca végén egy akácfa dőlt rá a másikra az út felett. Félő volt, hogy ráesik valakire. A PVK Kft. segítségével itt is megszüntették a vészhelyzetet.

A Szentendre ÖTE január 16-án kapta idei első riasztását, a Rákóczi Ferenc utcába. Jelzett helyen egy idős férfi a lakásban elesett, önerejéből felkelni nem tudott, ezért a szomszédok kértek segítséget a bejutáshoz. A helyszínre az önkéntesek a szentendrei hivatásos tűzoltókkal közösen vonultak és együtt segítették a mentők munkáját.

A zsámbéki önkéntes tűzoltók január 14-én kaptak értesítést, hogy Zsámbékon a Bicskei utcában egy garázs kigyulladt. Kiérkezésükkor a különálló épület alsó szintje teljes terjedelmében égett. Az egységek három "C" sugárral és kéziszerszámok segítségével a lánggal égést megszüntették, a tüzet eloltották. Személyi sérülés nem történt. A zsámbékiak mellett a bicskei önkormányzati tűzoltók és a bajnai hivatásos tűzoltók is jelen voltak.

 

Csongrád-Csanád megye

Egy pusztaszeri tanya egyik helyisége égett jan. 12-én este. A kisteleki hivatásos és önkéntes, valamint a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók fojtották el a lángokat, a tűzeset során senki sem sérült meg.

 

Somogy megye

A délutáni órákban a kaposvári KÖTÉL egyesület egy kaposvári családi házhoz kapott riasztást a HTP dolgozóival közösen. A jelzett helyen vélhetően a korábbi földmozgások miatt a szoba oldalfalának felső része erősen kimozdult, így a szomszéd épület állagmegóvása érdekében dúcolással stabilizált. Az épület lakói kiköltöztek.

 

Baranya megye

A Mecseknádasd ÖTE január 12-én 12.50-kor kapott riasztást, mely szerint 2 gépkocsi frontálisan ütközött Pécsváradnál a 6-os úton. A helyszínre érkezve, a biztosítást követően a mentősök munkáját segítették a Pécs HTP kiérkezéséig, akik az egyik súlyos sérültet feszítő-vágó segítségével mentették ki a gépjárműből. Mivel az ÖTE egyik ifjú tagja szemtanúja volt a balesetnek (az előtte haladó volt az egyik sérült) ezért a rendőrségnek is tudott hasznos információval szolgálni. A baleset okozóját vélhetően hamarosan be lehet ez alapján azonosítani.

 

Hajdú-Bihar megye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy negyven négyzetméteres lakóház jan. 12-én reggel Bagaméron, a Petőfi Sándor utcában. A debreceni hivatásos és a létavértesi önkormányzati tűzoltók oltották el a lángokat. Az épület átvizsgálása közben az egyik helyiségben egy embert találtak a tűzoltók, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.

 

Veszprém megye

A Taliándörögd ÖTE jan 12-én kapta idei első riasztását egy kéménytűzhöz. Négy fővel vonultak a helyszínre, ahol lángokat szerencsére nem tapasztaltak, az izzó parazsat, kormot kitisztították.

 

Győr-Moson-Sopron megye

Zsira és Répcevis közötti főúton tehergépkocsi árokba hajtott. A sofőr és a gépjármű nem sérült a balesetben. Az egységek Csepreg I-el és erőgép segítségével az útra visszavontatták a járművet. A csepregi önkormányzati, répcevisi önkéntes és a peresznyei önkéntes tűzoltók segédkeztek a helyszínen.

 

Fejér megye

Egy nyerges vontató árokba csúszott a 8119-es és 8123-as utak kereszteződésében január 14-én. A pótkocsi akadályozta a közút forgalmát, kimentéséhez a csákvári önkéntes és a székesfehérvári, valamint a tatabányai hivatásos tűzoltók nyújtottak segítséget. Az autódaru csörlőjének segítségével visszahúzták az útra a járműszerelvényt, amely saját kerekein folytatta az útját.

 

Bács-Kiskun megye

Jan. 13-án Szalkszentmárton Eperfa utcában egy személygépjármű villanyoszlopnak ütközött. Az esethez a Szalkszentmárton ÖTE, Kunszentmiklós ÖTP, rendőrség és az áramszolgáltató érkezett ki. A szemrevételezés után a gépjármű áramtalanítása megtörtént, a helyszínelés után az áramszolgáltató munkatársai a helyszínt átvették és megkezdték a hiba javítását.

Egy családi ház kéményében a lerakodott égéstermék égett Csengődön, az Akácfa utcában csütörtök este. Az akasztói önkéntes és a kiskőrösi hivatásos tűzoltók a tüzelőfűtő-berendezésből az éghető anyagot eltávolították, a kéményseprőt értesítették. Személyi sérülés nem történt.

 

Vas megye

Tizenöt méter magas akácfa dőlt egy szigetelt telefonvezetékekre és a közútra szerda délelőtt Nick közelében. A fa elfoglalta a fél útpályát. A répcelaki önkormányzati és a nicki önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták a kidőlt fát, majd eltávolították a közútról.

 

A fotók a beavatkozást végző ÖTE/ÖT tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.