Hírek

Isztambulban felavatták gróf Széchenyi Ödön emléktábláját
2020. október 07. 12:54
A Magyar Tűzoltó Szövetég 150 éve, gróf Széchenyi Ödön által történt megalapítása, valamint szintén a nevéhez fűződő magyar és a török szervezett tűzoltóság létrehozása tiszteletére 2020. október 7-én megemlékezést tartottak az Isztambuli Tűzoltó Múzeumban.

A pandémia veszély miatt a magyar tűzoltó delegáció kiutazására nem volt lehetőség, ezért a szervezetet Keller László, Magyarország Isztambuli Főkonzulátusa vezetőjének megbízásából Lakatos Veronika első beosztott és Dr. Fodor Gábor igazgató képviselte. Az eseményen felavatták Kovács Zoltán szobrászművész gróf Széchenyi Ödönről mintázott, és Szabó Tamás szegedi ötvösművész műhelyében készített bronz emléktáblát, illetve átadták az életrajzáról írt kiadvány török nyelvű példányait. Az életrajzot Dr. Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója írták.

Az emléktáblát és a kiadványokat a Magyar Tűzoltó Szövetség a Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2019-ben nyújtott forrásokból adományozta. Az eseményen részt vettek a főkonzulátus, valamint Isztambul önkormányzatának és tűzoltóságának vezetői, illetve képviselői, ahol felolvasták Dobson Tibor tű. dandártábornok, az említett szövetség elnökének köszöntőjét.

Az eseményen részt vett Remzi Albayrak, az Isztambul Nagyvárosi Önkormányzat Tűzoltóság Főosztályának vezetője, Kerim Altug, az Atatürk Könyvtár és a Tűzoltó Múzeum igazgatója is.


Dobson Tibor tű. ddtkb. köszöntője az alkalomra:

Tisztelt Főkonzul Úr! 

Hölgyeim, Uraim!
Tisztelt Török Tűzoltó Bajtársak!
 
A Magyar Tűzoltó Szövetség idén ünnepli Gróf Széchenyi Ödön által történt megalapításának 150. évfordulóját, aki hazánkban és Törökországban egyaránt létrehozta a szervezett tűzoltóságot. Valamennyien büszkék lehetünk arra, hogy a biztonságot szolgáló szakmai értékteremtésén túl, határokon átívelő módon tovább erősítette a török és magyar emberek történelmi barátságát, tűzoltóink hivatásbeli összefogását, egymás kölcsönös tiszteletét, megbecsülését. A 150. évfordulóhoz méltó rendezvényekkel készültünk, amelyeken török barátainkkal közösen terveztük az ünnepélyes megemlékezést Isztambulban és Budapesten egyaránt. A pandémia idei terveinket ugyan átírta, de őszintén remélem, hogy belátható időn belül lehetőségünk lesz azt bepótolni. A jelenleg kialakult helyzetre tekintettel felkértem Főkonzul Urat, hogy népeink barátsága, a török tűzoltók iránti nagyrabecsülésünk jelképeként képviseletemben adja át múzeumuk részére Széchenyi Pasáról készült emléktáblát. Az említett alkotással is kifejezzük a török és a magyar tűzoltók közösségének minden körülmények között, örökre fennmaradó erős bajtársi összefogását. Meggyőződésem, hogy mi továbbra is együtt haladunk a dicső múltból a méltó jövőbe. Történelmi jelmondatunkkal zárva gondolataimat: 
„Istennek dicsőség, egymásnak segítség!”
 
Isztambul, 2020. szeptember 29.
 
Dobson Tibor tű. dandártábornok

 

Az emléktáblát és a kiadványokat a Magyar Tűzoltó Szövetség a Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2019-ben nyújtott forrásokból adományozta. 

 

Kapcsolódó képek:

Isztambulban felavatták gróf Széchenyi Ödön emléktábláját Isztambulban felavatták gróf Széchenyi Ödön emléktábláját Isztambulban felavatták gróf Széchenyi Ödön emléktábláját
>>> További képek a galériában <<<